DÜNYA SU GÜNÜ, DSİ KONFERANS SALONUNDA DÜZENLENEN MERASİMLE KUTLANDI

25.03.2024 / Gösterim Sayısı : 2256 / Arşiv

22 Mart Dünya Su Günü etkinlikleri kapsamında, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve geniş bir katılımcı topluluğunun iştirakiyle kutlama programı gerçekleştirildi.

2024 yılı için belirlenen Barış İçin Sudan Faydalanmak temasıyla tüm dünyada kutlanan 22 Mart Dünya Su Günü etkinlikleri kapsamında, DSİ Genel Müdürlüğü Konferans Salonunda gerçekleştirilen kutlama programına, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe, DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, kamu kurumları ve özel sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, DSİ Genel Müdürlüğü çalışanları ve basın mensupları katıldı.

Kutlama programı Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. DSİ tarafından hazırlanan Dünya Su Günü konulu kısa film gösterimi ve şiir dinletisinin ardından, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalara geçildi. Programda DSİ tarafından düzenlenen afiş, fotoğraf, kompozisyon ve resim yarışmalarının kazananlarına ödülleri de takdim edildi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: “Su’ya, Yarın; Bugünden Daha Çok İhtiyacımız Olacak

Kutlama Programında konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çok geniş bir çalışma sahasında faaliyetlerini yürüttüğünü belirterek, “Onlarca farklı disiplinden çalışma arkadaşlarımızla bu ülkenin tarımsal üretimine, ormanına, gıdasına yön veriyoruz. Bunlarla birlikte bu üçlü sacayağının var olma sebebi olan Su’yunda yönetimi ve idaresi bize ait. Bu nedenle, ülkemizin en önemli ve değerli hazinesi yani; Su da bizlere emanet. Bu emaneti koruyup, kollayıp verimli bir şekilde kullanmak için tüm zor şartlara karşı önemli bir mesai harcıyoruz. Vatandaşlarımız evlerinde 7/24 temiz içme ve kullanma suyuna ulaşabiliyorsa, sanayicimiz ürünlerini üretmek için ihtiyacı olan suyu her zaman temin edebiliyorsa, çiftçimiz de tarımsal ürünleri üretmek için ihtiyaç duyduğu suya kavuşuyorsa, burada; büyük bir emek, büyük bir gayret ve büyük bir yatırım olduğundan kimsenin şüphesi olmasın. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak ‘Su’ ile ilgili dün ne yaptıysak, bugün de onun daha iyisini yapmak için çalışıyoruz. Çünkü suya, yarın; bugünden daha çok ihtiyacımız olacak. Bu gerçeğin farkındalığıyla çalışmalarımıza var gücümüzle devam ediyoruz ve edeceğiz” dedi.

Küresel Isınma ve iklim değişikliğinin su kaynaklarına olan etkilerine dikkat çeken Bakan Yumaklı, Dünya Meteoroloji Örgütünün son 10 yıla ilişkin yayınladığı rapordan veriler paylaşarak, “Ülkemiz Akdeniz Havzasında olması nedeniyle Küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkeler arasında yer almaktadır. Bu etkiyi de son dönemlerde önemli ölçüde hissetmeye başladık. Dünya Meteoroloji Örgütü dünyanın son 10 yılını değerlendirdiği raporunda bakın ne diyor? Küresel anlamda, tarihteki en sıcak 10 yıl oldu. Aşırı iklim olaylarında rekor artış yaşandı. Sıcak hava dalgaları, sel, kuraklık ve orman yangınları insan hayatını olumsuz yönde etkiledi. Milyarlarca dolar ekonomik zarara neden oldu. Bu durumun bir yansıması olarak da ülkemizde; bir yandan kuraklık, bir yandan orman yangınları diğer yandan da sel felaketleriyle sık sık karşılaşıyoruz” dedi.

