ERGENE OVASINDA ÇELTİK ÜRETİMİ İLE EKONOMİYE KATKI SAĞLANIYOR

2.07.2021 / Gösterim Sayısı : 2539 / Arşiv

Ergene Nehri Trakya’nın Kuzey-Doğusunda ‘Yıldız Dağları’ Kırklareli İli sınırlarından doğup Tekirdağ İli sınırlarını da geçerek 283 km yol kat ettikten sonra Edirne İli, Meriç İlçesi sınırlarında Meriç Nehri’ne bağlanmaktadır.

 

Ergene Nehri alüvyonlarının birikimi ile oluşan Ergene Nehri Ovası da verimli tarım alanları ile günümüzde ülkemiz ekonomisine önemli katkı sağlayan bölgelerden birisi haline gelmiştir.

 

Geçmiş yıllarda hububat, ayçiçeği, kuru şartlarda fasulye, mısır ve bostan yetiştiriciliği yapılan Ergene Nehri ovasında idaremizce inşa edilen Kayalıköy, Kırklareli ve Karaidemir Barajları ile sulu tarıma geçilmiştir. 

 

Adı geçen barajlar Ergene Ovasının menba kısımları olan Kuzey ve Kuzey-Doğu bölgelerinde tarım alanlarına sulama katkısı sağlasa da Ergene Ovasının en büyük bölümünü oluşturan Edirne İli sınırlarında kalan mansap kısımlarına geçmişte düzenli sulama suyu temin edilememiştir. Edirne İli, Uzunköprü ile Meriç İlçeleri sınırlarında kalan ve toplam büyüklüğü 60.000 dekar olan bu alanlarda özellikle 1985-1990 yıllarında başlayan ‘Çeltik’ ürünü yetiştiriciliğinde sulama suyu yetersizliği ve su kalitesine bağlı önemli sorunlar yaşanarak günümüze gelinmiştir.

 

DSİ tarafından Çakmak Barajı Sulama tesislerinin bir bölümünün işletmeye açılması ile birlikte 2020 yılından itibaren Ergene Ovasında da verimli ve kaliteli çeltik ürünü yetiştiriciliği yapılmaktadır.  Günümüzde Edirne İlinin diğer bölgelerinde ve Meriç Nehri Ovasında olduğu gibi Ergene Nehri Ovasında da yaklaşık 60 bin dekar alanda, modern teknikler kullanılarak yapılan çeltik yetiştiriciliği ile ülkemiz ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlanmaktadır.