TİRE DERELİ’DE GERİ SAYIM

14.08.2023 / Gösterim Sayısı : 956 / Arşiv

Ülkemizin en verimli havzalarından Küçük Menderes Havzası’na bir baraj daha kazandırılıyor. 1420 dekar araziye sulama suyu sağlayacak olan Tire Dereli Barajı’nda sona gelindi.

Bahar aylarında su tutulmaya başlanan Dereli Barajı’nda yüzde 99 fiziki gerçekleşme oranına ulaşıldı. Gövdesi kil çekirdekli kum çakıl dolgu tipinde inşa edilen Dereli Barajı temelden 45 metre yüksekliğe sahip. Tamamlanma aşamasına getirilen baraj ile alakalı açıklamalarda bulunan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “2023 yılı performans hedeflerimiz arasında yer alan Tire Dereli Barajı’nda tüm sıyırma kazılarını, kondüvi, su alma yapıları ve batardo imalatlarını tamamladık. 450 bin metreküplük gövde dolgusunu tamamladık. Vana odası mekanik montajlarımızı da birkaç hafta içerisinde bitireceğiz. Hedefimiz Ağustos ayı sonunda barajdaki tüm imalatlarımızı tamamlamak.” diye konuştu.  

Barajda 720 bin metreküp su depolanacağını belirten Genel Müdür Mehmet Akif Balta, Baraj sayesinde bölgedeki sulama maliyetlerinin düşeceğini ve ürün çeşitliliğinin artacağını ifade etti.  DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Tire Dereli Barajı sayesinde bölge üreticisinin 2023 yılı rakamlarıyla her yıl ortalama 7 milyon 700 bin lira ek gelir elde edeceğini müjdeledi.

Daha önce Yenişehir ve Eskioba Barajlarını tamamlayarak Tireli üreticilerin hizmetine sunduklarını hatırlatan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta,  ilçenin 3. barajı olacak, Dereli Barajı ile 1420 dekar arazinin modern sulama ile tanışacağını söyledi.