ARHAVİ İLÇESİ TAŞKINLARDAN KORUNUYOR

30.01.2023 / Gösterim Sayısı : 640 / Arşiv

Artvin ili genelinde; 22 Temmuz 2021 günü görülen yoğun yağışlar sonucunda; bölgede tüm derelerimizde su seviyeleri yükselmiş bunun sonucunda da taşkınlar meydana gelerek Arhavi ilçe merkezinin büyük bölümü sel ve su baskınına maruz kalmıştı.

Arhavi İlçesinde yerleşim yerlerinin emniyeti ve mevcut durumun güvenli hale getirilmesi adına, kalıcı taşkın kontrol tesisleri ivedi olarak projelendirildi ve işe başlandı.

Söz konusu tesisler kapsamında:

1)     -  Artvin İli Arhavi İlçesi Kabisre Deresi ve Yan Kolları işi kapsamında; sağ sahil ve sol sahilde 1.100 m taşkın koruma duvarları yapılıp ilçe merkezi koruma altına alınmıştır. İşin fiziksel gerçekleşmesi % 88 seviyesindedir.

2)     - Artvin İli Arhavi İlçesi Musazade, Aşağı ve Yukarı Hacılar Mahalleleri, Musazade, Aşağı ve Yukarı Hacılar Deresi işi kapsamında; üstü kapatılmış pazar yerindeki dayanımını yitirmiş eski taşkın koruma imalatlarının yıkılıp yerine 550 m U kanal taşkın koruma duvarları yapılmıştır. Toplamda 200 m menfez yapılmıştır. Aydınlatma ve peyzaj çalışmaları devam etmektedir.

3)     -  Artvin İli Arhavi İlçesi Yemişlik, Kale ve Cumhuriyet Mahallesi Kapistre Deresi ve Yan Kolları işi kapsamında; 1 adet tersip bendi, 60 m menfez, 700 m U kanal taşkın koruma duvarları yapılmıştır.

4)    -  26.Bölge Doğal Afet ve Taşkın Hasarları Onarımı 2.Kısım işi kapsamında; 1 adet sel tırmığı, 80 m tahkimat, 2.000 m U kanal taşkın koruma duvarları yapılmıştır. İşin fiziksel gerçekleşmesi % 85 seviyesindedir.

 

Yapılan tesisler ile 1 ilçe merkezi, 2 köy, 13 mahalle ve 470 hektar tarım arazisinin taşkın riski azaltılmıştır.