KONYA’DA TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR

15.06.2022 / Gösterim Sayısı : 1896 / Arşiv

Toprak ve su, insanoğlunun ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için her türlü faaliyetlerinde kullandığı, yeniden üretilemeyen ve üretiminde insanoğlunun katkısı olmayan vazgeçilmez öneme sahip kısıtlı doğal kaynaklardır. Artan nüfus baskısı ile toprak ve su kaynakları üzerindeki olumsuz etkileri azaltmak için toprak ve su kullanımını yurt çapında sürdürülebilir kılacak düzenlemeler yapmak gerekmektedir.  Bu düzenlemelerden biri de dağınık, çok parçalı ve tarımsal altyapısı eksik olan parsellerin arazi toplulaştırma çalışmalarıyla yeniden düzenlenmesi ve kullanılmayan alanların tarıma kazandırılmasıdır.

 

Çeşitli nedenlerle ekonomik olarak tarımsal faaliyetleri yapmaya imkân vermeyecek biçimde parçalanmış, dağılmış, bozuk şekilli parsellerin modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için en uygun biçimde birleştirilmesi, şekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesi işlemine “Arazi Toplulaştırması” denilmektedir.

 

Arazi toplulaştırması ile parseller büyür, tarım teknikleri ve sulama metotlarının uygulanması kolaylaşır. Parsel sayısı azalır. Parsel büyüklüğü artar. Düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturulur. Her parsel yola ve kanala kavuşur. İşletme merkezi ile parseller arasındaki mesafeler azalır, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıplar azalır, yakıt tasarrufu sağlanır. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşır. Sulama oranı ve randımanı artar. Sağlanan katma değerden dolayı arazi değeri en az iki kat artmaktadır. 

 

Arazi toplulaştırması ile birlikte diğer altyapı hizmetlerinin de (sulama, tarla içi geliştirme işlemleri vb.) birlikte düşünülmesi gerekmektedir. Bu düşünceyle 2018 yılında yapılan yasal düzenleme sonucu ülkemiz genelinde arazi toplulaştırma çalışması yapma yetkisi DSİ Genel Müdürlüğümüze verilmiştir.

 

Ülkemizde 14,2 milyon hektar tarım alanı toplulaştırma yapmaya uygundur.  Toplulaştırma çalışmaları açısından Konya ilinin yeri ayrıdır. Ülkemizde toplulaştırma çalışmaları 1961 yılında Konya ili Çumra ilçesine bağlı şu anda mahalle olan Karkın Köyünde başlanmıştır. Karkın Mahallesinde çeşitli dönemlerde toplam 8 adet toplulaştırma çalışması yapılmıştır.  Son çalışma geçiş döneminde 10 bin 500 hektarlık alan tescil edilmiştir.

 

Konya Bölge Müdürlüğümüz görev sahasında yer alan uygulama alanlarından Konya 2. Kısım AT ve TİGH projesi kapsamında Konya İli, Karatay İlçesine bağlı Erler, Şatır ve Zivecik (Ortakonak) ile Meram İlçesine bağlı 6 birimde Çayırbağı, Hatip, Gödene, Yenibahçe (Resil), Çomaklı ve Boruktolu Mahallelerinde toplamda 29 bin 224 hektar alanda arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri yapılmaktadır.

 

Proje ile tüm mahallelerin tescil çalışmaları tamamlanmıştır. Toplam 685 km tarla içi yol planlanmış olup ham yol olarak tamamı açılmıştır. Açılan yolların 663 km’lik kısmının stabilize çalışmaları tamamlanmıştır. Konya çevre yolu projesinde kamulaştırmanın önüne geçilerek sınır kayıpları giderilmiş, yakıt, tohum, gübre ve ilaç masraflarında da tasarruf edilmiştir. Proje kapsamında 2022 yılı birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 463 milyon TL’lik katkı sağlanması hedeflenmektedir.

 

Yapılan toplulaştırma çalışmalarında ülkemizin 2023 vizyonuna uygun olarak sadece sınır düzeltmesi ya da arazi birleştirme yapılmamakta, aynı zamanda arazilere sulama ve tarla içi geliştirme hizmetleri de sunulmaktadır.