DSİ’DEN ADIYAMAN’A MÜJDE

5.01.2022 / Gösterim Sayısı : 2311 / Arşiv

5 Ocak Çarşamba günü DSİ Genel Müdürlüğü Namık Kiper toplantı salonunda düzenlenen toplantıda Kahta Büyükçay Barajının yapım sözleşmesi imzalandı.

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve Adıyaman Ak Parti Milletvekili Ahmet Aydın ve DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız başkanlığında düzenlenen imza toplantısına, Genel Müdür Yardımcısı Dinçer Aydoğan, Barajlar ve HES Dairesi Başkanı Göktuğ İlter ve yüklenici firma temsilcileri katıldılar.

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, imza toplantısında yaptığı açıklamada bugün Adıyaman ilimiz için çok önemli olan ve uzun zamandır hasretle beklenen Kahta Büyükçay Barajımızın yapım sözleşmesini imzaladık.

Sulama ve enerji maksatlı inşa edeceğimiz barajımızda depolanacak su ile 97 bin 990 dekar tarım arazisinin cazibeli olarak sulanması, yılda 42.28 GWh enerji üretilmesi ve böylece milli ekonomiye 2022 yılı birim fiyatları ile yılda yaklaşık 216 milyon lira ekonomik fayda sağlaması hedeflenmektedir. Ayrıca proje kapsamında 9 bin 360 metre tünel açılacak olup, tünel çapı 4,5 metredir.

Adıyaman ilimizde sulama ve enerji üretimi anlamında ciddi bir ihtiyacı karşılayacak olan Büyükçay Barajı sayesinde özellikle 97 bin 990 dekar tarım arazinin cazibeli olarak sulanması bölgede tarım üretimine, ürün desen ve çeşidine çok büyük katkılar sağlayacaktır. Bununla birlikte inşallah üreticimiz ekonomik olarak daha refah bir seviyeye ulaşacaktır.

Kahta Büyükçay Barajımızın Adıyaman ilimize hayırlı olmasını diliyor, projenin hayata geçirilmesinde en büyük destekçimiz Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli başta olmak üzere TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve Adıyaman Ak Parti Milletvekili Ahmet Aydın ve diğer Adıyaman Milletvekillerimize teşekkür ediyor, yüklenici firmalara çalışmalarında başarılar diliyorum. ’dedi.

İmza toplantısında açıklamada bulunan TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve Adıyaman Ak Parti Milletvekili Ahmet Aydın ise Büyükçay Barajımız bizim çok yakınen takip ettiğimiz bir projedir. Projenin ihalesinin yapılıp bu sürece gelmesinde emeği geçen Sayın Bakanımıza, Bakan Yardımcılarımıza ve DSİ Genel Müdürümüz ve ekibine teşekkür ediyoruz. GAP Bölgesinde Atatürk Barajından sonra en büyük projelerden birisidir. Adıyaman’ımız için son derece önem arz eden baraj şantiyesinin sizlerin gayreti ile inşallah tez zamanda kurularak kazmayı vurmayı bekliyoruz. Başlamak bitirmenin yarısıdır. İnşallah başlıyoruz kısa zamanda da bitirmeyi hedefliyoruz. Kahta Büyükçay Barajımızın Adıyaman’ımıza hayırlı olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. ’dedi.

PROJE KARAKTERİSTİKLERİ:

Baraj Gövdesi:

Tipi                                                                 : Asfalt çekirdekli kaya dolgu

Kret Kotu                                                       : 1206.50 m

Talvegden Yükseklik                                    : 80.00 m

Temelden Yükseklik                                      : 87.50 m

Kret Uzunluğu                                               :506.88 m

Gövde Dolgusu (batardolar dahil)                 : 2 963 000 m³

 

Proje kapsamında Açılacak Haydaran Tüneli

Tünel Uzunluğu                                             : 9360.17 m

Tünel Çapı                                                     : 4.50 m