EGE’NİN DEVİ ÜÇ SEKTÖRDE HİZMET VERİYOR

8.09.2023 / Gösterim Sayısı : 1857 / Arşiv

Enerji, tarım ve çevre sektörlerinde ülkemize hizmet veren Akköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali, gövde dolgu hacmi bakımından Ege Bölgesi’nde inşa edilen en büyük baraj konumunda bulunuyor.

 

Muğla ilindeki Dalaman Çayı yüksek akışlı bir nehir olduğundan zengin bir hidroelektrik potansiyele sahiptir. Ancak bu yüksek debi aşırı yağışlı dönemlerde taşkın riskini de beraberinde getirmektedir. Dalaman Çayı zaman zaman taşarak Dalaman ve Ortaca ovalarında verimli tarım arazilerine, Dalaman Havaalanı’na ve yerleşim birimlerine önemli ölçüde zarar vermekteydi. DSİ Dalaman Çayı’ndan kaynaklanan taşkın zararlarının önlenmesi, nehrin zengin hidroelektrik potansiyelinin ülke ekonomisine kazandırılması ve depolanacak suların verimli tarım arazileriyle buluşturulması maksadıyla Akköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesini geliştirdi.


Kaya dolgu tipinde inşa edilen Akköprü Barajı, yaklaşık 13 milyon metreküplük dolgu hacmi ile Ege Bölgesi’nde inşa edilen en büyük baraj oldu. Bu bakımdan ülkemizin de en büyük dokuzuncu barajı olan Akköprü Barajı, 162 metre yüksekliğindeki gövdesinin arkasında biriktirdiği 419 milyon metreküp suyu üç farklı sektörün hizmetine sunuyor.

 

Muğla iline bağlı Köyceğiz ilçesinin 24 km doğusunda inşa edilen Akköprü Barajı’nda 27 Mart 2011 tarihinde su tutuldu. Akköprü Barajı ve HES iki üniteden oluşan ve toplam 115 MW kurulu güce sahip olan hidroelektrik santralinde birinci türbin 14 Şubat 2012 tarihinde, ikinci türbin ise 29 Mart 2013 tarihi itibariyle elektrik üretimine başladı. Akköprü Barajı ve HES ile yıllık ortalama 343 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretilerek yaklaşık 200 bin konutun ihtiyacı karşılanıyor.

 

Akköprü Barajı, rezervuarında tuttuğu yaklaşık 35 milyon metreküplük taşkın hacminin; Dalaman Ovası, Köyceğiz ve Ortaca ilçe merkezleri ve köyleri ile turistik tesislere zarar vermesini engelleyerek ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 104 milyon TL katkı sağlıyor.

Öte yandan sulama projelerinin tamamlanmasının ardından,  Akköprü Barajı’ndan sağlanacak su ile Dalaman Ovası’nda 121 bin 240 dekar tarım arazisi sulanacak ve dekar başına 5 bin 200 TL net gelir artışı sağlanarak, yıllık 630 milyon 448 bin TL zirai gelir elde edilecek.