BARTIN KOZCAĞIZ BARAJI'NDA SU TUTMA MERASİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

18.09.2024 / Gösterim Sayısı : 794 / Arşiv

DSİ tarafından inşa edilen taşkın koruma ve sulama maksatlı Bartın Kozcağız Barajı’nda Tarım ve Orman Bakan Yrd. Ebubekir Gizligider’in, Bartın Valisi Nurtaç Arslan’ın, Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz’ın, DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta’nın, Genel Müdür Yrd. Dinçer Aydoğan’ın ve Bartın’lı vatandaşlarımızın katılımlarıyla su tutma merasimi gerçekleştirildi.

 

Kozcağız Barajı’nda depolanacak 46 milyon metreküp su ile 21.000 dekar tarım arazisinin sulanması ayrıca Bartın ili ve Kozcağız ilçesinin taşkınlardan korunması hedeflenmektedir.  Bu sayede Bartın’da yaşayan vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği de korunacaktır. Sulama projesinin de tamamlanması neticesinde, ülke ekonomisine yıllık 178 milyon TL katkı sağlanması hedeflenmektedir.

 

Tarım ve Orman Bakan Yrd. Ebubekir Gizligider, “Her Bir Su Damlasını Değerlendirmek Zorundayız”

 

Su tutma merasiminde bir konuşma yapan Bakan Yrd. Gizligider “Suyun, her damlasında kıymet, her damlasında hayat vardır. Her zaman dile getirdiğimiz bir konu var. O da Bakanlığımızın görev alanı. Onlarca farklı disiplinden çalışma arkadaşlarımızla bu ülkenin tarımsal üretimine, ormanına, gıdasına yön veriyoruz. Bunlarla birlikte bu üçlü sacayağının var olma sebebi olan SU’yunda yönetimi ve idaresi bize ait. Bu nedenle, ülkemizin en önemli ve değerli hazinesi yani; SU da bizlere emanet. Bu emaneti koruyup, kollayıp verimli bir şekilde kullanmak için tüm zor şartlara karşı önemli bir mesai harcıyoruz. Vatandaşlarımız evlerinde 7/24 temiz içme ve kullanma suyuna ulaşabiliyorsa, Sanayicimiz ürünlerini üretmek için ihtiyacı olan suyu her zaman temin edebiliyorsa Çiftçimizde tarımsal ürünleri üretmek için ihtiyaç duyduğu suya kavuşuyorsa, Burada; büyük bir emek, büyük bir gayret ve büyük bir yatırım olduğundan kimsenin şüphesi olmasın.”dedi.

 

“Tarım ve Orman Bakanlığı olarak “SU” ile ilgili dün ne yaptıysak, bugün de onun daha iyisini yapmak için çalışıyoruz.” diyerek sözlerine devam eden Bakan Yrd. Gizligider “ suya yarın; bugünden daha çok ihtiyacımız olacak. Bu gerçeğin farkındalığıyla çalışmalarımıza var gücümüzle devam ediyoruz ve edeceğiz. Bugün, su kaynakları üzerindeki baskı giderek artarken, yakın gelecekte iklim değişikliğinin etkisiyle tüm dünyada suya ulaşmak daha da zorlaşacak. Su kaynaklarının artmadığı ama suya olan talebin devamlı arttığı günümüzde bizler de Sayın Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi “Suyumuzu Korumakla Vatanımızı Korumak Arasında Fark Görmüyoruz” diyerek suyun her bir damlasına sahip çıkıyor, yeni tesisleri hizmete alarak, suyumuzu insanımızla, bereketli topraklarımızla buluşturmaya devam edeceğiz.”dedi.

 

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “DSİ, Türkiye'de atık su projelerinin geliştirilmesine ve uygulanmasına önemli katkılar sağlamaktadır”

 

Kozcağız Barajı ile alakalı da kısa bilgi veren Bakan Yrd. Gizligider “Bugün de bu hizmetlere bir yenisini ekliyoruz. Ülkemize ve Bartın’ımıza bir baraj daha kazandırmanın mutluluğunu ve haklı gururunu yaşıyoruz. Depolama tesisleri yağışlı periyotlarda biriktirdiği suyu, kurak periyotlarda vatandaşlarımızın ve tüm sektörlerin hizmetine sunan kritik öneme sahip su yapılarıdır.

 

Su tutma merasimini gerçekleştireceğimiz Kozcağız Barajı’nın Bartın’a, bölgeye ve aziz milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak, suyumuzu vatan gibi korumaya, suyun gücünü aziz milletimizle buluşturmaya aynı kararlıkla devam edeceğiz.” diyerek konuşmasını tamamladı.

 

Su tutma merasiminde konuşan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, konuşmasına Ülkemizin su kaynakları durumu ile alakalı bilgi vererek başladı. Ülkemizin yarı kurak iklim kuşağında yer aldığını ifade eden Balta “Yıllık ortalama yağış 574 mm, kişi başına düşen su miktarı yıllık 1312 metreküp dolaylarındadır. Ancak dünyadaki su miktarı sabit kalmasına ve hatta kirleticilerin etkisiyle kullanılabilir su miktarı azalmasına rağmen, nüfus artmaya devam etmektedir. Bu da artan nüfusla birlikte kişi başına düşen su miktarının azalması anlamına gelmektedir.” dedi.

 

Su tutulacak Kozcağız Barajı ile alakalı da bilgi veren Balta “Bugün de Bartın için de son derece önemli bir projede su tutma merasimi yapacağız. Bartın Kozcağız Barajı derivasyon tüneli giriş yapısına beton döküp tünele giren suyu kesmek suretiyle su tutma işlemini gerçekleştireceğiz. Yatırım maliyeti 1 Milyar 820 Milyon TL Kozcağız Barajı temelden yüksekliği 54 m’dir. Kil çekirdekli kum-çakıl dolgu tipinde olan baraj, 1.032 milyon metreküp dolgu hacmindedir.

Baraj taşkın ve sulama maksatlıdır. Barajda depolanacak 46 milyon metreküp su ile 21.000 dekar tarım arazisinin sulanması ayrıca Bartın ili ve Kozcağız ilçesinin taşkınlardan korunması hedeflenmektedir.  Sulama projesinin de tamamlanması neticesinde, ülke ekonomisine yıllık 178 milyon TL katkı sağlanması hedeflenmektedir. Bu baraj ayrıca taşkın amaçlı da görev yapacaktır. Bu sayede  Bartın’da yaşayan vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği de korunacaktır.”dedi.

 

Konuşmaların ardından butona basılmak suretiyle Kozcağız Barajı’nda su tutma merasimi gerçekleştirildi.

 

Su tutma merasiminin ardından Bakan Yrd. Ebubekir Gizligider ve berbaberindeki heyete, Genel Müdürümüz ve Bölge Müdürümüz tarafından Yenihamidiye 2. Kısım Taşkın Koruma Tesisinde yapılan çalışmalar ile alakalı bilgi verildi.