DSİ SON 18 YILDA KONYA’DA 21 BARAJ 30 GÖLET İNŞA ETTİ

3.02.2021 / Gösterim Sayısı : 2584 / Arşiv

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü inşa ettiği baraj ve göletlerle suyu depolayarak içme ve kullanma suyu olarak insanlara, sulama suyu olarak tarım arazilerine ulaştırmaya devam ediyor. Ülke su varlığına sahip çıkarken mevcut su potansiyelinden en yüksek faydayı sağlamayı hedefleyen DSİ Genel Müdürlüğü, suyun zararlarına karşı vatandaşları ve tarım arazilerini korumak için de tüm gücüyle çalışıyor.

 

DSİ son 18 yılda Konya iline 2 İçmesuyu Tesisi, 21 Baraj, 30 Gölet, 1 adet suni besleme, 66 Sulama Tesisi, 141 Taşkın Koruma Tesisi kazandırdı. 

Yerüstü su varlığı ve aldığı yağış miktarı ülke ortalamasının altında kalan Konya’da, suyu depolamak ve sulamada modern sistemler kullanmak büyük öneme sahiptir. Bu nedenle DSİ Genel Müdürlüğünce son 18 yılda Konya ilimize 21 baraj, 30 gölet ve 1 suni besleme tesisi kazandırılarak 1 milyar 119 milyon m3 su depolama hacmine ulaşılmıştır. 8 baraj ile 4 gölette çalışmalar devam etmektedir. Planlama ve proje aşamasında 15 adet baraj ve 7 adet gölet daha bulunmaktadır.

 

Konya ilinde son 18 yılda 66 adet sulama tesisi tamamlanarak 796 bin 930 dekar arazi sulamaya açılmış ve yıllık 650 milyon TL tarımsal gelir artışı sağlanmıştır. İnşaat aşamasında 22 adet, planlama ve proje aşamasında 31 adet sulama tesisi bulunmaktadır.

 

2020 yılı Temmuz ayı içerisinde 72 bin 650 dekar tarım arazisini modern sulamaya kavuşturan KOS 1,2,3 Sulamalarının ilk kısmı tamamlanmış ve açılışı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Yaklaşık 120 bin dekar tarım arazisini kapsayan KOS 1,2,3 ikinci kısım ihalesi ise geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilmiştir. Yine 331 bin 930 dekar tarım arazisini kapalı sistem sulamaya kavuşturacak olan Apa-Hotamış 1,2,3 sulamaları inşaatında çalışmalar hızla devam etmektedir. Ereğli İvriz Sağ Sahil Sulaması Yenileme Projesi ile 247 bin dekar tarım arazisi, Dünya Bankası Finansmanıyla yapılacak olan Ereğli İvriz Sol Sahil Sulaması Yenilemesi ile 152 bin 800 dekarlık alan modern sulama şebekesine kavuşturulacaktır.

 

Tamamlanan ve inşası devam eden baraj, gölet ve depolama tesisleri ile kuraklık kaynaklı su baskısının azaltılması, inşa edilen modern sulama tesisleri ile de su tasarrufu sağlanması hedeflenmektedir. Modern sulama tesisleri ile ayrıca çiftçinin sulama maliyetleri azalmakta, ürün verimliliği yükselmekte ve bu sayede gıda arz güvenliği de teminat altına alınmış olmaktadır.

 

KOP’un Kilit Tesisleri: Bağbaşı, Bozkır, Afşar Barajları ile Mavi Tünel ve Hadimi Tüneli

Yukarı Göksu Havzasının sularını Konya Kapalı Havzasına ulaştıran kilit tesisler Bağbaşı Barajı ve Mavi Tünel geçtiğimiz yıllarda tamamlandı. Mavi Tünel’den şu ana kadar Konya’ya 820 milyon m3 su aktı.

