ERMENEK ÜLKEMİZİN ENERJİSİNE ENERJİ KATIYOR

11.11.2022 / Gösterim Sayısı : 1315 / Arşiv

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ülke insanı ve ülke ekonomisi için büyük projelere imza atmaya devam ediyor. İnşa edilen ve işletmeye alınan barajlar, hidroelektrik santraller, içmesuyu ve atıksu tesislerine her gün yenileri ekleniyor.

Bu kapsamda 2009 yılında hizmete alınan çift eğrili ince kemer beton tipinde, Türkiye'nin en yüksek ikinci barajı olan Ermenek Barajı ve HES, 2012 yılından bu yana ürettiği enerjiyle ülke ekonomisine 17 milyar TL katkı sağladı.

Ermenek Barajı, resmi olarak DSİ Genel Müdürlüğü’nün 55. kuruluş yıl dönümü münasebetiyle 27 Aralık 2009 tarihinde İstanbul Haliç Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplu merasimle, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete alındı.

 Ülke Ekonomisine 17 Milyar TL Katkı 

Çift eğrilikli asimetrik ince kemer beton tipinde inşa edilen 218 metre yüksekliğiyle, genişliği tepede 150 metreden az olan, tabanda ise yer yer 5 metreye kadar düşen dar ve derin bir vadide inşa edilen Ermenek Barajı'nın yapımında proje yerinin coğrafik ve jeolojik şartları gereği baraj gövdesinin inşa edileceği vadiye hiçbir şekilde ulaşım mümkün olmadığından tüm inşaat işleri kablo vinç sistemiyle iş makinelerinin havadan taşınmasıyla tamamlandı. Tüm zorlu şartlara rağmen 145’i mühendis 445 teknik personel ile 1300 işçi, özverili çalışmalar neticesinde Ermenek Barajı inşaatı tamamlandı.

 

Ülkenin en büyük yatırımcı kuruluşlardan bir olan DSİ hız kesmeden çalışmalarına devam ediyor. Dünyanın sayılı mühendislik yapıları arasında gösterilen baraj, elektrik üretmeye başladığı 14 Eylül 2012 tarihinden bu tarafa ülke ekonomisine büyük katkı sağladı. Yaklaşık 10 yıllık süre zarfında toplam 10 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üreten Ermenek Barajı ve HES’in ülke ekonomisine katkısı 17 milyar TL’yi buldu.


Türkiye’nin 4. Büyük Baraj Gölü...

80 katlı bir gökdelene eşit yüksekliği ile Göksu Vadisi’nde bir gerdanlık gibi yükselen Ermenek Barajı, çift eğrilikli ince beton kemer sınıfında inşa edilmiştir. 61,45 km² gölalanı ile yaklaşık 5 milyar m³ depolama hacmi bulunan Ermenek Barajı aynı zamanda Türkiye’nin 4. büyük baraj gölüne sahiptir.

 

Barajın önemli katkılarından bir diğeri de mansabında yer alan barajlara olan olumlu tesiridir. Ermenek Barajı ve HES’in mansabında yer alan Gezende Barajı’nın rezervuar hacminin sınırlı olması sebebiyle bölgede geçmişte sık sık taşkınlar yaşanmaktaydı. Baraj ile hem taşkın ve sel felaketleri engellenmiş hem de bu suların iki defa santralden geçerek enerjiye dönüşmesi sağlanmıştır. Ayrıca balıkçılık için uygun şartların sağlanması ile baraj yeni istihdamlar sağlamaktadır.