DSİ SON 18 YILDA MERSİN’DE 8 BARAJ 11 GÖLET YAPTI

19.01.2021 / Gösterim Sayısı : 2052 / Arşiv

 

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Mersin’e yaptığı yatırımlarla devasa projeleri hayata geçiriyor. Depolama, sulama ve toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak, vatandaşları ve tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak, hidroelektrik enerji santralleri ile ülkemizi dışa bağımlı olmaktan kurtarmak için tüm gücüyle çalışan DSİ, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla suyun her damlasına sahip çıkıyor.

DSİ tarafından tarım alanlarında gerçekleştirilen projeler doğrultusunda gelişen tarım sektörü, diğer sektörlerin de itici sektörü olmaktadır.

2021 Yılını Sulama Hamle Yılı

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin öncülüğünde 2021 yılı sulamada hamle yılı ilan edildi. Sulama projelerinin devreye girmesi ile sulanan arazilerde sulama öncesi ve sulamadan sonraki durum arasında ciddi gelir artışları meydana gelmektedir. Bu artış il genelinde ve civar illerde doğrudan veya dolaylı olarak birçok sektöre yansımıştır. Sulama projeleri vatandaşların gelir düzeyi ve hayat standardını yükselterek, bölge ile diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam imkânlarını artırarak, sosyal istikrar, ekonomik büyüme gibi milli kalkınma hedeflerine katkı sağlamaktadır.

Torosların Münbit Topraklarını Sulamaya Açıyoruz…

Özellikle modern sulama projelerimiz ülkemiz için son derece önem arz etmektedir. Son 18 yılda Mersin ilinde inşa edilen 38 sulama tesisi ile 132 bin 105 dekar zirai arazi sulamaya açıldı. Böylece Mersin topraklarımızı daha bereketli hale getirdik ve çiftçilerimize yıllık 256 milyon TL ilave zirai gelir artışı sağladık.

 


227 Bin 927 Dekar Arazide İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor…

38 adet sulama tesisi inşaatı ise devam ediyor. İnşaatı devam eden 38 adet sulama inşaatının tamamlanması ile toplam 227 bin 927 dekar arazinin sulanması sağlanacak olup milli ekonomiye 2021 yılı birim fiyatları ile yıllık 496 300 000 TL katkı sağlanacaktır.

 

Mersin’imize 8 Baraj ve 11 Gölet Kazandırdık

Akdeniz’in ve Ülke tarımının en önemli illerinden biri olan Mersin’de ziraatın daha da gelişmesi için son 18 yılda kente 145 adet tesis ile 6 milyar 36 milyon TL yatırım yaptık. Mersin’de son 18 yılda 8 baraj ve 11 gölet inşa ettik.

 

İnşaatı Devam Eden 13 Baraj ve 6 Gölet ile 395 bin 093 Dekar Arazi Daha Sulamaya Açılacaktır

Diğer taraftan Mersinli vatandaşlarımız ve çiftçilerimizin kalkınması için baraj, gölet ve sulama tesislerinin önemi çok fazla. Dolayısıyla Mersin’in su kaynaklarını değerlendirmek için yeni baraj ve göletler inşa ediyoruz. Şu anda 13 baraj ve 6 göletin yapım çalışmaları devam ediyor.

 

Mersin’ya Menba Kalitesinde İçmesuyu

Tamamlanan içme suyu tesisleri ile 1.347.131 kişinin ihtiyacını karşılayacak olan, yıllık 151,50 milyon m³ içme suyu temin ediyoruz.

 

Mersin’de Taşkın Riskini Azaltıyoruz

Ayrıca; Mersin İlinde taşkın riskini azaltmak için son 18 yılda tamamlanan 72 adet taşkın koruma tesisi ile Mersin şehir merkezi ve 129 adet yerleşim yeri ile 25 bin 742 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlanmıştır. 16 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir.

 

Mersin’in Suyu Ülkemizin Enerjisine Enerji Katıyor

Mersin’de son 18 yılda 13 Adet Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisi işletmeye alınarak yıllık 950 GWh enerji üretimi sağlıyor, kurulu gücü 273 MW olan bu tesisler sayesinde milli ekonomimize, yalnızca enerji alanında yıllık 500 Milyon TL katkı sunuyoruz.

 

Şehrimizde inşa halinde olan 1 ve planlama aşamasında olan 20 adet olmak üzere toplamda 42 adet HES’le Ülkemizin enerjisine enerji katacak olmaktan gurur duyuyor, bugün itibariyle yaklaşık 1.300.000 hanenin enerji ihtiyacını Mersin’de kurulu HES’lerle karşılıyoruz.