Susuzluk; kuraklık ve sel gibi felaketler sınır tanımamaktadır

Son 22 yılda Bakanlık olarak suya yön veren politikalar geliştirerek birçok projeyi hayata geçirdiklerini söyleyen Bakan Yumaklı, “Su ve sulama alanında 2024 yılı fiyatı ile 2 trilyon 400 milyar lira kaynak aktararak 10 binden fazla projeye imza attık. Mavi vatanımızı koruma ve geliştirmek adına; 1.744 baraj ve gölet inşa ettik. İçme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamak için içme suyu tesislerini hizmete aldık.  Çok sayıda taşkın koruma ve atık su arıtma tesisi kurduk. Ayrıca yeraltı barajları inşa ediyoruz. Şu an 127 tane inşa ettik. Sulama Projelerimiz ile bereketli topraklarımızı suya kavuşturuyoruz. Bu kapsamda; tarımsal sulamada, su kaynağından bitkiye kadarki mesafede, suyu kapalı sistemde götürmek için büyük gayret sarf ediyoruz” dedi.

Türkiye’nin, su kaynakları bakımından zengin olmayan bir coğrafyada bulunduğuna dikkat çeken Bakan Yumaklı, “Havza bazında uyguladığımız rasyonel su yönetimi politikaları ve tabiatla uyumlu projelere her yıl yenilerini ekleyerek hizmete sunuyoruz. Böylece su kaynaklarından verimli şekilde faydalanıyor ve bu yöndeki kapasitemizi her geçen gün artırıyoruz. Bu sayede önemli bir bilgi birikimi ve tecrübeye sahibiz. Sınır aşan sular konusunda da komşularının haklarına saygılı ve hakça paylaşım anlayışıyla hareket ediyoruz. Susuzlukla mücadele eden ülkelerin yardımına koşmaktayız. Çünkü insanlık artık tüm milletlerin kaderlerinin birbirlerine kuvvet ile bağlandığı bir döneme girdi. Kimsenin, ‘ben sadece kendi ülkemde, kendi bölgemde yaşıyorum’ demeye hakkı yoktur. Zira, susuzluk; kuraklık ve sel gibi felaketler sınır tanımamaktadır” dedi.

Biz suyu; istikrar ve kardeşlik için bir barış vesilesi olarak görüyoruz

Türkiye’nin suya erişim sıkıntısı yaşayan ülkelerin yardımına koştuğunu dile getiren Bakan Yumaklı, “Türkiye, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve talimatları ile su sıkıntısının yoğun olarak yaşandığı Afrika kıtasında insanları sağlıklı ve temiz suyla buluşturmak adına çalışmalar yürütmektedir. Biz suyu; istikrar ve kardeşlik için bir barış vesilesi olarak görüyoruz. Afrika'da DSİ ile TİKA iş birliğindeki çalışmalara 2005 yılında başladık. Afrika ülkelerinden gelen talepler doğrultusunda ‘Afrika’da Temiz İçme Suyuna Ulaşım Projeleri’ hayata geçiriyoruz. Afrika kıtasında; 15 ülkede insanları sağlıklı ve temiz suyla buluşturmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirdik. Türkiye ve Cibuti arasındaki dostluk ilişkilerinin güçlendirmek ve su alanında iş birliğini geliştirmek için Cibuti’nin ilk barajı olan Ambouli-Dostluk Barajı’nı inşa ettik. Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Azerbaycan, Gürcistan, Türkmenistan, Pakistan, İran ve Irak gibi ülkelerle de iş birliği ve eğitim faaliyetlerimiz var. Özetlenen bütün bu çalışmalar BM’in bu yıl için belirlediği “Barış İçin Sudan Faydalanmak” temasını somutlaştırarak daha anlamlı kılmaktadır” dedi.

Su verimliliği seferberliğine de değinen Bakan Yumaklı sözlerini şöyle sürdürdü, “Son yıllarda artan iklim değişikliği baskısı karşısında suyun etkin ve verimli kullanılması için kurumlarımızca gereken önlemleri ivedilikle almakta, yatırımlarımızı sürdürmekteyiz. Bu amaçla, Emine Erdoğan Hanımefendi’ni riyasetinde ‘Su Verimliliği Seferberliği’ni başlattık. Bu sayede su verimliliği kültürünün yaygınlaştırılması ve su verimliliği uygulamalarının hayata geçirilmesini hedeflemekteyiz” dedi.

