DSİ’DEN, ÇAYIN BAŞKENTİ RİZE’YE DEVASA YATIRIMLAR

18.04.2022 / Gösterim Sayısı : 1259 / Arşiv

DSİ yatırımlarının kaynağını teşkil eden su, yaşamsal öneminin yanında tüm üretim süreçlerinin ana girdilerinden birini oluşturuyor. Ulaştığı her alanda adeta zincirleme bir reaksiyona sebep olan su, hem sektörel hem de sektörler arası hareketliliği tetikliyor. Suyun tarım ve sanayide yarattığı güçlü etki, geniş iş sahalarının doğmasına da vesile oluyor.

 

Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapıları vasıtasıyla milletimizin hizmetine sunuyor.

 

Bu bağlamda ülkemizde 1954 yılından bu yana toprak ve su kaynaklarını geliştirmekle mesul olan DSİ, aralarında dünyada ilk kez uygulanan projelerin, en yüksek ve büyük barajların, en uzun sulama kanallarının ve içme suyu maksatlı tünellerin bulunduğu sayısız tesisi tamamlayarak milletimizin istifadesine sunmuş ve sunmaya da devam etmektedir.

 

 

Rize’de 19 Yılda 88 Adet Tesis Hizmete Alındı

Çayın başkenti Rize’de 19 yılda 88 adet tesisi hizmete aldıkBu tesislerin; 3 adedi İçmesuyu Tesisi, 69 adedi Taşkın Koruma Tesisi, 16 adedi HES Tesisidir. Bu tesislerle birlikte yıllık 9,73 milyon m³ içme ve kullanma suyu temin edilerek 190.000 kişiye içme ve kullanma suyu sağlanmıştır. 131 yerleşim yeri ve 17.070 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur. Hidroelektrik enerji üretimi ise yıllık 1,30 milyar kWh'tir.

 

Rize’nin İçmesuyu Sorununu Ortadan Kaldırıyoruz

Rize ilimizin en önemli yatırımları arasında yer alan Rize İçmesuyu projesinde sona yaklaştık. Rize Civar Yerler İçmesuyu Projesi ile Kalkandere, Derepazarı, İyidere ilçeleri, Yolbaşı ve Kendirli beldeleri ile 31 adet köy yerleşim yerlerinin 2045 yılı ihtiyacı olan 3,12 hm³ içme ve kullanma suyunu, Varda kaynaklarından temin edilmesi planlanmıştır. Söz konusu proje; Rize Civar Yerleşimler 1. Kısım İsale Hattı, Rize Civar Yerleşimler 2. Kısım İçmesuyu İsale Hattı ve Rize Civar Yerleşimler 3. Kısım İçmesuyu İsale Hattı” etaplarından oluşmaktadır. Birinci kısmı tamamladık. İkinci kısmı tamamlamak üzereyiz. Üçüncü kısmı ise önümüzdeki yıl ihale etmeyi planlıyoruz.

 

Varda Kaynaklarından Temin Edilen Su, Depoları Doldurdu

Projemizin muhtevasında 123 km çelik isale hattı, 32 adet yeni depo ve 4 adet mevcut depo bağlantıları ile tüm sistemin kontrol ve işletme işlerinin yapılabileceği SCADA otomasyon sisteminin kurulması yer almaktadır. Halihazırda, 1.Kısım ve 2. Kısım muhtevasında inşa edilen 21 adet yeni depo ile 5 adet mevcut depoya, Varda kaynaklarından alınan suyun temini sağlanmıştır. Depolarımız çok şükür su ile doldu. Söz konusu depoların şebeke bağlantıları ilgili Belediyelerce ve İl Özel İdaresince yapılacaktır. Şebeke bağlantılarının yapılması ile birlikte su kullanımına engel herhangi bir husus kalmayacaktır

 

Rize’de Taşkın Riskini Azaltıyoruz

Ayrıca; Rize İlinde taşkın riskini azaltmak için son 19 yılda tamamlanan 69 adet taşkın koruma tesisi ile Rize şehir merkezi ile birlikte, 124 adet yerleşim yeri ve 17 070 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur. Şu anda Rize ilimizde inşaatı devam eden 27 Taşkın kontrol projemiz bulunmaktadır.

 

Şehiriçi Dereleri 1. Kısım İnşaatında % 61 Fiziki Gerçekleşmeye Ulaşıldı

Devam eden bu 27 taşkın Kontrol projesi içerisinde yer alan Rize Şehir İçi Dereleri 1. Kısım inşaatımızda % 61 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Bu işimizi tamamladığımızda Rize şehir merkezinde taşkın risklerini azaltmış olacağız.

 

Kendi Enerjimizi Kendimiz Üretiyoruz

Rize’de işletme safhasında 16 adet HES tesisi bulunmaktadır. Bu HES’lerin kurulu gücü 336,09 MW, yıllık enerji üretimi ise 1,30 milyar kiloWatt.saat'tir. İnşaat aşamasında da 1 adet HES tesisimiz var. Bu tesisimizin kurulu gücü 1,30 MW, yıllık enerji üretimi ise 5,07 milyon kiloWattsaat'tir.