GÜVENİLİR VE TEMİZ İÇMESUYU ADIM ADIM TRABZON’A GELİYOR

20.01.2023 / Gösterim Sayısı : 1073 / Arşiv

Trabzon’un en önemli yatırımlarından biri olan Trabzon İçmesuyu Projesi’nde sona yaklaşıldı.  Trabzon İlimizin içmesuyu ihtiyacını garanti altına almak için Trabzon İçmesuyu Projesini hayata geçiriyoruz. Trabzon İlimizin 2050 yılına kadar ki içmesuyu ihtiyacını karşılayacak olan söz konusu projemiz 3 aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşama olan Atasu Barajı’nı 2012 yılında hizmete açmıştık. Gövde hacmi 4 milyon 650 bin metreküp olan ve 35 milyon 750 bin metreküp su depolanan Atasu Barajımız, Trabzon İçmesuyu Projemizin en önemli ayağıdır. Atasu Barajımız sayesinde yıllık 75 milyon metreküp suyu regüle ederek, önce Akoluk Arıtma Tesisimize oradan da İsale hattı vasıtasıyla temiz su depolarına aktarılacak.

 

Akoluk Arıtma Tesisinde Test Çalışmaları Başlıyor

 

Projenin ikinci aşaması olan Akoluk Arıtma Tesisinin inşaatı tamamlandı. Günlük 200 000 m³ içme suyunu arıtabilecek kapasiteye sahip olan tesis 41 000 m³ alan üzerine inşa edildi. Tesis modern arıtma tesislerinin en güzel örneklerinden bir tanesi. Ocak ayında tesisde test çalışmalarına başlanılacak. Son teknoloji ürünleriyle donatılan tesis, İçmesuyu projesinin bir nevi beyni konumundadır ve SCADA sistemi üzerinden tüm kontrolleri sağlayabileceğimiz bir merkez niteliği taşımaktadır.

 

Kutlugün İletim Tünelinde Delgi Çalışması Tamamlandı

 

Trabzon İçmesuyu Projesinin son aşaması ise 93 km uzunluğundaki İsale hattı inşaatı. Bu kapsamda hattın 92 km’lik kısmı tamamlanarak % 95’lik bir fiziki gerçekleşmeye ulaşıldı. İsale Hattı inşaatının en önemli virajlarından biri olan ve toplam 1012 m uzunluğundaki Kutlugün İletim Tünelinde delgi işlemi tamamlandı. 4 m çapındaki bu tünelle birlikte, Trabzon’da 14 000 m3 kapasiteli 12 adet depo ile 8 adet terfi istasyonu da tamamlandı. Trabzon İçmesuyu İsale Hattı ve Akoluk Arıtma Tesisinin Nisan ayı gibi hizmete alınması hedefleniyor.