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta: “Ülkemizde Dünya Su Günü etkinliklerinin lider kuruluşu Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’dür

Kutlama programında konuşan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Dünya Su Gününün, Birleşmiş Milletler Teşkilatı tarafından suyun yaşamsal önemini hatırlamak ve hayatın her alanında oynadığı alternatifsiz role ilişkin farkındalığı artırmak maksadıyla ilan edildiği bilgisini verdi. Dünya Su Gününün temel hedefinin su ile alakalı meselelere dikkat çekerek gündeme getirmek, çözüm yollarının bulunması ve hayata geçirilmesi hususunda uluslararası düzeyde iş birliğini teşvik etmek olduğunu ifade eden Genel Müdür Balta, “Dünya Su Günü her yıl belirlenen bir tema etrafında kutlanmaktadır. Bu yıl için Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen tema ise ‘Barış İçin Sudan Faydalanmak’tır” dedi. 

Ülkemizde Dünya Su Günü etkinliklerinin lider kuruluşunun Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olduğunun altını çizen Genel Müdür Balta, “22 Mart Dünya Su Günü ülkemizde 1997 yılından bu yana DSİ Genel Müdürlüğü öncülüğünde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.  Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, su konusunda kamuoyunda farkındalık oluşturmak gayesi ile çeşitli etkinlikler düzenlemektedir.  Bu çerçevede Genel Müdürlük ve bağlı Bölge Müdürlüklerimizde Su Günü’nün belirlenen tema ekseninde anlam ve önemini konu alan afiş, fotoğraf, resim ve kompozisyon yarışmaları düzenlemekte, dereceye girenlere ödülleri verilmektedir.” dedi.

“Türkiye, Barış İçin Sudan Faydalanmak temasının hakkını en çok veren ülkeler arasında yer almaktadır”

Ülkemizin barış için sudan faydalanmak temasının hakkını en çok veren ülkeler arasında yer aldığına dikkat çeken Genel Müdür Balta, “Ülke olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sadece kendi su kaynaklarımızı yönetmiyor, bizden destek isteyen her ülkeye su konusundaki tecrübemizi aktarmaya ve gerekli her türlü alt yapı desteğini vermeye çalışıyoruz” dedi.

DSİ Genel Müdürlüğü’nün 2024 yılında hayata geçireceği faaliyetlere de değinen Genel Müdür Balta, “DSİ Genel Müdürlüğü olarak 2024 yılında da hem suyun verimli kullanımı konusuna dikkat edeceğiz hem de yatırımlarımızı aziz milletimizle buluşturmaya devam edeceğiz. Bu kapsamda 2024 yılında; 53 adet baraj, 20 adet gölet ve bent, 65 adet sulama tesisi, 23 adet toplulaştırma projesi, 16 adet içme suyu tesisi, 2 adet atıksu tesisi, 19 adet yeraltı barajı, 15 adet HES ve 314 adet taşkın tesisi olmak üzere toplam 527 adet tesisi tamamlayarak milletimizin hizmetine sunmayı hedefliyoruz. 2024 yılında yapılacak yatırımlarla; temin edilecek içme suyu miktarını yıllık 5,2 milyar m3’ten 5,4 milyar m3’e, özellikle Karadeniz Bölgesinde kurduğumuz taşkın erken uyarı sistemleri sayısını 322’den, 533’e, taşkın tesis sayısını ise 10.697’den 11.011’e, depolanan su miktarını 183 milyar m3’ten 190,7 milyar m3’e, sulamaya açılan alanı 71 milyon dekardan 72,3 milyon dekara, toplulaştırması tamamlanan alan miktarını 73 milyon dekardan, 79 milyon dekara yükseltmeyi hedefliyoruz” dedi.