ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ TANITIM TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

26.05.2023 / Gösterim Sayısı : 1044 / Arşiv

 

İnşaat sektöründe köklü ve öncü kurumların başında gelen DSİ Genel Müdürlüğü, inşaat fakültesi öğrencilerinin kariyer bilinci oluşturmasına ve iş dünyasına hazırlanmalarına katkı sağlamak amacı ile 25 Mayıs 2023 tarihinde DSİ Genel Müdürlüğü Konferans Salonu’nda “Üniversite Öğrencileri Tanıtım Toplantısı”nı düzenledi.

 

Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından organize edilen toplantıya; DSİ Genel Müdürü Sayın Mehmet Akif Balta, Genel Müdür Yardımları ve daire başkanları katıldı.

 

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başlayan etkinlik, “DSİ Tanıtım filmi” ve “Depremde DSİ tarafından gerçekleştirilen faaliyetler”in anlattığı filmlerle devam etti.

 

Gösterilen bu filmlerin ardından ise DSİ Genel Müdürü Sayın Mehmet Akif Balta’nın hitabıyla devam etti.

 

Sözlerin öğrencilere hoş geldiniz diyerek başlayan DSİ Genel Müdürü Sayın Mehmet Akif Balta DSİ faaliyetleri ile alakalı bilgiler verdi.

 

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü hakkında bilgi vererek sözlerine başlayan Balta “Türkiye’nin yerüstü ve yeraltı sularının zararlarını önlemek ve bunlardan çeşitli yönlerden faydalanmak amacıyla su kaynaklarının planlaması, yönetimi ve geliştirilmesinden sorumlu, tüzel kişiliği olan, özel bütçeli bir kuruluştur. Kuruluşumuzun Misyonu; Ülkemiz su kaynaklarını bilim ve tekniğe uygun olarak kullanıma sunmak, su ve ilgili toprak kaynaklarımızın çevre duyarlılığı ve sürdürülebilirlik esasları dâhilinde geliştirilmesini sağlamaktır. Vizyonumuz ise Su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve yönetilmesinde öncü kuruluş olmaktır. DSİ, Etik ilkelere bağlılık, Teknik ve Bilimsellik, Rasyonellik, Duyarlılık, Sürdürülebilirlik, Şeffaflık ve Kalite temel değerleri çerçevesinde faaliyetlerini devam ettirmektedir.”dedi

 

4 ana sektörde faaliyette bulunduklarını ifade eden Balta “Tarım, enerji, çevre ve hizmet sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan DSİ; vatandaşlarımız tarafından daha ziyade baraj inşa eden bir kuruluş olarak tanınsa da başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapılarını milletimizin hizmetine sunmakta ve arazi toplulaştırma çalışmalarını yürütmektedir.

 

DSİ’nin kuruluşundan bu yana yaptığı hizmetler hakkında da bilg veren Balta “ DSİ kuruluşundan bu yana 992 adet baraj, 709 adet gölet ve bent, 101 adet yeraltı depolaması, 740 adet hidroelektrik santral, 383 adet içme suyu tesisi, 26 adet Atıksu tesisi, 3 bin 378 adet sulama ve 10 bin 400 adet taşkın kontrol tesisi olmak üzere toplam 16 bin 729 adet tesisi tamamlayarak büyük Türk Milletinin hizmetine sunmuştur. Bu tesislerin yanında 339 adet arazi toplulaştırma projesi de DSİ tarafından tamamlanarak ülke tarımına kazandırmıştır.  Öte yandan DSİ güçlü makine parkı ile doğal afetlerde etkin rol alarak milletimizin yaralarının sarılmasına da katkı sunmaktadır. DSİ Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen tesisler ve hayata geçirilen projeler ile Yaklaşık 183 milyar metreküp depolama kapasitesi geliştirilerek kurak dönemlerde milletimizin kullanımına hazır hale getirilmiştir.  Yaklaşık 4,7 milyon hektar tarım arazisi suyla buluşturulmuştur. 6 milyon 771 bin hektar arazide toplulaştırma çalışması yapılarak tarımsal verimin artmasına ve üretim girdilerinden tasarruf sağlanmasına katkı verilmiştir. Yıllık 5 milyar metreküp temiz içme, kullanma ve sanayi suyu üretilmektedir. 20 bin 198 MW Kurulu güç ile yıllık 111,7 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretim kapasitesi geliştirilmiştir. Yaklaşık 2 milyon hektar arazi taşkın zararlarından korunmuştur.”dedi.

 

 

Öne çıkan projelerle alakalı da bilghi veren Balta “Dolgu hacmi, göl alanı ve elektrik kurulu gücü bakımından Avrupa’nın ve ülkemizin en büyük barajı olan Atatürk Barajı, ön yüzü beton kaplı kaya dolgu baraj tipinde gövde hacmi, kret uzunluğu ve beton yüzey alanı bakımından dünyanın en büyük barajı olan Ilısu Prof. Dr. Veysel EROĞLU Barajı ve HES, Avrupa’nın yedinci en yüksek barajı olan Ermenek Barajı, Dünyanın kendi kategorisinde altıncı yüksek barajı olan Deriner Barajı, kategorisinde Avrupa’nın en yüksek barajı olan Çine Adnan Menderes Barajı, çift eğrilikli beton kemer gövde baraj tipinde dünyanın en yüksek 5. barajı olan Yusufeli Barajı ve HES, Kuruluşumuz tarafından ülkemize kazandırılan önemli barajlardan bazılarıdır.”dedi.

 

Öğrencilere tavsiyelerde de bulunan Balta “Bugün burada bizimle beraber olduğunuz için sizlere teşekkür ediyorum. Önünüzde çok uzun yıllar var. Sizlere tavsiyem; araştırın, okuyun, sorun, sorgulayın… Okulu bitirip iş hayatına atıldığınızda karşılaşacağınız zorlukların sizi geliştireceğini unutmayın. Çalıştıkça ve yeterliliğinizi kanıtladıkça, daha yüksek sorumluluk düzeyi isteyen iş ve görevler karşınıza çıkacaktır. Değişimin baş döndürücü bir hıza ulaştığı günümüzde sizlerin önemi de giderek artacaktır. Hızla gelişen kentleşme ve buna karşın yetersiz kalan altyapı unsurlarının yanı sıra hızlı nüfus artışının getirdiği sorunlar inşaat mühendisliği projelerine duyulan ihtiyacı da artırmaktadır. Dolayısıyla inşaat mühendisliği gelecekte de altyapı ve üstyapı unsurlarıyla yaşamı destekleyen bir mühendislik dalı olmaya devam edecektir.”diyerek sözlerini tamamladı.

 

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta'nın konuşmasının ardından Personel, Sulama, İçmesuyu-Atıksu ve Barajlar Dairesi başkanlıkları çalışma alanları ile alakalı sunumlar yaptı.