AYDIN OVASI ADNAN MENDERES BARAJI İLE İHYA OLDU

2.11.2020 / Gösterim Sayısı : 2221 / Arşiv

Türkiye'nin en verimli tarım arazilerinden Aydın Ovasına, Adnan Menderes Barajından sağlanan su sayesinde, bölgenin ekonomiye olan katkısı büyük ölçüde arttı.

Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından Çine Adnan Menderes Barajı silindirle sıkıştırılmış beton gövde sınıfında inşa edilen ve bu sınıfta Avrupa’nın en yüksek barajı unvanına sahip. Barajın yapılması ilk olarak 1869 yılında Sultan Abdülaziz döneminde gündeme gelmişti. Baraj o tarihten tam 141 yıl sonra 10.10.2010 tarihinde tamamlanarak hizmete açıldı. Aydın’ın Çine ilçesine bağlı bir baraj yapılması talebi aradan 5 padişah, 59 Hükümet geçtikten sonra ancak 2010 yılında karşılık bulabildi.

10 yıl önce hizmete açılan alınan Çine Adnan Menderes Barajı, 215 bin 840 dekar alanı sulamakta ve 91 bin dekar araziyi taşkınlardan korumaktadır. Şimdiye kadar 1 milyar 995 milyon liralık taşkın zararının da önüne geçmiştir. Aynı zamanda elektrik üretimiyle de ekonomiye katkı sağlamaktadır.


Beyaz Altın Pamuk ile Gelen Bereket

Aydın doğal güzelliklerinin yanı sıra Büyük Menderes Havzasının bereketli topraklarıyla da tarımsal üretime her geçen yıl daha fazla katkı sağlamaktadır. 1 milyon 400 bin dekar zirai arazinin yer aldığı bu topraklar Kemer, Adıgüzel ve Çine Adnan Menderes Barajı ile sulamada sıfır sorun ile üretim miktarı ve çeşitliliğinde çiftçilerimizin yüzünü güldürmektedir.

Söke Ovası son yıllarda yapılan sulama ve baraj yatırımları ile pamuk üretiminde 2. sıraya kadar yükselmiştir. Pamuk lifiyle tekstile, çekirdeğiyle yağ ve yem sanayisine, linteriyle kağıt sanayisine, küspesiyle de besicilik sektörüne ham madde sağlaması dolayısıyla stratejik ürünlerin başında gelmektedir. Suya en fazla çiçeklenme döneminde ihtiyaç duyan pamuk, ilk sulamanın ardından bitki ve toprağın durumuna bağlı olarak belirli aralıklarla sulama yapılması gerekmektedir. Özellikle Temmuz ve Ağustos döneminde artan sıcaklıklarla birlikte bu aralık 8 ila 10 gündür. Ülkemizin mevsimsel olarak en az yağış aldığı bu aylar pamuk için hayati öneme sahiptir. Devlet Su İşleri olarak yaptığımız yatırımlar ile çiftçilerimizin sulama taleplerinin tamamı karşılanmaktadır.

Çiftçilerimizin Alın Terine Sahip Çıkıyoruz

Büyük Menderes Havzasında yer alan tarım arazilerinin su ihtiyacını temin ederek, çiftçilerin yıl içerisinde birden fazla ürün hasadı yapabilmesi için olanak sağlandı.  En önemli tarım ürünlerinin başında gelen pamuk ekonomik değerinin yüksek olması dolayısıyla özellikle Söke ilçesinde yaygın olarak yapılmaktadır. Dolayısıyla bu bölge için daha fazla su ihtiyacı doğmaktadır. DSİ olarak çiftçilerimizin alın teri olan hasadını sorunsuz yapabilmesine adına, yatırımlarımızı her geçen yıl arttırarak su ihtiyacını temin ediyoruz.