YEŞİL KARINCALARA HIZ TAKVİYESİ

21.05.2025 / Gösterim Sayısı : 212 / Arşiv

Yeşil Karıncalara hız kazandıracak 25 adet treyler çekicisi ile DSİ makine parkına ilk kez dahil olan iki adet yüzer paletli (amfibik) ekskavatörün envantere alınma töreni, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın teşrifleriyle yapıldı.  

Günümüzde küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkisiyle suya bağlı afetlerin ve orman yangınlarının; sıklığında, şiddetinde ve etkinlik alanında artış gözlemleniyor. Bu afetlerle mücadelede iş makineleri önemli rol üstleniyor.  “Yeşil Karıncalar” olarak anılan DSİ iş makineleri; taşkından yangına, heyelandan depreme kadar tüm doğal afetlerde 7/24 esasıyla afet zararlarını önlemek, azaltmak ve yaraları sarmak için seferber oluyor.

Afetlerle mücadelede DSİ makine parkının güçlendirilmesi büyük önem taşıyor. Bu çerçevede yeşil karıncaların hız ve hareket kapasitesinin artırılmasına yönelik olarak DSİ makine parkına önemli bir takviye daha yapıldı. İş makinelerinin afet bölgelerine hızlı bir şekilde intikal etmesini sağlayacak 25 adet treyler çekicisi DSİ makine parkına dahil edildi. Bununla birlikte DSİ envanterine ilk kez girecek olan iki adet yüzer paletli (amfibik) ekskavatör de yeşil karınca ordusuna katıldı. 25 adet treyler çekicisinin katılımıyla DSİ makine parkındaki treyler çekicisi sayısı 213’e yükseldi.

25 adet treyler çekicisi ile iki adet yüzer paletli (amfibik) ekskavatörün DSİ envanterine alımı için DSİ Genel Müdürlüğü Etlik Tesislerinde bir merasim düzenlendi. Merasime Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Tarım ve Orman Bakanlığı ve DSİ Genel Müdürlüğü yetkilileri ve personeli ile basın mensupları iştirak etti.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: 2021-2025 yılları arasında 570 iş makinesini DSİ makine parkına kazandırdık”

Merasimde bir konuşma yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, suyun bilim ve sanat kaidelerine uygun olarak kontrol edilemediğinde dünyanın en yıkıcı afetlerinden birine dönüştüğüne dikkat çekti. 1975 yılından bu yana ülkemizde meydana gelen taşkınlarda yaşanan kayıplarla alakalı bilgiler veren Bakan Yumaklı bu süre zarfında 900 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini, 990 bin hektar alanın etkilendiğini ve ekonomik kaybın 4 milyar dolar civarında olduğunu kaydetti.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün bu kayıpların olmaması için yoğun çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Bakan Yumaklı, DSİ’nin yapısal tedbirler kapsamında 68’i taşkın maksatlı depolama tesisi olmak üzere toplamda, 11 bin 64 tesis işletmeye aldığı bilgisini verdi.  Bu tesisler ile yaklaşık 20 milyon dekar alanda taşkın kontrolü sağlandığını belirten Bakan Yumaklı, DSİ tarafından ülke çapında 533 adet Taşkın Erken Uyarı Sistemi ile taşkınlara erken müdahale edilme imkânı elde edildiğini, 2024 yılında 164 adet uyarı ile taşkın zararlarının azaltıldığını kaydetti.

Devlet Su İşleri hem bilgisiyle hem tecrübesiyle hem de sahip olduğu makine parkıyla taşkın öncesi çalışmalar yaparak taşkın riskini azaltmaya çalışıyor diyen Bakan Yumaklı, DSİ’nin teknolojik gelişmeleri takip ederek makine parkını sürekli geliştirdiğini ve yenilediğini aktardı. Bugün teslim alınan araçların da DSİ makine parkına eklenecek çok önemli bir bütünün parçaları olduğunu ifade eden Bakan Yumaklı, “Bütün amacımız Devlet Su İşlerinin bu güçlü karakteristiğini korumak ve içme suyundan sulama suyuna, barajlardan taşkın tesislerine kadar her türlü konuda vatandaşın ihtiyacı olduğu anda onların yanında olmasını sağlamak” dedi.

DSİ makine parkının güçlendirilmesi adına 2021-2025 yılları arasında toplam 700 iş makinesinin makine parkına katılımının planlandığını aktaran Bakan Yumaklı, 570 iş makinesinin DSİ makine parkına kazandırıldığını kalan 130 dozerin de 2025 yılında teslim alınacağını kaydetti.

