FINDIĞIN BAŞKENTİ GİRESUN’DA SU YATIRIMLARI GÖZ KAMAŞTIRIYOR

22.04.2022 / Gösterim Sayısı : 877 / Arşiv

DSİ yatırımlarının kaynağını teşkil eden su, yaşamsal öneminin yanında tüm üretim süreçlerinin ana girdilerinden birini oluşturuyor. Ulaştığı her alanda adeta zincirleme bir reaksiyona sebep olan su, hem sektörel hem de sektörler arası hareketliliği tetikliyor. Suyun tarım ve sanayide yarattığı güçlü etki, geniş iş sahalarının doğmasına da vesile oluyor.

 

Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapıları vasıtasıyla milletimizin hizmetine sunuyor.

 

Bu bağlamda ülkemizde 1954 yılından bu yana toprak ve su kaynaklarını geliştirmekle mesul olan DSİ, aralarında dünyada ilk kez uygulanan projelerin, en yüksek ve büyük barajların, en uzun sulama kanallarının ve içme suyu maksatlı tünellerin bulunduğu sayısız tesisi tamamlayarak milletimizin istifadesine sunmuş ve sunmaya da devam etmektedir.

Giresun’a son 19 yılda çok önemli su yapıları inşa ederek aziz milletimizin istifadesine sunduk. Bu güzide ilimizdeki taşkın risklerini minimize etmek ve içmesuyu sorununu ortadan kaldırmak için, yatırımlarımız hız kesmeden devam etmektedir.

 

Giresun’da 19 Yılda 130 Adet Tesis Hizmete Alındı

Doğu Karadeniz’in güzide illerinden Giresun’da son 19 yılda 130 adet tesis hizmete alındı. Bu tesislerin; 7 adedi Baraj, 2 adedi Gölet, 3 adedi Sulama Tesisi, 74 adedi Taşkın Koruma Tesisi, 44 adedi HES Tesisidir. Bu tesislerimizle birlikte, Baraj depolama kapasitesi 5,66 milyon m³ hacmine ulaşmıştır. Gölet depolama kapasitesi 0,59 milyon m³ hacmine ulaşmıştır. Toplam 4.640 dekar arazi sulamaya açılmış ve yıllık 1.727.315 TL zirai gelir artışı sağlanmıştır. Taşkın kontrol projelerimiz sayesinde, 145 yerleşim yeri ve 17.860 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur. Giresun’da Hidroelektrik enerji üretimi ise yıllık 3,44 milyar kWh'tir.

 

Giresun’da 11 Adet Baraj, 2 Adet Gölet, 7 Adet Sulama Tesisi Ve 26 Adet Taşkın Kontrol İnşaatı Devam Ediyor

Giresun ilimizde inşaat halinde 11 adet baraj, 2 adet gölet, 7 adet sulama tesisi, 26 adet taşkın kontrol tesisi bulunmaktadır. Yüksek yağış alan bu ilimizde taşkın kontrol projelerimiz şüphesiz ki büyük önem arz etmektedir. Giresun ilinde Taşkın riskini azaltmak için son 19 yılda tamamlanan 74 adet taşkın koruma tesisi ile Giresun şehir merkezi ile birlikte, 140 adet yerleşim yeri ve 17 860 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur. Şuanda Giresun ilimizde inşaatı devam eden 26 Taşkın kontrol projemiz bulunmaktadır.

 

 

Giresun’da İçmesuyu Sorununa, DSİ Eliyle Kalıcı Çözüm…

Giresun İçmesuyu Tesisleri projemizle, Günlük arıtma kapasitesi 130.000 m³ olan tesis ile Giresun şehir merkezi, Dereli İlçesi, Keşap İlçesi, Duroğlu Beldesi ve civar köylere su verilecektir. 2 ayaklı bir proje olan Giresun İçmesuyu tesisleri işimizin proje hazırlama çalışmaları devam etmektedir. 2024 yılı sonuna kadar bu tesisleri tamamlayıp, toplamda 200.000 kişi için yılda 29,47 milyon m³ içmesuyu temin etmeyi hedefliyoruz.

 

Giresun’un Suyu Ülkemizin Enerjisine Enerji Katıyor

Sularımızı enerjiye çeviriyor, ülkemizin enerji ihtiyacına destek oluyoruz.  Giresun’da işletme safhasında 44 adet HES tesisimiz bulunmaktadır. Bu HES’lerin kurulu gücü 1.094,44 MW, yıllık enerji üretimi ise 3,44 milyar kilovatsaattir. Planlama ve Proje Safhasında ise 6 adet HES tesisimiz bulunmakta. Bu 6 HES'in kurulu gücü 87,20 MW, yıllık enerji üretimi ise 231,65 milyon kilovatsaattir.