Başlık | Tarih |
Konya Ereğli İvriz Sol Sahil Sulama Yenilemesi Projesi Arazi Edinim Planı, Temmuz 2020 | 04.08.2020 |
Konya Ereğli İvriz Left Bank Irrigation Rehabilitation Project Resettlement Action Plan, July 2020 | 04.08.2020 |
Konya Eregli ivriz AEP özet videosu | 17.06.2020 |
Konya Ereğli İvriz Sol Sahil Sulama Yenilemesi Projesi Arazi Edinim Planı Tanıtım Broşürü | 10.06.2020 |
Konya Ereğli İvriz Sol Sahil Sulama Yenilemesi Projesi Arazi Edinim Planı Özeti | 10.06.2020 |
10.06.2020 | |
10.06.2020 | |
Konya Ereğli İvriz Sol Sahil Sulama Yenilemesi Projesi Arazi Edinim Planı, Mayıs 2020 | 27.05.2020 |
Konya Ereğli İvriz Left Bank Irrigation Rehabilitation Project Resettlement Action Plan, May 2020 | 27.05.2020 |
Projenin Arazi Edinim Gereksinimi
DSİ, sulama sistemlerini inşa etmek ve var olan sistemlerigeliştirmek güncellemek ile görevli kurumdur ve bu görevi yerine getirirken,gerekli tesislerin üzerine kurulacağı bir araziye ihtiyaç duymaktadır. İhtiyaçduyulan arazinin edinilmesinde mağduriyetler, kayıplar gerçekleşebilmekte,bunların giderilmesi için de kanunlarda belirtilen çözümlere başvurulmaktadır.
Dünya Bankası tarafından da desteklenmekte olan söz konusuprojede, Dünya Bankası Operasyonel Politikası (OP) 4.12 Gönülsüz YenidenYerleşim, gereği arazi edinim uygulamalarında oluşabilecek mağduriyet vekayıpların en aza indirgenmesini amaçlayan yeni çözümler üzerindedurulmaktadır.
Arazi Edinim Kapsamı ve Ereğli Ivriz Sulama Projesi’ninEtki Alanı
DSİ tarafından arazi edinimi için kullanılan başlıcayöntemler kamulaştırma ve arazi toplulaştırmasıdır. Proje’nin arazi edinimigereksinmelerini asgariye indirmek için projeden etkilenen yerleşimlerdekiuygun alanlarda toplulaştırma yapılmaktadır. Ancak, arazi toplulaştırmasıyöntemiyle temin edilemeyen veya arazi toplulaştırması için teknik yönden uygunolmayan durumlarda gerekli arazilerin edinimi kamulaştırma yoluylasağlanmaktadır.
Projeden etkilenen yerleşim sayısı 36 olup bunların 9’uarazi toplulaştırması kapsamında yer al almaktadır. Geriye kalan 27 yerleşimdeise arazi edinim çalışmaları kamulaştırma ile yapılacaktır.
Arazi Edinimi Nedir?
Devlet Su İşleri, suyun etkin kullanılması ve sudan enyüksek miktarda yararın sağlanması amacıyla gerçekleştirmekte olduğufaaliyetler çerçevesinde birtakım tesislerin inşasına ihtiyaç duymaktadır. Bu tesislerinüzerine inşa edileceği arazinin elde edilmesi ise arazi edinimi olarakadlandırılmaktadır.
Dünya Bankası OP 4.12 Nedir?
Gönülsüz Yeniden Yerleşime ilişkin Dünya Bankası’nın 4.12No.lu Operasyonel Politikası (OP 4.12), imar projeleri kapsamında gerçekleştirilengönülsüz veya zorunlu Yeniden Yerleşimlerden doğacak riskleri ele alarakbunları azaltmaya yönelik önlemler içermekte ve gönülsüz veya zorunlu bütünarazi edinimlerini konu edinmektedir.
AEPÇ ve AEP Nedir?
Arazi Edinim Politika Çerçevesi (AEPÇ); Sulama Modernizasyonu Projesi’ninarazi edinim ihtiyaçlarından etkilenen kişi ve topluluklara kalkınmadesteği sağlamak, arazi kaynaklı kayıplarını tazmin etmek ve arazi edinimininolumsuz etkilerini azaltmak amacıyla DSI’nin izleyeceği prosedürleri, ilgiliyasal mevzuatı, kamulaştırma sürecini, etkilenmesi muhtemel kişi ve grupları,proje etkilerini ve etki azaltma ve tazminat yöntemlerini tanımlayan doküman.
Arazi Edinim Planı (AEP); Çerçevesi AEPÇ’detanımlanmış arazi edinim ilke ve prosedürleri dikkate alan, SulamaModernizasyonu Projesi’nde arazi edinimi gerektiren her alt proje için özelolarak detaylandırılmış arazi edinim planlarıdır.
