SUYUN GÜCÜ MİLLETLE BULUŞUYOR

23.01.2021 / Gösterim Sayısı : 2054 / Arşiv


DEV GÖVDE TAMAM, 2 BARAJ VE 1 ARITMA TESİSİ AÇILIYOR

Atatürk Barajı’ndan sonra en büyük sulama sahasına sahip olan Silvan Barajı’nda gövde dolgusu tamamlandı. Başlar ve Ergani Barajları ile Ergani İçmesuyu Arıtma Tesisi ise hizmete alınıyor.

Ülkemizin en büyük 2. Sulama projesi olan Silvan Projesi’nin ana depolama tesisi konumunda bulunan ve sınıfında (Önyüzü Beton Kaplamalı Kaya Dolgu) 175,5 metre yüksekliği ile Ülkemizin ve Avrupa’nın en yüksek barajı olan Silvan Barajı ve HES’te gövde dolgusu tamamlanarak önemli bir aşama geride bırakılmıştır. 8 milyon 680 bin metreküp gövde dolgu hacmine sahip olan Silvan Barajı’nda 7,3 milyar metreküp su depolanabilecektir.

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde inşa edilmekte olan Silvan Barajı ve HES tüm üniteleriyle birlikte tamamlandığında, sulama ve enerji üretimini kapsayan 4 ayrı aşamada işletilecektir. Her aşamada, Silvan Barajı rezervuarından sulamaya verilen su miktarı artarken, Silvan Hidroelektrik Santralinde üretilen elektrik enerjisi azalacaktır.  4. ve nihai aşamayla birlikte enerji üretimi 681 milyon kilovatsaatten 88,41 milyon kilovatsaate inerken, sulamaya verilen su miktarı 1 milyar 791 milyon metreküpe yükselecektir.

Silvan Barajı’nda depolanacak sular ile hâlihazırda kuru tarım yapılmakta olan 2 milyon 350 bin dekar arazide modern sistemler ile sulama yapılabilecektir. Silvan Barajı ve HES, tarımsal sulama ve enerji üretiminden milli ekonomiye yıllık 1,91 milyar TL katkı sunarken 305 bin kişiye de istihdam imkânı yaratacaktır.

BAŞLAR VE ERGANİ BARAJLARI İLE ERGANİ İÇMESUYU ARITMA TESİSİ AÇILIYOR

Diyarbakır’ın verimli topraklarını suyla buluşturacak Başlar ve Ergani Barajları ile Ergani ilçesinin 2045 yılına kadar su sorunuyla karşılaşmasına mani olacak Ergani İçmesuyu Arıtma tesisi hizmete alınacaktır.

Diyarbakır-Silvan karayolunun 48. km’sinde Akçay (Kasımiye) deresinin yol ile kesiştiği noktanın 1,3 km kuzeyinde yaralan Başlar Barajı, temelden 30 metre yüksekliğe sahiptir. Yaklaşık 29 milyon metreküp su depolama kapasitesine sahip olan baraj ile halen kuru tarım yapılmakta olan, 38 bin 200 dekar alan modern sistemlerle sulanarak 29,28 milyon TL net gelir artışı ile 5 bin kişilik istihdam imkânı sağlanacaktır.

Diyarbakır ili Ergani ilçesinin 5 km batısında Gölkum (Sallar) deresi üzerinde inşa edilen Ergani Barajı ile de Ergani İlçesinde yer alan 18 bin 660 dekar tarım arazisi, modern sistemlerle sulanacaktır. Barajdan yapılacak sulama ile 2 bin 450 kişiye iş imkânı ve yıllık 13 milyon TL ekonomik katkı sağlanacaktır.

Ergani İçmesuyu Arıtma Tesisi ile de güncel içme suyu ihtiyacı yıllık 9,9 milyon metreküp olan Ergani ilçesine, yıllık 15,6 milyon metreküp içme ve kullanma suyu temin edilmiştir. Ergani İçmesuyu Arıtma Tesisi, günlük 42 bin 500 metreküplük arıtma kapasitesi ile ilçenin 2045 yılına kadar içme suyu sorunu yaşamasına mani olacaktır.