DSİ SON 18 YILDA DİYARBAKIR’A 3 BARAJ 117 TESİS KAZANDIRDI

10.03.2021 / Gösterim Sayısı : 2398 / Arşiv

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Diyarbakır’a yaptığı yatırımlarla devasa projeleri hayata geçiriyor. Depolama, sulama ve toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak, vatandaşları ve tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak, hidroelektrik enerji santralleri ile ülkemizi dışa bağımlı olmaktan kurtarmak için tüm gücüyle çalışan DSİ, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla suyun her damlasına sahip çıkıyor.

 

DSİ tarafından tarım alanlarında gerçekleştirilen projeler doğrultusunda gelişen tarım sektörü, diğer sektörlerin de itici sektörü olmaktadır.

Güneydoğu’nun Münbit Topraklarını Sulamaya Açıyoruz…

Özellikle modern sulama projelerimiz ülkemiz için son derece önem arz etmektedir. Son 18 yılda Diyarbakır ilinde inşa edilen 12 sulama tesisi tamamlanmış olup 277 Bin 810 dekar , kısmi olarak 77 bin 540 dekar arazi olmak üzere toplam 355 bin 350 dekar arazi sulamaya açıldı.  Böylece Diyarbakır topraklarımızı daha bereketli hale getirdik ve çiftçilerimize yıllık 249 Milyon TL ilave zirai gelir artışı sağladık.

1 Milyon 25 Bin Dekar Arazide İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor…

Diyarbakır için sulamanın önemi çok büyük. Bunun için 10 adet sulama inşaatı devam ediyor. İnşaatı devam eden 10 adet sulama inşaatının tamamlanması ile toplam 868 bin 360 dekar arazinin sulanması sağlanacak olup milli ekonomiye 2021 yılında büyük bir katkı sağlayacaktır.

Diyarbakır’a 3 Baraj Kazandırdık

Güneydoğu’nun ve ülke tarımının en önemli illerinden biri olan Diyarbakır’da ziraatın daha da gelişmesi için son 18 yılda kente 117 adet Tesis ile 9.892.043.312 TL yatırım yaptık. Diyarbakır’da son 18 yılda 3 baraj inşa ettik.

İnşaatı Devam Eden 5 Baraj

Diğer taraftan Diyarbakırlı vatandaşlarımız ve çiftçilerimizin kalkınması için baraj, gölet ve sulama tesislerinin önemi çok fazla. Dolayısıyla Diyarbakır’ın su kaynaklarını değerlendirmek için bütün ilçelerimize yeni barajlar inşa ediyoruz. İnşaatı devam eden barajlardan biri 175 metre yüksekliğinde olan ve 2 milyon 351 bin dekar araziyi sulayacak olan Silvan Barajı’dır.

Diyarbakır’a Menba Kalitesinde İçmesuyu

2003 yılından bugüne kadar tamamladığımız içmesuyu tesisleri ile 122.939 kişinin ihtiyacını karşılayacak olan, yıllık 25,18 milyon m³ içmesuyunu temin ettik. Yatırım programında yer alan ve 26.02.2021 tarihiyle ihalesi yapılacak olan Diyarbakır 2. Kademe İçme Suyu Tesisleri ile Diyarbakır’a yıllık 94,60 milyon m³ ilave içme suyu temin edilecektir.

Diyarbakır’da Taşkın Riskini Azaltıyoruz

Ayrıca; Diyarbakır İlinde taşkın riskini azaltmak için son 18 yılda tamamlanan 58 adet taşkın koruma tesisi ile 59 yerleşim yeri ve 1580 dekar arazinin taşkın kontrolünü sağladık ve 1 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam ediyor.

 

2 Adet Yeraltı Barajı İnşaat Çalışmaları Başladı

Baraj ve Gölet çalışmalarımızın yanında düşük maliyet ve daha az su kaybı sağlayacak olan Yeraltı Barajı inşa çalışmalarımız kapsamında Diyarbakır ilimizde 2 adet depolama tesisinin planlama çalışmaları devam etmektedir.