DSİ SON 18 YILDA SİNOP’A 5 BARAJ VE 4 ADET İÇMESUYU TESİSİ KAZANDIRDI

27.01.2021 / Gösterim Sayısı : 2125 / Arşiv

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Sinop’a yaptığı yatırımlarla devasa projeleri hayata geçiriyor. Depolama, sulama ve toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak, vatandaşları ve tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak, hidroelektrik enerji santralleri ile ülkemizi dışa bağımlı olmaktan kurtarmak için tüm gücüyle çalışan DSİ, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla suyun her damlasına sahip çıkıyor.

 

DSİ tarafından tarım alanlarında gerçekleştirilen projeler doğrultusunda gelişen tarım sektörü, diğer sektörlerin de itici sektörü olmaktadır.

Su “Olmazsa Olmaz” Olarak Nitelendirilen Temel Bir İhtiyaçtır

DSİ tarafından yapılan tüm İçmesuyu Faaliyetleri (isale hatları, arıtma tesisleri vb.) ile hedeflerimizi büyük oranda gerçekleştirmiş olmaktan dolayı mutluluk duymaktayız. Gayemiz, içme suyu gitmeyen tek bir yerleşim yeri kalmaması ve tüm halkımızın insan sağlığına uygun, güvenilir su içmesini sağlamaktır.

Bu kapsamda Sinop’ta bugüne kadar 4 adet içme suyu tesisi tamamladık. Bu tesisler ile 214.692 kişinin ihtiyacını karşılayacak olan, yıllık 19,11 milyon m³ içmesuyu temin ediyoruz.

Sinop İlimize 5 Baraj Kazandırdık

Karadeniz ve ülke tarımının önemli illerinden biri olan Sinop’ta ziraatın daha da gelişmesi için son 18 yılda 720.198.335 TL yatırım yaptık, 5 baraj inşa ettik.

87,20 metre yüksekliğinde ve 25,23 milyon m3 su biriktirme hacimli Erfelek Barajı’nı hizmete aldık. Bu baraj, 28.730 dekar arazinin sulanmasına hizmet etmektedir. Ayrıca; son 18 yılda, Saraydüzü Barajı, Dodurga Barajı, Karaca Barajı ve Kurusaray Barajlarını da tamamlayarak işletmeye aldık.

İnşaatı Devam Eden 2 Baraj

Diğer taraftan Sinoplu vatandaşlarımız ve çiftçilerimizin kalkınması için baraj, gölet ve sulama tesislerinin önemi çok fazla. Dolayısıyla Sinop’un su kaynaklarını değerlendirmek için şu anda 2 barajın (Boyabat Ilıksu ve Türkeli Zimari Barajı) yapım çalışmaları devam ediyor.

 

3 Adet Yeraltı Barajı Planlama Çalışmaları Devam Etmektedir 

Baraj ve Gölet Çalışmalarımızın yanında düşük maliyet ve daha az su kaybı sağlayacak olan Yeraltı Barajı İnşa çalışmalarımız kapsamında Sinop ilimizde 3 adet depolama tesisi çalışmalarımız devam etmektedir.

 

Sinop’un Münbit Topraklarını Sulamaya Açıyoruz…

Tamamlanan 6 sulama tesisi ile 62.890 dekar zirai araziyi sulamaya açtık. Böylece Sinop İlimizdeki toprakları daha bereketli hale getirdik ve çiftçilerimize yıllık 47 milyon TL ilave zirai gelir artışı sağladık.

Taşkın Koruma Tesisleriyle Halkımızı ve Toprağımızı Koruduk…

Sinop ilinde taşkın riskini azaltmak için son 18 yılda tamamlanan 31 adet taşkın koruma tesisi ile Sinop Şehir Merkezi ile 39 yerleşim yeri ve 18.820 dekar arazinin taşkın kontrolünü sağladık ve 9 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam ediyor.

Toplulaştırma Çalışmalarıyla Tarım Arazilerinden En Yüksek Faydayı Sağlıyoruz

2003 yılından bugüne kadar, Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri kapsamında 2 adet iş tamamlanarak 47.990 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapılmıştır. Sinop ilinde 18 adet yerleşim birimi, arazi toplulaştırmasından faydalanmaktadır.