DSİ ÜST YÖNETİM DEĞERLENDİRME VE EĞİTİM SEMİNERİ BAŞLADI

26.01.2024 / Gösterim Sayısı : 2981 / Arşiv

DSİ Genel Müdürlüğü tarafından 2023 yılında gerçekleştirilen faaliyetlerin değerlendirileceği ve önümüzdeki döneme ilişkin hedeflerin masaya yatırılacağı, Üst Yönetim Değerlendirme ve Eğitim Semineri, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın teşrifleriyle başladı.

DSİ Genel Müdürlüğü Personel Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Üst Yönetim Değerlendirme ve Eğitim Semineri’ İstanbul’da yapılıyor. Seminerde, 2023 yılının faaliyet ve performans gerçekleşmeleri ile yeni dönem projeksiyonu ve hedefleri masaya yatırılacak.

Taşkınlar ve taşkın erken uyarı sistemleri, deprem sonrasında yürütülen DSİ faaliyetleri, deprem sonrası barajların performans analizleri, Yüzer GES'ler, atıksuların yeniden kazanımı ve DSİ’nin görev alanına giren güncel gelişmeleri içeren çok sayıda sunumun gerçekleştirileceği seminer üç gün sürecek.

Seminer; Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, DSİ Genel Müdür Yardımcıları Faruk Fıratoğlu, Dinçer Aydoğan, Mehmet Ekinci, Cengizhan Kılıçaslan, Göktuğ İlter ile Daire Başkanları, Bölge Müdürleri, Daire Başkan Yardımcıları ve Bölge Müdür Yardımcılarının katılımıyla gerçekleştiriliyor.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Son 21 yılda reel rakamlarla 2 Trilyon 400 Milyar Lira Yatırım Yaptık”

Seminerin açılışında bir konuşma yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye Yüzyılı’nın ilk yılında, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında önemi her geçen gün artan su’ya yönelik politikaları değerlendirmek için bu seminerde bir araya geldiklerini ifade etti.

Ülke ekonomisinin üçlü sacayağı olan tarım, sanayi ve enerji sektörlerinin sürdürülebilirliği için su’yun önemine vurgu yapan Yumaklı, bu noktada DSİ Genel Müdürlüğü’nün önemli bir rol üstlendiğini ifade etti. DSİ’nin yaptığı projeler ve çalışmalarla hem ülkemizde hem de dünyada parmakla gösterilen bir kurum olduğuna işaret eden Yumaklı, DSİ sayesinde ülkemizi açık hava şantiyesine çevirdik, dedi.

Asrın felaketi olarak değerlendirilen 6 Şubat depremlerinin ardından DSİ’nin gösterdiği performansa da değinen Yumaklı, “Sizlere ve sizlerin vasıtasıyla tüm DSİ personellerimize çalışmalarınızdaki gayretten dolayı teşekkür ediyorum. Ayrıca, bir teşekkürü de; 6 Şubatta Asrın Afetinde göstermiş olduğunuz üstün gayretten dolayı hak ediyorsunuz. Mevlamız, o zorluk zamanlarında göstermiş olduğunuz gayretten dolayı sizlerden ve personellerinizden razı ve memnun olsun” dedi.

Son 21 yılda hayata geçirilen yatırımlardan bahseden Yumaklı, “Son 21 yılda reel rakamlarla 2 trilyon 400 milyar TL kaynak aktararak 10 binden fazla projeye imza attık. Ancak önümüzdeki dönemde, küresel iklim değişikliği ve nüfus artışı başta olmak üzere suyumuzun geleceğini “yeni normal” çerçevesinde değerlendirmemiz gerekiyor. Kısacası, bundan sonra suyumuzu; muslukları sonuna kadar açarak değil, tarlalara gelişi güzel salarak değil, başköşemizde tutarak, vatan bilerek korumalı, doğru yöneterek, israfı önleyerek en verimli şekilde kullanmalıyız! Kullanmak da zorundayız” dedi.

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta

Seminerin açılış konuşmasını yapan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Üst Yönetim Değerlendirme ve Eğitim Programlarının DSİ’nin kurum kültüründe çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.

Bizim işimiz, geçmişten günümüze önemini hiçbir zaman yitirmemiş, gelecekte daha da kıymetlenecek olan su’dur diyen Mehmet Akif Balta, “Dünyamızdaki su miktarı büyük ölçüde sabittir. Hidrolojik döngü içerisinde büyük bir değişime uğramamaktadır. Ancak dünya nüfusu her geçen gün artmaktadır. 1954 yılında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü teşkilatlandığında dünya nüfusu 2,8 milyar, ülke nüfusumuz da yaklaşık 24 milyon idi. Şimdi dünya nüfusu 8 milyar, ülke nüfusumuz da 85 milyondur. Sahip olduğumuz su sabit iken nüfus arttıkça kişi başına düşen su miktarı da oransal olarak azaldı, azalmaya da devam ediyor” dedi.

Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki etkilerine de değinen Mehmet Akif Balta, “Sadece bizim değil tüm dünyanın gündeminde bulunan bir konu da küresel ısınma ve iklim değişikliğidir. Dünya sıcaklığının ortalama 1,1 derece artması nedeniyle meydana gelen kurak dönemlerin sıklığındaki artışlar, tatlı su kaynaklarımızı ve sulak alanlarımızı şiddetle tehdit etmektedir. Bu süreçte aşırı iklim olaylarına da şahit oluyoruz. Ani ve aşırı yağışlar, yangınlar, kuvvetli rüzgar ve fırtınalar… Hemen hepsi geçtiğimiz yıl içinde ülkemizi test etti. Bunların sonucunda ortaya çıkan afetlerde halkımızın yardımına koştuk. Can ve mal kayıplarına üzüldük. İnşa ettiğimiz taşkın koruma tesisleri sayesinde önüne geçtiğimiz taşkınlardan ötürü gururlandık. Her yere yetişememiş olmaktan ötürü hayıflandık.” dedi.

2023 yılında hayata geçirilen çalışmalardan bahseden Mehmet Akif Balta, “2023 yılı DSİ için son derece verimli geçmiştir. 2023 yılı sene başı ödeneği 42 milyar TL iken Sayın Bakanımızın desteği ile sağlanan 23 milyar TL ek bütçe ve 15 milyar TL TOKİ finansmanı sonucu 2023 yılı sonunda 80,1 milyar TL, yatırım harcamasına dönüştürülmüştür. Bizlere bu konuda destek olan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve Sayın Bakanımıza aziz milletimiz adına şükranlarımı sunuyorum. 2023 yılında; toplam 501 adet tesisi tamamlayarak milletimizin hizmetine sunduk.” dedi.

2024 yılının sulama yılı olacağını belirten Mehmet Akif Balta, bütçemizin % 78’lik kısmını tarım sektörü yatırımlarında harcamayı planlıyoruz dedi. 2024 yılına yönelik hedeflerden de bahseden Mehmet Akif Balta, “Temin edilecek içme suyu miktarını 5,2 milyar m3’ten 5,4 milyar m3’e, özellikle Karadeniz Bölgesinde kurduğumuz taşkın erken uyarı sistemleri sayısını 322’den 533’e, taşkın tesisi  sayısını 10.697’den 11.011’e, depolanan su miktarını 183 milyar m3’ten 190,7 milyar m3’e, sulamaya açılan alanı 71 milyon dekardan 72,3 milyon dekara, toplulaştırması tamamlanan alan miktarını 73 milyon dekardan 79 milyon dekara yükseltmeyi hedefliyoruz” dedi.