DSİ YABAN HAYATINI ÖNEMSİYOR…

21.04.2021 / Gösterim Sayısı : 1900 / Arşiv

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü suyu en doğru şekilde yöneterek, içme ve kullanma suyu olarak insana, sulama suyu olarak toprağa ulaştırmak için projeler üretip tesisler inşa ettiği kadar, suyun zararlarının önüne geçmek ve yaban hayatını korumak içinde faaliyet göstermektedir.

Sahip olduğu iş makineleri ve deneyimli operatörleri ile çevre düzenlemesinden, kanal ve gölet temizliğine, tahkimattan dere ıslahına, kazıdan yol çalışmasına kadar birçok alanda hizmet vermektedir.

Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir PAKDEMİRLİ'nin Ülkemizdeki yaban hayatı su ihtiyacının karşılanması için sondaj ve gölet yapılması talimatı üzerine, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen Konya Karatay ilçesine bağlı Bozdağ’da ve Seydişehir ilçesine bağlı Gidengelmez dağlarında su ihtiyacının ve potansiyelinin net bir şekilde belirlenmesi için etütler yapılmış olup Bölge Müdürlüğümüz tarafından sondaj ve gölet yapımı konusunda gerekli çalışmalara başlanılmıştır.

İlk olarak Karatay Bozdağ Milli Park sahasında Karanlıkdere, Koçluk ve Loras mevkilerinde ve Seydişehir Gidengelmez dağlarında belirlenen mevkilerde etütler yapılmıştır. Bu kapsamda, Sondaj Şube Müdürlüğü tarafından Bozdağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında hayvan içmesuyu ihtiyacı temini için zorlu kış şartlarında 400 m derinliğinde bir adet sondaj kuyusu açılmıştır. Hava şartlarından dolayı kuyunun veriminin belirlenmesi ile ilgili çalışmalar halen devam etmektedir. Bu kuyunun işlemlerinin tamamlanmasının akabinde Karanlıkdere civarında çalışmalara geçilecektir.  

Geçtiğimiz yıl Seydişehir ilçesinde Kuruluşumuza ait iş makinalarıyla Gidengelmez dağlarında mevcut yaban keçileri için gelecekteki sayı artışları da göz önüne alınarak, Arpa Çukuru mevkiinde 3 bin m³ ve Eşek Çukuru mevkiinde 4 bin m³ olmak üzere 2 adet yaban hayatı su biriktirme göleti tamamlanmış olup, bu göletlere kaynaklardan suyun kaybolmadan ulaşması için borulu su iletim sistemi yapılmıştır.