DOĞU KARADENİZ’DE SEL TIRMIKLARI YAYGINLAŞTIRILIYOR

25.04.2023 / Gösterim Sayısı : 1251 / Arşiv

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.

 Doğu Karadeniz’de Sel Tırmıkları İnşa Ediliyor

Ülkemizin en çok yağış alan bölgesi olan Doğu Karadeniz’de taşkın risklerini azaltmak için yoğun çaba sarf ettiklerini belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, taşkınlarla mücadelede yenilikçi tip uygulamaları da arazide deneyimlediklerini kaydetti. Taşkınla mücadelede yapısal tedbirler kapsamında Doğu Karadeniz illerinde sel tırmıkları inşa etmeye başladıklarını belirten Genel Müdürü Balta, bu tırmıkların aşırı yağışlarda başarıyla çalıştıklarını söyledi.

Hem Yapısal Hem De Yapısal Olmayan Tedbirler Almaya Başladık

Genel Müdür Balta, “74 bin derenin bulunduğu Doğu Karadeniz Bölgesi ülkemizin en çok yağış alan bölgesi. Yağışlar ve değişen iklim koşullarıyla beraber taşkınların nitelikleri değişmeye başladı. Bizler de buna karşı hem yapısal hem de yapısal olmayan tedbirler almaya başladık. Daha önce geçirgen tersip bentleri moloz bariyerleri gibi yapılar inşa ettik.”

Köprü Menfez Gibi Yapıların Tıkanmasının Önüne Geçilecek

“Trabzon ilimizde de sel tırmığı projesini geçmişte büyük sıkıntılar yaşadığımız Söğütlü Vadisinde inşa ettik. Bu çalışmayla yüzer materyalleri ve olası bir heyelan sonrası oluşacak büyük kaya hareketlerini tuzaklayarak aşağıdaki köprü ve menfezlerde herhangi bir tıkanmaya neden olmamasını sağlamaya amaçlıyoruz. Bu sayede de taşkın sularının dere yatağı dışına çıkmadan vatandaşların mal güvenliğini sağlamayı hedefledik.”

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Yaygınlaştırılıyor

Genel Müdür Balta sel tırmıklarının yaygınlaştırmaya başladıklarını ifade ederek şöyle devam etti: “Giresun’un Görele İlçesi Çanakçı Deresi ve Merkez Büyükgüre Deresi’nde sel tırmığı inşaatlarımız tamamlanırken, Trabzon’un Solaklı Deresi üzerindeki sel tırmığı inşaatımız ise devam etmektedir.