DEPREM BÖLGESİNDE TARIM ARAZİLERİ TEKRAR SUYLA BULUŞTURULUYOR

28.07.2023 / Gösterim Sayısı : 1031 / Arşiv

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) Kahramanmaraş merkezli depremlerinden etkilenen illerimizde; 56 kilometrelik kanalet, 12,4 kilometrelik kanal ve 1,2 kilometrelik işletme bakım yolunu onararak tekrar kullanıma sundu.

6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen ve 11 ilimizde yıkıma sebep olan deprem felaketi sulama altyapısına da büyük zarar verdi. DSİ ortaya çıkan tahribatın giderilmesi yönündeki çalışmalarını kesintisiz biçimde sürdürüyor. DSİ, deprem felaketinin hemen sonrasında başladığı sulama altyapı projelerinin bakım ve onarım çalışmalarını tamamlayarak tarım topraklarını tekrar suyla buluşturuyor. Bu çerçevede deprem bölgesinde, toplam 56 kilometre uzunluğundaki kanaletlerde bakım ve onarım çalışması yürütüldü. 12,4 kilometrelik sulama kanalı imalatları ile 1,2 kilometrelik işletme bakım yolu onarımı tamamlandı.

Çalışmalar ilişkin açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, depremden etkilenen illerde tarımsal üretimin kesintiye uğramaması, toprakların susuz kalmaması için sahada çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini belirtti.

DSİ tarafından yürütülen bakım ve oranım çalışmaları kapsamındaki iller şöyle:

Hatay’da bakım onarım çalışması yürütülen toplam 45 kilometre uzunluğundaki kanaletler çiftçilerin hizmetine sunuldu. Bu kapsamda, Yarseli sulamasında yaklaşık 4 bin adet (yaklaşık 20 kilometre) düşük kanalet montajı yapılarak sulamaya hazır hale getirildi. Kırılan kanaletlerin ayak ve semerleri yenilenerek montajı yapıldı. 

Samandağ sulamasında hasar gören bin adet (yaklaşık 5 kilometre) düşük kanaletler ayak ve semerleriyle birlikte yenilenerek montajları gerçekleştirildi. Ayrıca çiftçilerin mağdur olmaması için depremde zarar gören 2 adet pompa istasyonunda geçici pompalarla su akışı sağlandı, böylece sulamada aksama yaşanmasının önüne geçildi.

Kırıkhan sulamasında depremde zarar gören 4 bin adet (yaklaşık 20 kilometre) kanaletin tümünde tamir ve yenileme imalatları tamamlandı.

Hassa sulamasına ait tahrip olan kanallarda bin 800 metreküp beton dökülerek beton anoların bakım ve onarım imalatları yapıldı.

Malatya’da ise çeşitli bölgelerde 5,2 kilometre kanal yenileme inşaatı, 12,4 kilometre kanal yalıtımı imalatlarının yanı sıra 1,2 kilometre işletme bakım yolu onarımı tamamlandı.

Doğanşehir, Sultansuyu, Akçadağ, Oba, Suçatı, Derme, Çerkezyazısı, Şahnahan ve Yazıhan sulamalarında meydana gelen deprem hasarlarının onarımı için 21 Mart 2023 tarihinde ihale gerçekleştirilerek sözleşme imzalandı ve çalışmalara başlandı.

Aynı anda farklı tesisler için oluşturulan ekipler marifetiyle birden çok kısımda çalışmalar devam ederken sulama birlikleri de kendi bütçe imkânları çerçevesinde onarım çalışmaları yürütüyor. Bu kapsamda; Doğanşehir sulamasında Topraktepe mevkiinde 1,7 kilometre söküm ve 3,3 kilometre kanal yenileme imalatları tamamlandı. İlçe merkezi-Çığlık mevkiinde toplamda 800 metre trapez kanal yenileme imalatları bitirildi.

Sultansuyu sulamasında S2-S3 kanalları üzerinde 10 farklı lokasyonda betonarme kaplı çelik sifon onarımı tamamlandı. Hacı Abdi iletim kanalı güzergâhında 1,2 kilometre işletme bakım yolu yapıldı.

Derme sulamasında Çat Barajı tünel çıkışından itibaren yaklaşık 7 kilometre, Darende Gökpınar sulamasında ise 5,4 kilometrelik kanal onarımı imalatları tamamlandı.

 

Kahramanmaraş, Kılavuzlu, Adıyaman ve Gaziantep Belkıs-Nizip sulamalarında oluşan deprem hasarlarının giderilmesine yönelik bakım, onarım ve yenileme çalışmaları da sürüyor.  Bu kapsamda; Kılavuzlu sulaması  ana kanalında toplam 2,5 kilometre, Kahramanmaraş sulamasında toplam 1,5 kilometre, Adıyaman sulaması Samsat ünitesi ana kanalında yaklaşık 1,1 kilometre, Gaziantep Belkıs-Nizip Sulaması ana kanalında 1 kilometre onarım çalışması gerçekleştirildi.