FINDIĞIN BAŞKENTİ GİRESUN, DSİ ELİYLE YENİ BİR ÇEHREYE KAVUŞUYOR

16.02.2022 / Gösterim Sayısı : 892 / Arşiv

DSİ yatırımlarının kaynağını teşkil eden su, yaşamsal öneminin yanında tüm üretim süreçlerinin ana girdilerinden birini oluşturuyor. Ulaştığı her alanda adeta zincirleme bir reaksiyona sebep olan su, hem sektörel hem de sektörler arası hareketliliği tetikliyor. Suyun tarım ve sanayide yarattığı güçlü etki, geniş iş sahalarının doğmasına da vesile oluyor.

 

Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü; inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapıları vasıtasıyla milletimizin hizmetine sunuyor.

 

Bu bağlamda ülkemizde 1954 yılından bu yana toprak ve su kaynaklarını geliştirmekle mesul olan DSİ, aralarında dünyada ilk kez uygulanan projelerin, en yüksek ve büyük barajların, en uzun sulama kanallarının ve içme suyu maksatlı tünellerin bulunduğu sayısız tesisi tamamlayarak milletimizin istifadesine sunmuş ve sunmaya da devam etmektedir.

 

TAŞKIN SONRASI YENİ ÇEHRE!

 

Giresun’da 2020 yılının Ağustos ayında meydana gelen taşkınlar sonrası, il genelinde önemli yatırımlara imza attık. Köprü ve menfez yapımları işi kapsamında, İl Genelinde 7 adet araç, 7 adet yaya köprüsü ve çeşitli taşkın kontrol yapıları inşa ettik. Taşkının en çok hasar verdiği Dereli İlçesinde, Akkaya Deresi üzerinde 1 adet yaya köprüsü, 2 adet tersip bendi ve 1 500 m taşkın kontrol yapısı yaptık. Ayrıca yukarı havzalardan gelecek olan iri malzemeyi tuzaklamak için de geçirgen tersip bentleri inşa ettik ve bu bentleri yaygınlaştırmaya devam ediyoruz.

 

MAKİNALI ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

 

Taşkınlardan etkilenen ilçelerimizle birlikte, il genelindeki yatırımlarımız devam ediyor. Derelerimizde inşa ettiğimiz taşkın kontrol yapıları ile taşkın risklerini minimize ediyoruz. Bu çalışmalarda şüphesiz ki makinalı çalışmalarımızda önemli bir yer tutuyor. Taşkın sonrası özellikle Dereli başta olmak üzere, yeşil karıncalarımız yoğun bir mesai harcadı. Gelevera Deresi, Harşit Yağlıdere, Aksu ve Batlama deresi ve yan kollarında toplamda 1.560.000 m3 rusubi malzeme temizlenmiştir. Şuan da Giresun Batlama Vadisi ile birlikte, muhtelif noktalarda, bent temizliği ve dere tanzim çalışmalarımıza devam ediyoruz.