TAŞKIN RİSKLERİ YÜKSEK İLLERDE MAKİNALARIMIZ ÇALIŞIYOR DERELERİMİZDE TAŞKIN RİSKLERİ BERTARAF EDİLİYOR

7.11.2023 / Gösterim Sayısı : 1563 / Arşiv

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.

 

Ülkemizin en çok yağış alan illerinde dere ıslah çalışmalarının son derece önemli olduğunu kaydeden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Tüm bölgelerimizde olduğu gibi Doğu Karadeniz Bölgemizde de makinalı çalışmalarımızla hem taşkın risklerini azaltıyor, hem de halkımızın can ve mal güvenliğini sağlıyoruz. Trabzon Bölge Müdürlüğümüzün sorumluluk sahasında bulunan Trabzon, Rize, Giresun, Gümüşhane ve Bayburt illerimizde şuana dek 161 noktada makinalı çalışma gerçekleştirdik” dedi.

 

RİZE’DE MAKİNALI ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Rize’de son sağanak yağışlara anında müdahale ettiklerini ve yan derelerde hummalı bir çalışma başlattıklarını kaydeden Genel Müdür Balta, “Değişen iklim koşulları nedeniyle anlık ve şiddeti artan yoğun yağışlar beraberinde sel ve taşkınları meydana getirmektedir. Rize ilimize de son 1 ayda önemli yağışlar düştü. Hamdolsun ki bir can kaybımız olmadı. Ana derelerimizde de herhangi bir problem yaşamadık. Heyelanların tetiklemesi sonucu bazı yan derelerde lokal sıkıntılar meydana geldi. Buralara da iş makinelerimizle anında müdahale ettik. Zaten yağış esnasında yükselen dere debilerini taşkın erken uyarı sistemlerimizle sürekli takip ediyor ve riskli derelere makinelerimizi konuşlandırmıştık. Şuanda Rize’nin çeşitli noktalarında makinalı çalışmalarımız devam etmektedir.

 

GİRESUN’DA 4 NOKTADA KAPSAMLI ÇALIŞMA

Giresun’da da kapsamlı bir makinalı çalışma faaliyetine başladıklarını belirten Genel Müdürü Balta, “Şuanda Giresun’da 4 farklı noktada makinalı çalışma başlattık. Çamoluk İlçe Merkezi Kelkit Çayı, Dereli İlçe ve Duroğlu Belde Merkezi Aksu Çayı, Doğankent İlçe Merkezi Harşit Çayı üzerinde ekiplerimiz çalışmalarını sürdürmektedir. Buradaki derelerimizi daha güvenli hale getirmek ve taşkın risklerini bertaraf etmek için, makinalı çalışmalarımız programımız dâhilinde devam edecektir” ifadelerini kullandı.

 

TRABZON’DA TERSİP BENTLERİ TEMİZLENİYOR

DSİ eliyle diğer bölgelerimizde de olduğu gibi, Doğu Karadeniz Bölgesinde de çok sayıda tersip bendi inşa ettiklerini belirten Genel Müdür Balta şöyle devam etti: “Doğu Karadeniz’de yenilikçi taşkın kontrol projelerimizin haricinde çok sayıda klasik tersip bendi de inşa etmeye devam ediyoruz. Bu bentlerimizin varlığı taşkınlar konusunda bize önemli avantajlar sağlıyor. Bu bentler sayesinde, Karadeniz’in zorlu coğrafyasında, yukarı havzalardan gelen ağaç gövdeleri, dallar, kökler ve kaya, toprak, kum gibi kaba malzemeler tuzaklanmakta ve yerleşim yerlerine inmeleri engellenmektedir. Olası taşkınlar öncesi tedbir almak amacıyla, bu bentlerin temizliği idari imkânlarla sürdürülmektedir. Son olarak Trabzon İlimizin Bahçecik Mahallesi’nde bulunan tersip bendimizi temizleyerek, hem taşkın riskini bertaraf ettik, hem de rahatsız edici görüntüleri ortadan kaldırmış olduk. Doğu Karadeniz Bölgesinde makinalı çalışmalarımız çalışma programımız kapsamında devam edecektir.