Proje Paydaşları
Proje’nin yürütücüsü ve sorumlusu DSİ olup, projeye konuçeşitli çalışmalar, DSİ Şube ve Bölge Müdürlükleri, ilgili bölgelerin sulamabirliklerinin desteği, ve diğer çeşitli kamu kurum ve kuruluşların görüş vebilgileri ile gerçekleşecektir. Proje paydaşları arasında projeden etkilenecekve yarar sağlayacak olan kişi ve topluluklar da yer almaktadır.
Arazi Ediniminde Kullanılacak Olan Yöntemler
Sıkça Sorulan Sorular
S) Hak sahiplerinin belirlenmesindeson tarih nedir?
C) Hak sahiplerinin belirlenmesi için bir eşiktarih uygulaması yapılacaktır ve birinci kısım için belirlenmiş olan eşik tariharazide tespitlerin yapılıp envanterinin DSİ’ye teslim edildiği tarih olan12.12.2019’dur. Eşik tarih, PEK’lerin sayımının ve taşınmaz varlık envanterinintamamlandığı tarih olarak belirlenmektedir. Belirlenen eşik tarihten sonra projealanında bulunan kişiler tazminat ve/veya yeniden yerleşim desteği hakkıkapsamında değerlendirmeye alınmayacaktır.
2. kısım eşik tarihi kamulaştırma programına bağlı olarakprojenin ilerleyen aşamalarında yapılacak tespitlerin tamamlanmasına müteakip belirlenecekbir tarih olacaktır. İkinci eşik tarih de arazide tespitlerin yapılmasındanönce ilan edilecek olup, tespitlerin tamamlanması ile hazırlanan envanterçıktıktan sonra sonlanacaktır.
S) Projedehak sahibi olarak belirtilen kişiler kimlerdir?
C)
S) Projenin olumsuz etkilerini azaltmak vemağduriyetleri için hangi yöntemler uygulanacaktır?
C)
Arazi ve taşınmaz edinimi için;
Geçim kaynakları ve hassas gruplar için;
S) Sürecin takibi nasıl gerçekleştirilecektir?
C) Arazi edinimi sürecinin izleme ve takibi altıaylık aralıklarla düzenli olarak DSİ tarafından gerçekleştirilecek ve gözlenenilerlemeler ile olumsuzluklar Dünya Bankası’na bildirilecektir.
S) Şikayet Talep Mekanizmasının işleyişi neşekilde olacaktır?
C) DSİ’nin mevcut durumda Sulama Birlikleri, DSİBölge Müdürlükleri, DSİ Şube Müdürlükleri ve DSİ Genel Müdürlüğünden oluşandört kanallı bir Şikayet Talep Mekanizması kurulmuştur. Projeden etkilenen kişiveya paydaşlar itiraz ve şikayetlerini bu kurum/kuruluşlardan herhangi birisinee-posta/telefon yoluyla, şikayet formu doldurmak veya CİMER (Cumhurbaşkanlığıİletişim Merkezi) gibi ulusal şikayet bildirim mekanizmaları üzerinden bizzatbaşvuru yoluyla iletebilecektir.
Şikayet ve talep mekanizması anonim şikayetleri almaya uygunolup, şahsi bilgilerini paylaşmak istemeyen kişilere de şikayet ya da öneripaylaşımına olanak tanımaktadır. Alınan İsimsiz/anonim şikayetler de sistemekaydedilecek ve yanıtlanacaktır.
Şikayet Kanalları - İletişim Bilgileri
DSİ Genel Müdürlüğü
Telefon: 0312 454 54 54
Web Sitesi: dsi.gov.tr
E-Posta: dsi.gnlmud@hs01.kep.tr
DSİ Ereğli 43. Şube Müdürlüğü
Telefon: 0332 713 10 88
Cimer
Telefon: Alo 150
Web Sitesi: cimer.gov.tr
E-Devlet
Web Sitesi: turkiye.gov.tr/devlet-su-isleri-genel-mudurlugu
Ereğli İvriz Sol Sahil Sulama Birliği
Telefon: 0332 710 17 27
Adres: Hacı Mütahir Mah. Üçgöz Cad. Öznur Apt.K:2 Ereğli, Konya
KONYA EREĞLİ İVRİZ SOL SAHİL SULAMASI ARAZİ EDİNİM PLANI
Konya Ereğli İvriz Sol Sahil Sulaması Arazi Edinim Planıhazırlanması işlerine ilişkin görüş, öneri ve şikâyetlerinizi ad, soyad vee-posta bilgileriniz ile aşağıdaki e-posta adresine iletebilirsiniz.(İletilerinizi isimsiz olarak da gönderebilirsiniz. Ancak soru, öneri ya daşikâyetinize ilişkin bildirim almak istiyorsanız e-posta adresini bildirmenizgerekmektedir.) bkarmil@dsi.gov.tr