ARAÇ BARAJI HES İNŞAATINA BAŞLANDI

6.01.2021 / Gösterim Sayısı : 2393 / Arşiv

DSİ Kastamonu iline yaptığı yatırımlarla illerimizin mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Kastamonu ili ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır.

DSİ olarak son yıllarda modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koyuyoruz. Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları,  üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor bir taraftan da yaşam standardını yükselttiği için göçü önlüyor.

Çalışmaları devam eden Kastamonu Araç Barajı ve HES inşaatının tamamlanması ile barajda depolanacak su ile 43 bin 590 dekar tarım arazisinin sulanması sağlanacak, 1565 dekar arazi ve 20 köy ile 1 il taşkından korunacak. Ayrıca hidroelektrik santrali ile de 5 MW Kurulu güç ile 13,79 GWh/yıl enerji üretimi yapılacak.

Barajın dolusavak kazıları ve beton imalatları tamamlandı. Yaklaşık 4 milyon m³ gövde dolgusunun 1,5 milyon m³’ ü tamamlandı. Araç Barajı ve HES ile 2020 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 55 milyon 741 bin 173 TL katkı sağlanması hedeflenmektedir.