361 milyon m3 su depolama kapasitesine sahip Bozkır Barajı inşaatı tamamlanarak geçtiğimiz Ağustos ayında su tutmaya başladı. 2021 yılı içerisinde Bozkır Barajı’nın suları da Mavi Tünel vasıtasıyla Konya’ya ulaşmış olacak.

 

364 milyon m3 su depolama kapasitesine sahip olan ve inşaatı tamamlanan Afşar Barajı da 2021 yılı içerisinde su tutmaya başlayacak. Afşar Barajının sularını Bağbaşı Barajı’na aktaracak olan 18 km’lik Hadimi Tüneli’nde 24 saat esasıyla çalışmalar devam ediyor. Mavi Tünel’den sonra KOP’un ikinci tüneli olan Hadimi Tünelinde bir taraftan tünel açma makinesi ilerlerken, diğer uçtan klasik del-patlat sistemi ile tünel açma işlemi devam ediyor. Tünelin 7 bin 800 metrelik kısmı tamamlandı. Sistem tüm unsurlarıyla çalışmaya başladığında Konya Kapalı Havzasına aktarılan yıllık su miktarı 414 milyon m3’e ulaşmış olacak.

 

Konya Musluklarından Mavi Tünel İçmesuyu Arıtma Tesisinin Suları Akıyor

Bağbaşı Barajında depolanan ve Mavi Tünel ile Konya’ya ulaşan suların yıllık 100 milyon m3’ü Konya ilinin içmesuyu ihtiyacını karşılamak için kullanılıyor. DSİ tarafından inşa edilerek 2018 yılında faaliyete geçen Mavi Tünel İçmesuyu Arıtma Tesisinde arıtılan sular, Konya musluklarına ulaşıyor. Musluklardan memba kalitesinde akan suyu vatandaşlar gönül rahatlığı ile içiyor. Tesis, 2050’li yıllara kadar Konya ilinin su ihtiyacını karşılayacak. Bugüne kadar içmesuyu ihtiyacını karşılamak üzere kullanılan birçok yeraltısuyu kuyusu da, tesis sayesinde devre dışı bırakılmış oldu. Tesisin sularını Çumra, İçeriçumra ve Alibeyhüyüğü’ne ulaştıran isale hattının da 2020 yılı içerisinde tamamlanmasıyla söz konusu yerleşim yerlerindeki vatandaşlarımız da memba kalitesinde içmesuyuna kavuşmuş oldu.

 

Taşkın Koruma Tesisleri ile Can ve Mal Kayıplarının Önüne Geçildi

Kontrol altında bulunan su hayatın vazgeçilmezi iken, taşkın ve selde olduğu gibi kontrolümüzden çıkan su ise can ve mal kayıplarına neden olabilmektedir. Son 18 yılda Konya ilinde tamamlanan 141 adet taşkın koruma tesisi ile 38 bin 742 dekar arazi ve 178 yerleşim yeri taşkınlara karşı korunmuş, olası can ve mal kayıplarının önüne geçilmiştir. Halihazırda 5 adet taşkın koruma tesisinde çalışmalar devam etmekte, planlama ve proje aşamasında ise 72 adet dere ıslah çalışması bulunmaktadır.

 

2020 Yılında Konya’da 56 Bin 468 Hektar Arazi Toplulaştırıldı

Türkiye’de toplulaştırma çalışmalarının ilk başladığı il olan Konya’da 2020 yılı içerisinde 20 adet proje kapsamında 56 bin 468 hektar alanda toplulaştırma çalışmaları tamamlanarak tapu tescil işlemleri gerçekleştirilmiştir. 2021 yılı içerisinde tamamlanması planlanan toplulaştırma çalışmaları ise yaklaşık 200 bin hektar. Gerçekleştirilen toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri çalışmaları ile parsellerin büyümesi ve düzenli hale gelmesi sağlanmakta, bu parsellerde tarım tekniklerinin ve sulama metotlarının uygulanması kolaylaşmaktadır.