SUYUMUZA VE TOPRAĞIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ

28.12.2022 / Gösterim Sayısı : 963 / Arşiv

Toprak ve su, insanoğlunun ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için her türlü faaliyetlerinde kullandığı, yeniden üretilemeyen ve üretiminde insanoğlunun katkısı olmayan vazgeçilmez öneme sahip kısıtlı doğal kaynaklardır. Artan nüfus baskısı ile toprak ve su kaynakları üzerindeki olumsuz etkileri azaltmak için toprak ve su kullanımını yurt çapında sürdürülebilir kılacak düzenlemeler yapmak gerekmektedir.  Bu düzenlemelerden biri de dağınık, çok parçalı ve tarımsal altyapısı eksik olan parsellerin arazi toplulaştırma çalışmalarıyla yeniden düzenlenmesi ve kullanılmayan alanların tarıma kazandırılmasıdır.

 

Çeşitli nedenlerle ekonomik olarak tarımsal faaliyetleri yapmaya imkân vermeyecek biçimde parçalanmış, dağılmış, bozuk şekilli parsellerin modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için en uygun biçimde birleştirilmesi, şekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesi işlemine “Arazi Toplulaştırması” denilmektedir.

 

Arazi toplulaştırması ile birlikte diğer altyapı hizmetlerinin de (sulama, tarla içi geliştirme işlemleri vb.) birlikte düşünülmesi gerekmektedir. Bu düşünceyle 2018 yılında yapılan yasal düzenleme sonucu ülkemiz genelinde arazi toplulaştırma çalışması yapma yetkisi DSİ Genel Müdürlüğümüze verilmiştir.

 

Türkiye genelinde tarla içi geliştirme ve toplulaştırma çalışmaları devam etmektedir. Konya ilinde Akören, Çumra ve Güneysınır ilçesinde Konya 5. Kısım AT ve TİGH Projesi kapsamında çalışmalar aralıksız devam etmektedir.

 

Ülkemizde 14,2 milyon hektar tarım alanı toplulaştırma yapmaya uygundur.  Toplulaştırma çalışmaları açısından Konya ilinin yeri ayrıdır. Bilindiği üzere ülkemizde toplulaştırma çalışmaları 1961 yılında Konya ili Çumra ilçesine bağlı şu anda mahalle olan Karkın Köyünde başlanmıştır. Karkın Mahallesinde çeşitli dönemlerde toplam 8 adet toplulaştırma çalışması yapılmıştır.  Son çalışma geçiş döneminde 10 bin 500 hektarlık alan tescil edilmiştir.

 

DSİ 4. Bölge Müdürlüğümüz görev sahasında yer alan uygulama alanlarından Konya 5. Kısım AT ve TİGH projesi kapsamında Konya İli, Akören İlçesine bağlı Ahmediye Mahallesi, Güneysınır İlçesine bağlı Aydoğmuş Mahallesi ve  Çumra İlçesine bağlı  Alıssa (Yenimescit), Balçıkhisar, Doğanlı, Dinek, Dineksaray, Avdul, Yenisu (Alkaran) ve Apa Mahallelerinde toplamda 10 birimde 18 bin 713 hektar alanda arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri yapılmaktadır.

 

Proje kapsamında; Ahmediye, Alıssa (Yenimescit), Balçıkhisar, Doğanlı, Mahallelerinde tescil işlemleri tamamlanmış, Dinek, Avdul, Yenisu (Alkaran) Mahalleleri ise tescil aşamasına gelinmiş, Dineksaray ve Apa Mahallelerinde ise Kadastro kontrol aşamasındadır. Toplam 567 km tarla içi yol planlanmış olup ham yol olarak tamamı açılmıştır. Açılan yolların 537 km’lik kısmının stabilize çalışmaları tamamlanmıştır. Proje sahasında DSİ 4. Bölge Müdürlüğümüz sorumluluğunda olan KOS 1,2,3 Sulama İnşaatı ile Konya Apa Hotamış 1,2,3 Sulama İnşaatı Projeleri ile eş zamanlı yürütülerek yaklaşık 437.000 m2 alanda kamulaştırma işlemi yapılmadan Arazi Toplulaştırma Projesi kapsamında bedelsiz arazi edinimi olarak kazandırılmıştır. Ayrıca kullanılmayan toprak kanallar ile tarıma elverişsiz ekilemeyen çalı, çırpı tabir edilen atıl alanlarda temizlik işlemleri yapılarak 973.900 m2 alan ekime uygun olacak şekilde tarıma kazandırılmıştır.

 

Ülke Ekonomisine Yıllık 225 Milyon TL’lik Katkı

 

KOS 1,2,3 Sulama İnşaatı ile Konya Apa Hotamış 1,2,3 Sulama İnşaatı Projelerinde ve tarıma elverişsiz ekilemeyen arazilerin tarıma kazanımları sağlanarak kamulaştırma maliyetinin önüne geçilmiş, sınır kayıpları giderilmiş, yakıt, tohum, gübre ve ilaç masraflarında da tasarruf edilmiştir. Proje kapsamında 2022 yılı birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 225 milyon TL’lik katkı sağlanması hedeflenmektedir. DSİ olarak ülkemizin suyuna da toprağına da sahip çıkıyoruz.