DSİ’DEN YABAN HAYATA SU TAKVİYESİ

26.09.2024 / Gösterim Sayısı : 1124 / Arşiv

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Milli Parklar ve Korunan Alanlarda sondaj kuyuları açarak yaban hayvanlarına su temin ediyor. Bu kapsamda 12 ilde açılan 14 adet sondaj kuyusu yaban hayata can suyu oluyor.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü; vatandaşlarımızın, çiftçilerimizin ve sanayinin su ihtiyaçlarını tabiatla uyumlu projelerle karşılarken bir yandan da özellikle kurak dönemlerde suya erişim konusunda zorluklarla karşılaşan yaban hayvanlarının yardımına koşuyor. Ülkemizin dört bir yanında inşa ettiği hayvan içme suyu göletleriyle (HİS) doğal yaşama destek sağlayan DSİ, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile yaptığı iş birliği kapsamında yurdumuzun dört bir yanındaki yaban hayvanlarının içme suyu ihtiyaçlarını yeraltı suyu kuyuları ile karşılıyor. Çalışmalar Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) arasında imzalanan “Yaban Hayatı Su İhtiyacının Karşılanmasına Dair Protokol” kapsamında yürütülüyor.  

Protokol çerçevesinde yürütülen su temin çalışmaları, doğa koruma ve yaban hayatın sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıyor. Yaban hayatı için yaşam alanlarının korunması ve su kaynaklarının sağlanması, ekosistemlerin sağlıklı bir şekilde devam etmesi adına kritik bir rol oynuyor.  Bu çerçevede DSİ ve DKMP tarafından doğa dostu yaklaşımlar ve bilimsel veriler ışığında yürütülen çalışmalarla, yaban hayatının korunmasına katkı sağlanıyor.

Sondaj Kuyuları, Yaban Hayatı Yaşam Alanlarında Kalmaya Teşvik Ediyor

Çalışmalar kapsamında su kaynaklarının yetersiz olduğu belirlenen alanlarda DSİ tarafından yeraltı suyu temini için uygun noktalar araştırılıyor. Yürütülen teknik çalışmalar sonucunda sondaj kuyuları açılarak, hayvanların içme suyu ihtiyacı kuyular ve su yapıları vasıtasıyla karşılanıyor. Çalışmalar kapsamında Balıkesir, Çanakkale, Afyonkarahisar, Yozgat, Kayseri, Samsun, Malatya, Elazığ, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa ve Hatay olmak üzere toplam 12 ilde 14 adet sondaj kuyusu açıldı. DKMP tarafından gelecek talepler doğrultusunda yaban hayata can suyu temini çalışmalarına devam edilecek.

DSİ ekipleri, milli parklar ve korunan alanlarda gerçekleştirdikleri sondaj çalışmalarını titizlikle yürütüyor. Bu sayede, yaban hayvanlarının su ihtiyacının kesintisiz ve güvenilir bir şekilde karşılanması mümkün hale geliyor. Sondaj kuyuları sayesinde yaban hayvanlarının yaşam alanlarına olan bağlılıkları artıyor ve bu alanlarda kalmaları sağlanıyor.

Sondaj kuyuları yaban hayvanlara içme suyu kaynağı olmanın yanı sıra sulak alanların ve yeraltı suyu seviyelerinden etkilenen diğer su bağımlı habitatların su ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olarak, bu alanlarda yaşayan türlerin korunmasına da katkı sağlıyor. Göç eden hayvanlar için su istasyonları olarak işlev gören sondaj kuyuları, özellikle su kaynaklarının az olduğu bölgelerde göç yollarının ve üreme alanlarının korunmasına da yardımcı oluyor.

Öte yandan DSİ, özellikle hayvancılığın yaygın olduğu bölgelerde idari imkanlarla hayvan içme suyu (HİS) göletleri inşa etmeye devam ediyor. DSİ tarafından bugüne kadar 83 adet HİS göleti inşa edilerek işletmeye alındı.