KOÇALİ SULAMA YAKLAŞIM KANALI VE TÜNELİ İNŞAAT PROJESİ’NİN TEMELİ ATILDI

1.12.2021 / Gösterim Sayısı : 1373 / Arşiv

Koçali Sulama Yaklaşım Kanalı ve Tünel İnşaat Projesi’nin temeli atıldı. Projenin 187 bin dekar arazinin suyla buluşması ve kentin sosyo-ekonomik yapısına ciddi katkılar sunması bekleniyor.

Şantiye alanında düzenlenen törene Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, AK Parti Adıyaman Milletvekili Halil Fırat, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Balta, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum amirleri ile DSİ çalışanları katıldı. E-BERK Makine tarafından yerli üretim olarak yapılan makineyle Koçali sulama, ileti tünelini açma çalışmaları başladı.

Törende konuşan TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, proje tamamlandığında 187 bin dekar arazinin sulanacağını belirterek, “Adıyaman merkezin içme suyu problemini çözecek baraj yıllık 285 milyon lira katma değer sağlayacak. 35 kişiyi proje kapsamında istihdam edeceğiz. Bugüne kadar Adıyaman’da 76 adet projeyi Devlet Su İşleri olarak bitirmişiz. Şehrin bütün ihtiyaçlarını, taleplerini, takip ediyoruz ve hamdolsun ciddi mesafeler aldık" diye konuştu.

Maliyeti 390 Milyon Lira

DSİ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Balta, Koçali Sulama Yaklaşım Kanalı ve Tünel İnşaat Projesinin tünel delme maliyetinin yaklaşık 390 milyon lira olduğunu belirterek, “Koçali Barajı göl alanı sulama yaklaşım kanalıyla 4 metre çapında 5 bin 570 metre uzunluğunda tünel açma makinesiyle ve klasik yöntemle açılacak bin 490 metre yaklaşım kanalı imalatı yapılacaktır" dedi.

Mehmet Akif Balta sözlerini “İş kapsamında şimdiye kadar tünel portal kazısı tamamlanmıştır. Denge bacası ulaşım yolu platform kazıları devam etmektedir. Tüne açma makinasının montaj çalışması tamamlanmıştır. Şuan itibari ile %15 seviyesinde olan işin 2023 yılı sonunda tamamlayarak hizmete almayı hedefliyoruz diyerek sonlandırdı.

Türk mühendisler tarafından yapılan makine ile tünelin açılacağını aktaran Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar da " Biz artık Avrupa’nın ileri teknolojisine ihtiyaç duymuyoruz. Kendi ihtiyacımızı kendimiz üretiyoruz. Karadeniz’in altında yatan binlerce yüzbinlerce metre küp doğal gazı kendimiz çıkarıyoruz. Suları toprak ile buluşturacak tünelleri kendimiz açıyoruz. Karayollarındaki tünelleri kendimiz açıyoruz ne mutlu ki bugünlere ulaştık. Bundan her Türk vatandaşı gibi hepimizin gurur duyması lazım" diye konuştu.

E-BERK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Savaş Özüdoğru ise “Üretmiş olduğumuz tünel açma makinesi Türkiye'de yine bir Devlet Su İşleri projesinde Koçali sulama, ileti tünelinde kullanılacak. Fabrikamızda tamamen yenilediğimiz yaklaşık 4. 8 metre çapında 500 ton ağırlığında 165 metre uzunluğunda makine jeoteknik zemine uygun olarak tasarlandı. Zeminde ağırlıklı olarak kum taşı, kireç taşı gibi çeşitli jeoteknik malzemeler var bu malzemelerden dolayı da makinemizin buna dayanıklı olması gerekiyor. Makinemız 12 bin parçadan oluşuyor, 2 ayrı mühendislik dalını içeriyor. Dolayısıyla Türkiye'de bu makinayı biz ürettik dünyada da ülkemizi dünyadaki 8'inci tünel açma makinesi üreticisi yaptık. Bu anlamda çok gururluyuz” dedi.