2024 ve 2025 yıllarında 100 adet treyler çekicisi ve nakliye treyleri alımını planladıklarını ifade eden Bakan Yumaklı, yaklaşık 1 milyar 700 milyon toplam bedelle gerçekleştirilen bu alım sonrasında 75 adet aracın 2024 yılında, kalan 25 adet treyler çekicisinin ise bugün düzenlenen tören ile teslim alındığını söyledi.

Konuşmasında DSİ makine parkına ilk kez katılan iki adet yüzer paletli (Amfibik) ekskavatöre de değinen Bakan Yumaklı, bu araçların hem karada hem suda görev yapabildiğini ve bu yönüyle DSİ makine gücünün hareket kabiliyetini artırdığını kaydetti. Bu özel iş makinelerinin su yollarının ve nehir deltalarının derinleştirilmesi; nehir, göl, baraj, sahil şeridi bakımı ve temizlikleri ile dip tarama gibi amaçlarla kullanılacağını aktaran Bakan Yumaklı, DSİ makine parkına dahil edilen bütün araç ve gereçlerin hayırlı olmasını diledi.

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta: DSİ tarafından doğal afetleri önleme konusunda yapılan her 1 birim yatırımla sahada 7 birimlik hasar engelleniyor.”

Merasimde konuşan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, DSİ’nin başta içme ve kullanma suyu temini olmak üzere, temiz enerji üretimi ve gıda güvenliğinin teminatı olan sulama yatırımlarını hayata geçirdiğini ve insanların can ve mal emniyetini sağlayan suyun zararlarından korunma görevini yerine getirdiğini söyledi. Bu hayati öneme sahip faaliyetleri yürüten DSİ’nin makine parkını gençleştirmek adına gereken adımları attıklarını ifade den Genel Müdür Balta, bugün teslim alınan araçlar ile envanterdeki treyler çekicisi sayısının 213’e yükseldiği bilgisini verdi.

DSİ iş makinelerinin özellikle afet dönemlerinde önemli rol oynadığını kaydeden Genel Müdür Balta, küresel ısınma ve iklim değişikliği ile birlikte bu dönemlerin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gündemin ön sıralarında olduğuna dikkat çekti.

Ani ve aşırı yağışlar, yangınlar, kuvvetli rüzgâr ve fırtınaların hem dünyayı hem de ülkemizi sık sık test ettiğini dile getiren Genel Müdür Balta, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak son yıllarda yağış rejiminde görülen düzensizlik neticesinde yılın tamamında ülkemiz genelinde çok sayıda taşkın oluştuğunu kaydetti. Bu taşkınların geçmiş yıllara nazaran daha şiddetli olabildiğini ve aynı anda birden fazla yerde meydana gelebildiğini belirten Genel Müdür Balta, taşkınlar nedeniyle can kayıpları ve önemli miktarda kamu zararı meydana gelebilmektedir, dedi.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün taşkın afeti ile mücadele konusunda sahada son derece güçlü olduğunu söyleyen Genel Müdür Balta, DSİ’nin taşkın anı ve taşkın sonrası yaptığı makineli çalışmalarla oluşan zararları bertaraf ettiğini aktardı. Taşkın öncesi yapılan çalışmaların önemine de değinen Genel Müdür Balta, DSİ tarafından doğal afetleri önleme konusunda yapılan her 1 birim yatırımla sahada 7 birimlik hasarın engellendiği bilgisini paylaştı. 

DSİ iş makineleri tarafından 2024 yılında hayata geçirilen çalışmalar hakkında bilgiler veren Genel Müdür Balta, ülkemizin 81 ilinin tamamında makinalı çalışmalar yapıldığını ve 81 il içerisinde 802 ilçe ve 5 bin 209 beldeyi etkileyen 199 adet toplu makineli çalışma ile birlikte 1.356 adet münferit çalışma yapıldığını aktardı. Bu çalışmaların devlete maliyetinin 8 milyar lira olduğunu belirten Genel Müdür Balta, yeşil karıncalar sayesinde bu çalışmaların 3 milyar liraya mal edilerek 5 milyar liralık tasarruf sağlandığını kaydetti.

DSİ’nin yaşanan tüm afetlerde vatandaşların yanında hazır bulunduğunu aktaran Genel Müdür Balta DSİ makina parkındaki 5 bin 554 adet iş makinesi ve deneyimli operatörlerin ilk andan itibaren vatandaşlara hizmet vermeye başladığını ve yaraların sarılmasında üzerlerine düşen görevi yerine getirdiğini ifade etti.