DSİ’DEN, GÜMÜŞHANE’YE MARKA YATIRIMLAR

18.04.2022 / Gösterim Sayısı : 789 / Arşiv

DSİ yatırımlarının kaynağını teşkil eden su, yaşamsal öneminin yanında tüm üretim süreçlerinin ana girdilerinden birini oluşturuyor. Ulaştığı her alanda adeta zincirleme bir reaksiyona sebep olan su, hem sektörel hem de sektörler arası hareketliliği tetikliyor. Suyun tarım ve sanayide yarattığı güçlü etki, geniş iş sahalarının doğmasına da vesile oluyor.

 

Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapıları vasıtasıyla milletimizin hizmetine sunuyor.

 

Bu bağlamda ülkemizde 1954 yılından bu yana toprak ve su kaynaklarını geliştirmekle mesul olan DSİ, aralarında dünyada ilk kez uygulanan projelerin, en yüksek ve büyük barajların, en uzun sulama kanallarının ve içme suyu maksatlı tünellerin bulunduğu sayısız tesisi tamamlayarak milletimizin istifadesine sunmuş ve sunmaya da devam etmektedir.

 

Gümüşhane’de 177.880 Dekar Arazi Suya Kavuştu

Gümüşhane ilimizde son 19 yılda 89 adet tesis hizmete alındı. Bu tesislerin, 18 adedi Baraj, 4 adedi Gölet, 11 adedi Sulama Tesisi, 44 adedi Taşkın Koruma Tesisi, 12 adedi  HES projesidir. 11 adet sulama tesisimiz ile birlikte toplamda 177.880 dekar arazi sulamaya açılmıştır. Böylece çiftçilere yıllık 102 milyon TL zirai gelir artışı sağlanmıştır.

 

Baraj Depolama Kapasitesi 338,66 Milyon m³ Hacmine Ulaştı

Gümüşhane ilimizde Baraj depolama kapasitesi 338,66 milyon m³ hacmine ulaşmıştır. Gölet depolama kapasitesi 2,44 milyon m³ hacmine ulaşmıştır. Toplam 177.880 dekar arazi sulamaya açılmış ve yıllık 102 milyon TL zirai gelir artışı sağlanmıştır. Taşkın kontrol projelerimizin sayesinde 43 yerleşim yeri ve 5.540 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur. Hidroelektrik enerji üretimi ise yıllık 1,24 milyar kWh'tir.

Bahçecik Barajı’nda Sona Doğru

Gümüşhaneli vatandaşlarımızın hasretle beklediği Bahçecik Barajı’nda sona yaklaşıldı. Gümüşhaneli vatandaşlarımıza memba kalitesinde su sağlayacak olan Bahçecik Barajı’nın temelden yüksekliği 69 m. 3,21 milyon m³  su biriktirme hacmine sahip baraj, Gümüşhane’ye yıllık 5,46 milyon m³ içme suyu sağlayacak. Söz konusu baraj inşaatında % 80 fiziki gerçekleşmeye ulaştık.

 

Taşkın Koruma Tesisleriyle Halkımızı ve Toprağımızı Koruyoruz...

Ayrıca; Gümüşhane İlinde taşkın riskini azaltmak için son 19 yılda tamamlanan 44 adet taşkın koruma tesisi ile Gümüşhane şehir merkezi ile birlikte, 39 adet yerleşim yeri ve 5 540 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur. Şuanda Gümüşhane ilimizde inşaatı devam eden 9 Taşkın kontrol projemiz bulunmaktadır.

 

Merkez Şehiriçi Dereleri 2. Kısım İnşaatında % 90 Fiziki Gerçekleşmeye Ulaşıldı

Devam eden bu 9 taşkın Kontrol projesi içerisinde yer alan Gümüşhane Merkez Şehir İçi Dereleri 2. Kısım inşaatımızda % 90 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Bu işimizi tamamladığımızda Gümüşhane şehir merkezinde taşkın risklerini azaltmış olacağız.

 

Kendi Enerjimizi Kendimiz Üretiyoruz

Gümüşhane’de işletme safhasında 12 adet HES tesisi bulunmaktadır. Bu HES’lerin kurulu gücü 450,88 MW, yıllık enerji üretimi ise 1,24 milyar kiloWatt.saat'tir. İnşaat aşamasında da 1 adet HES tesisimiz var. Bu tesisimizin kurulu gücü 10,60 MW, yıllık enerji üretimi ise 48,05 milyon kiloWatt.saat'tir. Planlama-Proje aşamasında ise 2 adet HES projemiz bulunmaktadır. Bu HES’lerin kurulu gücü 31,19 MW, yıllık enerji üretimi ise 95 milyon kiloWatt.saat'tir.