DAR VADİNİN GİZLİ HAZİNESİNDE ÖNEMLİ BİR ADIM DAHA

6.01.2021 / Gösterim Sayısı : 2163 / Arşiv

268 Metre Yüksekliğe Ulaşan Yusufeli Barajında Ünite-3’e ait Jeneratör Rotoru Yerine İndirildi

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Artvin’de yaptığı yatırımlarla Çoruh Nehrine altın gerdanlıklar takmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya, karayolları ve köy yollarını yeniden inşa etmeye, tarihi eserleri korunmaya, enerji ve telefon hatlarını yenilemeye, gölet ve sulama işleri de yapmaya devam ediyor.

Yusufeli Barajı ve HES Projesinde baraj gövde betonu dökülmesi çalışmaları devam ediyor. Yusufeli Barajında gövde yüksekliği 268 metreye yükselirken; dökülen gövde beton miktarı 3.858.100 metreküp seviyesine ulaştı.

 

Ülkemizin vizyon projelerinden biri olan Yusufeli Barajı ve HES Projesinde elektromekanik teçhizat işleri baraj inşaatına paralel olarak yürütülüyor.  Bugüne kadar atölye imalatı olarak tüm ünitelerde 1.Faz Gömülü Parçalar, Türbin Salyangozu, Emme Tübü ve Türbin Çukuru imalatları tamamlandı. Santral 1., 2., ve 3. ünitelerinde Emme Borusu ve gömülü parçaları, Salyangoz ve Türbin Muhafazaları yerleştirildi. Tüm ünitelerde 2. faz betonu gömülü parçalarının montajları beton dökümü ile koordineli olarak devam etmektedir. Ayrıca Ünite-3 ve Ünite-2 stator parçaları daimi yerlerine alındı.

Santral Binasında her birinin kaldırma kapasitesi 230 ton olan 2 adet tavan vinci kullanılıyor.  Ağır parçaların kaldırılmasında ise tavan vinçlerine 340 ton kaldırma kapasitesi olan Kaldırma Kirişi bağlanarak 2 vinç senkronize olarak çalıştırılıyor.  5 Ocak 2021 tarihinde Ünite-3’e ait 203 MVA gücündeki Jeneratöre ait 300 ton ağırlığındaki Rotor iki vincin senkronize olarak çalıştırılmasıyla yerine başarılı olarak indirildi.

Yusufeli Barajı ve HES

Yusufeli Barajı ve HES tesisinin kurulu gücü 558 MW ve yıllık enerji üretimi 1 milyar 888 milyon KWh/yıl dır. Santral Binası ve enerji yapılarında betonlama çalışmaları planladığı şekilde devam etmektedir. Yusufeli Barajının tamamlanması ile milli bütçeye yıllık 1 milyar 500 milyon TL katkı sağlayacaktır. Proje sayesinde yaklaşık 2,5 milyon nüfuslu bir şehrin yıllık enerji ihtiyacının karşılanması sağlanacaktır.