BAKAN YARDIMCISI ÖZKALDI BAŞKANLIĞINDA 'YERALTI BARAJLARI VE TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI' MASAYA YATIRILDI

18.01.2021 / Gösterim Sayısı : 1161 / Arşiv

18 Ocak 2021 Pazartesi günü Genel Müdürlüğümüz Namık Kiper toplantı salonunda düzenlenen toplantıda ‘Yeraltı Barajları ve Toplulaştırma Çalışmaları’’ masaya yatırıldı.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız Akif Özkaldı Başkanlığında düzenlenen toplantıya Genel Müdürümüz Kaya Yıldız, Genel Müdür Yardımcılarımız Murat Dağdeviren, Şadiye Yalçın, Oğuz Kasap, Faruk Fıratoğlu, Daire Başkanlarımız ile  Bölge Müdürlerimiz video konferans ile katılım sağladılar.

Söz konusu toplantı Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız Akif Özkaldı’nın kısa açılış konuşması ile başladı.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız Akif Özkaldı konuşmasında;

2021 yılının hayırlı ve başarılı olmasını diliyorum. Daha az felaketlerin olduğu daha sağlıklı bir yıl olmasını temenni ediyorum. Yeni yatırım bütçemiz bakanlığımıza ve bütçemize hayırlı olsun. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın Bakanımıza şükranlarımı sunuyorum. Bizim için her damla su ne kadar önemli ise harcayacağımız her kuruş para da o kadar önemlidir. Yatırımlarımızın faydaya dönüşmesi bizim için çok büyük önem arz etmektedir. 

2021 Yılını Sulamada Hamle Yılı İlan Ettik

Bilindiği üzere Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli tarafından 2021 yılı su ve sulamada hamle yılı ilan edildi. DSİ Genel Müdürlüğü büyük hedefleri olan bir kurumdur. Bundan dolayı Sayın Bakanımız tarafından belirlenen hedeflere de inşallah yapacağımız başarılı çalışmalarla ulaşacağız. Bunun içinde geçmiş yıllardan daha çok gayret ve çaba göstereceğiz.

Bunun için 2021’e yönelik ciddi bir eylem planı üzerinde çalışıyoruz. Özellikle yeraltı barajlarına önem vereceğiz.

Bilindiği üzere küresel iklim değişikliğinin yoğun yaşandığı aylardan geçiyoruz. Ama hamdolsun son günlerde meydana gelen yağışlar bizleri rahatlattı. İnşallah devamını bekliyoruz.

Özellikle sulamada gerekli önlemleri önceden almalıyız.Olası krizleri önceden kestirip planlama ve kriz yönetimi için alternatif çalışmalar yapacağız. Gerek taşkın ve gerekse kuraklıkla mücadelede elimizde ki eski verilerden faydalanarak öngörülerimizi ona göre hazırlayacağız. Burada özellikle işletmeninde çok önem arz ettiğinin de altını çizmek istiyorum.

Bugün bu toplantıda yeraltı barajları ve toplulaştırma çalışmalarında gelinen seviye hakkında bilgi alacağız. Toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum.’dedi.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız Akif Özkaldı’nın açılış konuşmasının ardından toplantıda ‘Yeraltı Barajları ve Toplulaştırma Çalışmaları’ masaya yatırıldı.

 Toplantıda Barajlar ve HES Dairesi Başkanı Dinçer Aydoğan ve Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Dairesi Başkanı Sinan Demirbaş tarafından sunum yapıldı.

DSİ, geliştirdiği projelerle suyun bir damlasını dahi boşa harcamayacak şekilde planlanan yatırımları hizmete sunuyor.

İklim değişikliği ve nüfus artışının etkisiyle depolama yapılarının önemi giderek artarken DSİ de muhtemel kuraklık etkilerini en aza indirmek için yer üstü barajları yanında, yer altı su temini yapılarına da gereken önemi vererek bu kapsamda çalışmalar yapıyor. Yer altı barajları ve suni besleme tesisleri bu alanda ilk sırada yer alıyor.

Bu kapsamda, Yer Altı Barajları ve Suni Besleme Projeleri, 2019 yılı Temmuz ayında Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli'nin katılımıyla yapılan tanıtım toplantısıyla kamuoyuna açıklanırken, yer altı barajları konusu 11. Kalkınma Planı'na da eklendi.

Buna göre, “Yer Altı Suyu Suni Besleme ve Yer Altı Barajları Eylem Planı" ile yarı kurak coğrafyada bulunan ülkenin su rezervine katkıda bulunulması maksadıyla 2023 yılına kadar 100'ün üzerinde yer altı barajı ve suni besleme tesisi inşa edilmiş olacak.

2020 Sonu İtibarıyla 19 Proje Tamamlandı

Son yıllarda etkisini daha fazla hissettiren kuraklığa karşı da çok önemli bir katkı sağlayacak proje kapsamında 2020 sonuna kadar 19 iş tamamlanırken bu projeler, Çankırı'da 3, Konya, Manisa ve Bursa'da 2'şer adet olmak üzere, İzmir, Eskişehir, Antalya, Kütahya, Balıkesir, Nevşehir, Kayseri, Niğde, Malatya ve Kayseri'de hayata geçirildi.

Ülkemizde Toplulaştırmaya Uygun 14,3 Milyon Hektar Arazi  Bulunuyor   


Ülkemizde toplulaştırma yapılmaya uygun 14,3 Milyon hektar alan bulunmaktadır. 8,25 milyon hektar alanda toplulaştırma çalışmaları devam etmektedir. 2018 yılında 496 bin hektar, 2019 yılında ise 619 bin hektar alanda, 2020 yılında ise
Ekim ayı sonu itibari ile 425 bin hektar alan da tescil çalışmaları tamamlanmış olup 2020 yılı sonu itibari ile de 541 bin hektar alanın tescil çalışmaları tamamlanmıştır. Böylece ülkemiz genelinde 2020 sonu itibari ile 4,77 milyon hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmalarının tescili tamamlanmış olacaktır. Kalan 3,48 milyon hektar alanda ise toplulaştırma çalışmaları devam etmektedir.