DOĞUNUN ÇUKUROVASI IĞDIRDA 705.300 DEKAR ALAN SULAMAYA AÇILDI

31.05.2021 / Gösterim Sayısı : 933 / Arşiv

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Iğdır iline yaptığı yatırımlarla ilimizin mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor.

DSİ olarak son yıllarda modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koyuyoruz. Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları,  üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor bir taraftan da yaşam standardını yükselttiği için göçü önlüyor.

Iğdır ili ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır. Bu kapsamda Doğunun Çukurova’sı diye tabir edilen Iğdır Ovası Sulaması Batı ve Doğu Iğdır İletim kanallarına sulama suyu 20 Nisan 2021 tarihinde alınarak sulama sezonu başlamıştır. Toplam 705 bin 300 dekarlık sulama sahasına sahip bereketli ve verimli toprak yapısının yanında mikro klima iklim özelliği de gösteren Iğdır ovası 850 kotlarında olup, çok çeşitli ürünler yetiştiriliyor.

 

Iğdır Ovası Sulaması, klasik açık kanallı sulama sistemine haiz olmakla beraber sulama randımanı Türkiye ortalamasının çok üstünde gerçekleşmektedir. 2018 yılından itibaren her yıl artan oranda sulama randımanı artan sulamamızda, 2021 yılı sulama sezonunun vefakâr ve gayretli çiftçilerimiz için bereketli bir yıl, sulama birliklerimiz için kazasız belasız ve verimli bir sezon olmasını dileriz. Ayrıca Iğdır Ovası Sulaması Ortak Tesisler Onarım 2. Kısım işi kapsamında Iğdır Ovası Sulamasına ait tahrip olan takribi 6000 metre uzunluğunda eski trapez kesitli İletim kanalın beton kaplamasının yenilenmesi çerçevesinde yapımı bu sezonla birlikte tamamlanan 5000 metrelik kısmı da tamamlanmış oldu. Geri kalan kısmın yapımına sulama sezonu bitiminde devam edilecektir. Milli ekonomiye yılda 330 Milyon Türk Lirası katkı sağlanacaktır.