Türkiye Dayanıklı Peyzaj Entegrasyonu Projesi – TULIP Hakkında

PROJE HAKKINDA

On Birinci Kalkınma Planı'nda (2019-2023) belirtildiği üzere, Türkiye, coğrafi konumu nedeniyle, iklim değişikliğinden olumsuz yönde etkilenecek ülkeler arasındadır ve bu durum ani yağışları, selleri ve kuraklık felaketlerini artırmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme yolunda ilerlemeye büyük bir önem vermektedir. Su kaynaklarının etkin kullanımı ve korunması amacıyla 25 havza için nehir havzası yönetim planları, sektörel su tahsis planları, havza master planları, kuraklık yönetim planları, taşkın yönetim planları, içme suyu havzaları koruma eylem planları tamamlanacaktır. Bunlara ek olarak, Kalkınma Planı'nda çevrenin korunmasına da özel bir önem verilmektedir. Su havzaları başta olmak üzere tüm alanlarda çevre kaynaklarının ve doğal kaynakların korunması, kalitenin arttırılması; etkili, entegre ve sürdürülebilir yönetim sağlanması, çevre ve iklim dostu uygulamaların yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.

Bu amaçla Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) entegre bir proje hazırlığına girişmiş ve çeşitli finansman seçenekleri araştırılmıştır. Bu çalışmaların sonucunda, OGM, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile işbirliği içinde, Dünya Bankasından finansal destek almaya karar vermiştir. Proje “2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu"na ve ardından da “2020 Yılı Yatırım Programının Kabulü ve Uygulanmasına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı"na dâhil edilmiştir. Ancak Proje'nin ulusal makamlar ve Dünya Bankası tarafından onaylanması için gerekli olan bazı belgeler bulunmaktadır. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile bu amaçla sağlanan anlaşma çerçevesinde gerekli raporların hazırlanması süreci devam etmektedir.

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) koordinatörlük rolünü üstlenirken, proje kapsamında finansman sağlaması beklenen diğer uygulayıcı kurumlar arasında Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü (TRGM), Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına Bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) yer almaktadır. Bunun yanı sıra, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı projenin mali denetçisi olarak görev yapacaktır.