ERZURUM, ERZİNCAN VE AĞRI’DA SULAMA SEZONU TAMAMLANDI

27.11.2020 / Gösterim Sayısı : 2142 / Arşiv

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü yaptığı yatırımlarla modern sulama sistemlerini yaygınlaştırmaya, tarımda su tasarrufu sağlamaya, çiftçilerimizin kazançlarını doğrudan ve dolaylı yollarla artırmaya ve ülke tarımına katkı sunmaya devam ediyor.

Türkiye’de suyun dörtte üçü sulamada kullanıldığından sulama tesislerini inşa ederken en modern ve tasarrufu en yüksek yağmurlama ve damlama sistemleri tercih ediyoruz.

Bu bakımdan suyu depolamak, inşa edilen sulama tesisleriyle tarım arazilerine ulaştırmak ve bu süreçte su kayıplarını minimum seviyeye indirmek önem taşıyor.

Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları,  üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor bir taraftan da yaşam standardını yükselttiği için göçü önlüyor.

Erzurum, Erzincan ve Ağrı’da 352 Bin Dekar Tarım Arazisi Sulanmıştır

Bu kapsamda; Erzurum’da 28 Mayıs 2020 tarihinde başlayan sulama sezonu 5 Ekim 2020 tarihinde tamamlandı. Sulama sezonunda Erzurum ilimizde 147 bin dekar tarım arazisi sulanarak 88 milyon TL yıllık net gelir artışı sağlanmıştır. Bununla birlikte Erzincan’da 20 Nisan 2020 tarihinde başlayan sulama sezonu 15 Kasım 2020 tarihinde tamamlanmış ve 183 bin dekar tarım arazisi sulanarak 119 milyon TL yıllık net gelir artışı sağlanmış, Ağrı’da ise 1 Haziran 2020 tarihinde başlayan sulama sezonu 30 Ekim 2020 tarihinde tamamlanmış ve 22 bin dekar tarım arazisi sulanarak 12 milyon TL net gelir artışı sağlanmıştır. Böylece 2020 yılı sulama sezonunda Erzurum, Erzincan ve Ağrı illerimizde toplam olarak 352 bin da tarım arazisi sulanarak 219 milyon TL yıllık net gelir artışı elde edilmiştir.

 

İnşa ettiğimiz baraj ve göletler, sulama kanalları ile iletim hatları sayesinde suyu toprakla buluşturuyoruz. Yaptığımız toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri ile tarım arazilerini büyütüyoruz. Çiftçimizin gelirini, üretim konforunu yükseltiyoruz. Böylece kırsal alanlardan göçün belli ölçüde önüne geçtiğimiz gibi gıda arz güvenliğinin de teminatı oluyoruz.