MERT IRMAĞI ISLAHI PROJESİNİN TEMELİ ATILDI

16.02.2024 / Gösterim Sayısı : 2358 / Arşiv

Samsun şehir merkezinde, Mert Irmağı’ndan kaynaklanan taşkınların önüne geçecek "Mert Irmağı Islahı Projesi"nin temeli, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katıldığı merasimle atıldı.

Mert Irmağı, Samsun şehir merkezinde yerleşim alanları, sanayi tesisleri ve alışveriş merkezlerinin bulunduğu, şehrin en yoğun alanlarının içinden geçerek, Samsun-Ordu Karayolundan Karadeniz’e dökülüyor. Burada meydana gelecek olası taşkınların önlenmesi maksadıyla DSİ tarafından Mert Irmağı Islahı Projesi hayata geçirilecek.

Proje kapsamında Mert Irmağı’nda taşkın ve rüsubat kontrolünün sağlanması amacıyla, Mert Irmağı’nın Karadeniz’e mansaplandığı kısımdan membaya doğru 2 kilometrelik kesiminde; su geçirme kapasitesi yetersiz olan 7 adet araç ve 1 adet yaya köprüsü yıkılacak ve bunların yerine uygun hidrolik kesitlere sahip modern köprüler inşa edilecek. Sekiz adet köprünün yeniden yapılması taşkın riskinin azaltılması bakımından büyük önem taşıyor. Proje kapsamında ayrıca fore kazıklarla sızdırmazlık perdesi ve yatak genişletme çalışmaları yapılacak, yukarı havzada ise iki adet betonarme tersip bendi inşa edilecek.

“Sel ve taşkınlar doğal hadiselerdir, yanlış uygulamalarla su, afete dönüşür”

Temel atma merasiminde konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sel ve taşkınların doğal hadiseler olmasına rağmen uygunsuz insan faaliyetleri sebebiyle afete dönüşebildiklerine dikkat çekerek şu açıklamalarda bulundu, “Sel ve taşkınlar, doğal hadiselerdir. Ancak, yerleşimler için uygun alanların seçilmemesi, nehir yatakları ve taşkın tesislerine yapılan tekniğe aykırı müdahaleler, yetersiz kesitlere sahip köprülerin inşa edilmesi, bitki örtüsünün yok edilmesi gibi yanlış uygulamalarla su, afete dönüşür.”

Son yıllarda etkileri artan, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin, yağışların zamansal ve mekânsal dağılımında değişikliklere yol açtığını ifade eden Yumaklı, “Bu sebeple günümüzde taşkınlar; daha sık ve daha şiddetli olmakta ve daha geniş alanları etkilemektedir. Tüm bu faktörleri birlikte değerlendirdiğimizde, artık taşkınlarla çok daha güçlü bir şekilde mücadele etmemiz gereken bir dönemdeyiz. Tarım ve Orman Bakanlığımıza bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüz bu bilinçle çalışmalarını sürdürüyor. DSİ bugüne kadar 10 binin üzerinde taşkın koruma tesisi inşa etti. Vatandaşlarımız; yerleşim yerleri ve tarım arazilerini içeren yaklaşık 2 milyon hektar arazide taşkın zararlarından korundu. Taşkın erken uyarı sistemleri konusunda çalışmalarını yoğunlaştıran DSİ, 322 erken uyarı sisteminin kurulumunu tamamladı. Bu sayıyı, 723’e çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Temeli atılan Mert Irmağı Islahı Projesi ile alakalı açıklamalarda bulunan Yumaklı, Mert Irmağı’nın yoğun bir yerleşimin içinden geçerek Karadeniz’e döküldüğünü bu sebeple burada meydana gelecek olası taşkınların, büyük tehlike arz ettiğini kaydederek, “Nitekim 2012 yılında Mert Irmağı yan kollarından olan Yılanlıdere Havzası’nda meydana gelen taşkında maalesef 7 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bugün temelini atacağımız, 2 milyar liraya mal olacak Mert Irmağı Islahı Projesi’yle olası taşkınların önüne geçilmesini amaçlıyoruz.

Öte yandan Samsun Büyükşehir Belediyemiz de Mert Irmağı üzerinde hayata geçireceği rekreasyon çalışması ile şehir merkezinde estetik ve güvenli bir sosyal alan oluşturacak. Bu çalışmalarla Samsunumuza, taşkın riski minimuma düşürülmüş, pırıl pırl akan bir nehir ve çevresinde vatandaşlarımızın dinlenip, hoşça vakit geçirecekleri sosyal bir yaşam alanı kazandırmış olacağız” dedi.

“Samsun şehir merkezinde taşkınlardan kaynaklanan zararların önlenmesi yönünde önemli bir adım atmış olacağız.”

Temel atma merasiminde konuşan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta ise Samsun ilimizin ülkemizin en çok yağış alan şehirlerinden biri olduğunu ifade ederek, “Yağışların yanı sıra bölgenin topoğrafyası taşkın olaylarının çok sık yaşanmasına sebep olmaktadır. Bu çerçevede Karadeniz’de bulunan diğer akarsularımızda olduğu gibi Samsun’da bulunan akarsular da Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüzün yakın takibindedir.  Mert Irmağı da bu akarsularımızın arasında yer almaktadır. Samsun’da bulunan ve il merkezini geçip Karadeniz’e dökülen Mert Irmağı, geçmişte aşırı yağışlar sebebiyle çeşitli afetlere sebep olmuş, bu afetlerde can ve mal kayıpları yaşanmıştır. Bugün temelini atacağımız Mert Irmağı Islahı projesi ile Samsun şehir merkezinde taşkınlardan kaynaklanan zararların önlenmesi yönünde önemli bir adım atmış olacağız” dedi.

Proje kapsamında yapılacak çalışmalar hakkında bilgiler veren Genel Müdür Balta, “Söz konusu iş kapsamında, Samsun Büyükşehir İl Merkezi içerisinden geçen Mert Irmağı’nda taşkın ve rüsubat kontrolünün sağlanması amacıyla, Mert Irmağı’nın Karadeniz’e mansaplandığı kısımdan membaya doğru 2 km’lik kesiminde çalışma yapılacaktır. Yaklaşık 2 Milyar TL maliyetinde olacak bu proje ile yetersiz olan köprülerde yenileme yapılacak ve bu sayede burada yaşanan taşkınların ana sebebi olan köprülerdeki kesit yetersizliklerinin önüne geçilecektir” dedi.