AFYONKARAHİSAR ŞUHUT BAŞÖREN TEKKE KAVAKLI BARAJI’NDA ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR

16.11.2022 / Gösterim Sayısı : 1168 / Arşiv

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.

Afyonkarahisar ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır.

 

Afyonkarahisar Şuhut için büyük önem taşıyan Başören Tekke Kavaklı Barajında çalışmalar devam ediyor. Barajın tamamlanmasıyla 2 bin 360 dekar tarım arazisinin sulanması sağlanacak. Ayrıca, Şuhut İlçe Merkezi başta olmak üzere Başören,Tekke ve Kavaklı köylerimize yılda 1.6 hmemba kalitesinde  içme ve kullanma suyu sağlanacak.

Bu barajımız Afyonkarahisar bölgesinde ilk defa uygulanan silindirle sıkıştırılmış beton barajlar (SSB) tipinde,  inşa edilmektedir ve bu yönüyle de önemlidir.

 

Baraj İnşaatında ‘Sağ sahil, hasır çelik ankraj, Shotcrete imalatları, IBO bulonlama imalatları  tamamlandı.   SSB gövde betonu devam etmektedir. Temelden yüksekliği 43 metre ve su depolama kapasitesi 2,1 milyon m3 olan Afyonkarahisar Şuhut Başören Tekke Kavaklı Barajının tamamlanması ile 2022 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 3 milyon 540 bin  TL katkı sağlaması hedeflenmektedir.