BAKAN PAKDEMİRLİ’NİN KATILIMIYLA SU TUTULMAYA BAŞLANAN BARAJDA SU SEVİYESİ YÜKSELİYOR

28.01.2022 / Gösterim Sayısı : 1020 / Arşiv

Mersin’in en büyük barajı olan Pamukluk Barajı ile ortalama 25 bin futbol sahası büyüklüğünde zirai arazi suya kavuşacak

 

DSİ yatırımlarının kaynağını teşkil eden su, yaşamsal öneminin yanında tüm üretim süreçlerinin ana girdilerinden birini oluşturuyor. Ulaştığı her alanda adeta zincirleme bir reaksiyona sebep olan su, hem sektörel hem de sektörler arası hareketliliği tetikliyor. Suyun tarım ve sanayide yarattığı güçlü etki, geniş iş sahalarının doğmasına da vesile oluyor.

 

Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü; inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapıları vasıtasıyla milletimizin hizmetine sunuyor.

 

Bu bağlamda ülkemizde 1954 yılından bu yana toprak ve su kaynaklarını geliştirmekle mesul olan DSİ, aralarında dünyada ilk kez uygulanan projelerin, en yüksek ve büyük barajların, en uzun sulama kanallarının ve içme suyu maksatlı tünellerin bulunduğu sayısız tesisi tamamlayarak milletimizin istifadesine sunmuş ve sunmaya da devam etmektedir.

 

Bu kapsamda Mersin’in Tarsus ilçesinde inşa edilen Pamukluk Barajı’nda sular sorunsuzca yükseliyor. Kendi kategorisinde Türkiye'nin 4. Büyük Barajı, hem yükseklik hem de gövde uzunluğu yönüyle Mersin'in en büyük barajı olan Pamukluk Barajı’nda Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli tarafından 14 Ekim 2021 tarihinde vinç kumandası aracılığıyla beton blok indirilmiş ve barajda su depolanmaya başlanmıştı. Bugün itibariyle Barajda su seviyesi 52 metre yüksekliğine, % 8 doluluk oranına ulaşmış ve yaklaşık 23 milyon metreküp su depolanmıştır. DSİ tarafından Mersin’e kazandırılan bu dev eser çok yakında Torosların bereketli topraklarına can suyu olacaktır.

 

Milli Ekonomiye Yıllık 555 Milyon TL Katkı

Projenin tüm aşamalarının tamamlanması neticesinde 2022 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 555 Milyon TL katkı sağlanması hedefleniyor.  2021 yılının ekim ayında Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla “Su Tutma Merasimi” gerçekleştirilen Pamukluk Barajında depolanan su ile 181 bin 850 dekar tarım arazisi sulanabilecektir. Bu büyüklük yaklaşık 25 bin futbol sahasından daha fazla bir alana karşılık gelmektedir. Sulamanın yanı sıra içme suyu ve enerji faydası da olan Baraj sayesinde; Mersin ilimize içme suyu temini ve yılda 78,011 GWh enerji faydası sağlanacaktır.