DSİ TRABZON’A SU GETİRMEK İÇİN HUMMALI BİR ÇALIŞMA YÜRÜTÜYOR

5.05.2022 / Gösterim Sayısı : 1284 / Arşiv

DSİ yatırımlarının kaynağını teşkil eden su, yaşamsal öneminin yanında tüm üretim süreçlerinin ana girdilerinden birini oluşturuyor. Ulaştığı her alanda adeta zincirleme bir reaksiyona sebep olan su, hem sektörel hem de sektörler arası hareketliliği tetikliyor. Suyun tarım ve sanayide yarattığı güçlü etki, geniş iş sahalarının doğmasına da vesile oluyor.

 

Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapıları vasıtasıyla milletimizin hizmetine sunuyor.

 

Bu bağlamda ülkemizde 1954 yılından bu yana toprak ve su kaynaklarını geliştirmekle mesul olan DSİ, aralarında dünyada ilk kez uygulanan projelerin, en yüksek ve büyük barajların, en uzun sulama kanallarının ve içme suyu maksatlı tünellerin bulunduğu sayısız tesisi tamamlayarak milletimizin istifadesine sunmuş ve sunmaya da devam etmektedir.

 

KUTLUGÜN İLETİM TÜNELİNDE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

 

Trabzon’un içmesuyu ihtiyacını 2050 yılına kadar karşılayacak olan Trabzon içmesuyu isale hattı ve buna paralel olarak, Trabzon İçmesuyu Arıtma Tesisi inşaatları devam ediyor. Trabzon İçmesuyu İsale Hattı inşaatında 92 km iletim hattı imalatı, 11 Adet depo ve 6 adet terfi istasyonu tamamlandı, 1 adet depo ve 2 adet terfi istasyonu inşaatı devam etmektedir. Kutlugün mevkinde delgi çalışmaları devam eden 1012 m uzunluğundaki iletim tünelinde, 460 m ilerleme sağladık. Bu tünele döşenecek çelik boruyla birlikte tüm iletim hattı imalatları tamamlanmış olacaktır.

 

ARITMA TESİSİ HIZLA YÜKSELİYOR

 

Trabzon İçmesuyu Arıtma Tesisi inşaatımız da, tıpkı isale hattımız gibi çalışmalar devam ediyor. %72 fiziki gerçekleşmenin sağlandığı söz konusu inşaatımızda, Heyelanı önleme ve yapı altlarında toplam 15.067 m forekazık imalatı yapıldı. Proses ünitelerinde ise % 85 gerçekleşme sağlanmıştır.  Yardımcı ünitelerin tamamında betonarme imalatlar tamamlanırken, İnce işler ve mekanik ekipman imalatları devam etmektedir. Her iki projeyi de 2022 yılı içerisinde tamamlamayı hedeflemekteyiz.