KONYA’NIN HÜYÜK İLÇESİNDEN EKONOMİYE 70 MİLYON TL’LİK BÜYÜK KATKI

8.07.2022 / Gösterim Sayısı : 745 / Arşiv

Konya’nın Hüyük ilçesinde ve mahallelerinde son dönemde yapılan gölet ve kapalı sulama yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır.

Konya’nın Hüyük İlçesi ve mahallelerinde son yıllarda yapılan 7 gölet ile su depolama hacmi 3 milyon 146 bin metreküpe çıkarıldı. Susuz tarım yapılan araziler modern sulama sistemine kavuşturularak 5 bin dekar alan sulu tarıma kazandırılmıştır. Böylece meyve ve sebze ekimi artması, yörenin geçim kaynağına büyük istihdam sağladı. Hüyük ilçesinde çilek üretimine yılda ortalama 7 bin 500 ton katkı sağlanmaktadır. Dolasıyla Türkiye’nin Çilek ihtiyacının % 10 ‘unu karşılanmaktadır.

 

Hüyük ilçesinde yetiştirilen kendine has tadı ve aromasıyla ün salan Hüyük Çileği, 13 Nisan 2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumundan Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alarak ismini taçlandırmış ve bölgesel anlamda kırsal kalkınma ile gelişmeye güzel bir örnek teşkil ederek almış olduğu coğrafi işaret ile katma değerini de arttırmıştır.

 

Bölgede yapılan çilek üretimi bölge ekonomisine çok ciddi ekonomik katkılar sağlamaktadır. İç piyasa ve yurtdışına ihraç edilen çilek üretimi ile 2022 yılı birim fiyatlarıyla ekonomiye 70 milyon TL katkı sağlanması hedeflenmektedir.