DSİ TÜM İMKÂNLARIYLA VATANDAŞLARIMIZIN YANINDA

3.03.2023 / Gösterim Sayısı : 2161 / Arşiv

Kahramanmaraş ilimizde 6 Şubat tarihinde meydana gelen ve 11 ilimizde yıkıma sebep olan deprem felaketi sebebiyle teyakkuza geçen Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), ilk andan itibaren vatandaşlarımızın yanında olmaya devam ediyor.

6 Şubat 2023 tarihinde, 9 saat arayla meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem, ülkemizi derin bir acıyla sarstı. Merkez üssü Kahramanmaraş ilimizin Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan iki büyük deprem; Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Kilis, Osmaniye ve Elazığ illerimizde binlerce binanın yıkılmasına sebep oldu.

Cumhuriyet tarihimizin en büyük felaketi olarak değerlendirilen depremler, 11 ilimizi içeren yaklaşık 110 bin kilometrekarelik bir alanda, 13,5 milyon nüfusu direk olarak etkiledi.

DSİ Ekipleri Süratle Bölgeye İntikal Etti

Depremin meydana geldiği ilk andan itibaren tüm imkânlarıyla seferber olarak bölgeye intikal etmeye başlayan DSİ ekipleri, AFAD koordinasyonunda gerçekleştirilen arama, kurtarma, enkaz kaldırma ve vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarının karşılanması hususundaki çalışmalara aktif katılım sağlıyor. Çalışmaların en yoğun olduğu süreçte bölgedeki DSİ personeli sayısı 8 bin 25’e, iş makinesi ve ekipman sayısı ise 3 bin 42’ye ulaştı. DSİ, arazi deneyimli teknik personeli ve güçlü iş makinesi parkı ile depremin yarattığı yıkıcı etkilerin giderilmesi maksadıyla gece gündüz görev yaptı. Bölgedeki çalışmalarını sürdüren DSİ ekipleri halihazırda 6 bin 720 personel, 2 bin 020 adet iş makinesi ve ekipman ile görev yapıyor.

Bölgedeki DSİ ekiplerinin sevk ve idaresi, deprem felaketinin ardından bölgeye intikal eden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta ile üç Genel Müdür Yardımcısı ve dört Koordinatör Bölge Müdürünü içeren toplam 40 kişilik DSİ Heyeti tarafından gerçekleştirildi. Diğer taraftan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü merkez yerleşkesinde teşkil edilen Afet Koordinasyon Merkezi, çalışmaların eşgüdüm içerisinde yürütülmesi maksadıyla bölgeden gelen taleplerin değerlendirilerek anında müdahalede bulunulmasına yönelik koordinasyonu sağladı.

Deprem bölgesine, afetin yaşandığı ilk saatlerden itibaren gönderilmeye başlanan DSİ iş makineleri, öncelikle arama kurtarma çalışmalarında görev aldı. Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından enkaz kaldırma işlemine geçildi. 

DSİ tarafından deprem bölgesine sevk edilen iş makineleri arasında 608 adet paletli ekskavatör bulunuyor. Arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarında yoğun olarak kullanılan ekskavatörler çalışmaların güvenli, etkili ve hızlı ilerlemesinde önemli rol oynadı. Deprem bölgesine gönderilen ekskavatörlerin büyük çoğunluğu, 2015 ve 2022 yıllarında DSİ Makine Parkı’na dâhil edilen yeni araçlardan oluştuğu için çalışmalarda herhangi bir aksama ya da kesinti yaşanmadı.

DSİ Makine Parkı’na ilk kez 2022 yılında katılmış olan “uzun erişimli ekskavatörler” gerektiğinde vinç olarak kullanılarak arama kurtarma çalışmalarına büyük katkı sağladı.

DSİ iş makineleri konteyner ve çadır kentlerin kurulacağı alanlarda saha düzenlemesi ile içme suyu ve kanalizasyon hatlarının kazılarını da yaptı.

Deprem bölgesine gönderilen 39 adet seyyar tamir aracı, DSİ’ye ve diğer kurum/kuruluşlara ait iş makinelerine sürekli olarak yedek parça ve onarım desteği sağladı. Arızalanan iş makineleri uzman ekiplerce kısa sürede tamir edilerek görevlerine devam etti. 

Öte yandan deprem sonrasında yakıt istasyonlarının da hasar alması sebebiyle bölgede çalışma yürüten çok sayıda resmi kurum ve sivil toplum kuruluşuna ait iş makinesi ve ekipmanların yakıt ihtiyacının karşılanması için DSİ tarafından 4,4 milyon litre motorin ikmali gerçekleştirildi.

Yaraları Hep Birlikte Saracağız

DSİ ekipleri; arama, kurtarma ve enkaz kaldırma işlemlerinin yanı sıra depremden etkilenen vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarının giderilmesi hususunda da çalışmalar yürütüyor.

Bu kapsamda;

-          Yurt sathına yayılmış olan DSİ Misafirhanelerinde 4 bin 189 depremzede misafir ediliyor.

-          Deprem bölgesinde 686 adet barınma çadırı kuruldu.

-          578 adet konteyner ve seyyar tuvalet tesis edildi.

-          55 adet seyyar mutfak ile 3 öğün yemek servisi yapılıyor.

-          62 adet jeneratör ile bölgede enerji ihtiyacının karşılanmasına destek veriliyor.

-          188 adet su deposu ile kullanma suyu ihtiyacı karşılanıyor.

-          20 adet projektör ile aydınlatma hizmetlerine destek veriliyor.

Öte yandan deprem bölgesine temel ihtiyaç malzemeleri de gönderildi, bu kapsamda;

-          8,3 milyon adet (0,5-1-1,5 ve 5 litrelik şişelerde) içme suyu,

-          23 bin 220 paket gıda maddesi ve 136 bin 965 kg kuru gıda,

-          23 bin 646 adet battaniye,

-          31 bin 714 koli giysi ve toplam 774 bin TL tutarında giyim çeki,

-          6 bin 659 koli hijyen malzemesi,

-          76 koli tıbbi malzeme,

-          2 bin 201 adet ısıtıcı

-          622 ton odun ve kömür

-          3 bin adet powerbank, bölgeye gönderilerek depremden etkilenen vatandaşlarımızın hizmetine sunuldu.


İçme ve Kullanma Suyu Teminine Yönelik Çalışmalar

DSİ ekipleri tarafından deprem sebebiyle hasar alan mevcut isale hatları, içme suyu ve kanalizasyon şebekelerinde onarım çalışmaları yapılarak arızalar gideriliyor. Diğer kurum ve kuruluşlara makine, ekipman ve malzeme desteği sağlanıyor.

Konteyner ve çadır kentlerin içme suyu ve kanalizasyon hatlarının açılmasında DSİ iş makineleri ve uzman ekipler aktif rol alıyor.

Öte yandan Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş illerimiz başta olmak üzere taleplere bağlı olarak içme suyu kuyuları açılmaya başlandı.

Milletimizin Başı Sağ Olsun

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen iki büyük deprem, ülkemizde en fazla can kaybına sebep olan afet olarak kayıtlara geçti. Bu kayıplar arasında 18 DSİ çalışanı ve personelimizin 1. derece akrabası olan 258 vatandaşımız da yer alıyor. Hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüz, ülkemizi derin bir acıyla sarsan ancak dayanışma ruhu ile birlik ve beraberliğimizi pekiştiren deprem felaketinin yaralarını sarmaya yönelik çalışmalarına 24 saat esasıyla devam ediyor.

Milletimizin başı sağ olsun.