AKSARAY’IN BEREKETLİ TOPRAKLARINA MODERN SULAMA ŞEBEKESİ

7.03.2022 / Gösterim Sayısı : 1550 / Arşiv

 

DSİ yatırımlarının kaynağını teşkil eden su, yaşamsal öneminin yanında tüm üretim süreçlerinin ana girdilerinden birini oluşturuyor. Ulaştığı her alanda adeta zincirleme bir reaksiyona sebep olan su, hem sektörel hem de sektörler arası hareketliliği tetikliyor. Suyun tarım ve sanayide yarattığı güçlü etki, geniş iş sahalarının doğmasına da vesile oluyor.

 

Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü; inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapıları vasıtasıyla milletimizin hizmetine sunuyor.

 

Bu bağlamda ülkemizde 1954 yılından bu yana toprak ve su kaynaklarını geliştirmekle mesul olan DSİ, aralarında dünyada ilk kez uygulanan projelerin, en yüksek ve büyük barajların, en uzun sulama kanallarının ve içme suyu maksatlı tünellerin bulunduğu sayısız tesisi tamamlayarak milletimizin istifadesine sunmuş ve sunmaya da devam etmektedir.

 

Bu kapsamda Aksaray Uluırmak Mamasın Barajı Sulaması Yenileme işinde çalışmalar devam ediyor.  Proje tamamlandığında 214 bin 200 dekar tarım arazisi modern sulama sistemleri ile sulanarak sulamada tasarruf sağlanacak.

1965 yılında işletmeye alınan Aksaray Uluırmak Mamasın Barajı,  Konya Kapalı havzasında olup, kuzeyden ve doğudan Kızılırmak havzası, güneyde Konya Kapalı havzasındaki Kaşlı yaylaları ve Bor ovası, batıda Tuz gölü, Cihanbeyli ovası Obruk yaylarını kapsamaktadır.

Aksaray Uluırmak Mamasın Barajı Sulaması Yenileme projesi kapsamında Aksaray İl Merkezi ve 18 adet çevre yerleşim yerine hizmet etmektedir.   Açık şebeke olarak hizmet gören 196 bin 880 dekar sağ sahil ve 17 bin 320 sol sahil olmak üzere toplam 214 bin 200 dekarlık Uluırmak Sulamasının borulu şebeke haline dönüştürülmesi amacıyla ele alınmıştır. Yapılacak toplam borulu şebekesi kanal uzunluğu 465 bin 934 metredir. Çelik boru döşeme imalatları tamamlanmış olup işte gerçekleşme yüzde 42’dir. 

Milli Ekonomiye 90,4 Milyon TL Katkı

2022 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 90,4 Milyon TL katkı sağlanması hedefleniyor.  Ülke tarımında önemli yeri bulunan Aksaray’ın bereketli topraklarında modern sulu tarımı yaygınlaştırmak için büyük çaba sarf ediyoruz, projenin tüm aşamalarının tamamlanması neticesinde 214 bin 200 dekar tarım arazisi modern sulama sistemlerine kavuşacaktır.