AYDIN GÖKBEL BARAJI VE ÇİNE ADNAN MENDERES BARAJI YERİNDE İNCELENDİ

8.02.2021 / Gösterim Sayısı : 3278 / Arşiv

Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli bir dizi ziyaret için Aydın'a gitti. Ziyaretinde Genel Müdürümüz Kaya Yıldız, DSİ 21. Aydın Bölge Müdürü Göktuğ İlter ile teknik heyet eşlik etti.

Bakan Pakdemirli programı kapsamında önce Aydın'ın Koçarlı ilçesinde merhum Başbakan Adnan Menderes'in doğup büyüdüğü Çakırbeyli Mahallesi'nde yaptırılan Adnan Menderes Demokrasi Müzesi'ni ziyaret etti. Bakan Pakdemirli, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, müzede hazırlıkların son aşamaya geldiğini hatırlattı.

275 Baraja 600 İlave Yapıldı

Bakan Pakdemirli daha sonra Aydın'da Çine Adnan Menderes ve Gökbel barajlarında incelemelerde bulundu. İlk olarak Çine Adnan Menderes Barajında incelemede bulunan Bakan Pakdemirli ve beraberindeki heyet burada DSİ Bölge Müdürü Göktuğ İlter’den Çine Adnan Menderes Barajı hakkında bilgi alarak ardından Gökbel Barajına geçti. Bakan Pakdemirli’ye burada da Gökbel Barajı hakkında brifing  verildi.

İncelemenin ardından değerlendirmelerde bulunan Pakdemirli, AK Parti iktidarında mevcut 275 baraja 600 ilave yapıldığını söyledi.

1863 yılından beri Ege Bölgesi'nin hayali olan ve sınıfında dünyanın 5'inci büyük barajı konumundaki Çine Adnan Menderes Barajı 2010 yılında tamamlandı. Barajla 223 bin 580 dekar arazinin sulanması planlanırken, 91 bin dekar zirai arazi taşkın zararlarından korunuyor. Barajla yıllık ortalama 180 milyon lira taşkın zararı önleniyor.

Aydın’ın Çine Ilçesine Yapılan 3. Baraj Olan Gökbel Barajı Yöre Halkını Sevindirdi

Aydın’ı Çine ilçesine yapılan 3’üncü baraj da devreye girdi.

Proje Çine Adnan Menderes Barajı Projesi’nin bir parçasıdır. Bölge tarımına büyük katkı sağlayacak.

Çine Gökbel Barajını Tamamlayarak Su Tutmaya Başladık

Temelden yüksekliği 62,50 metre ve su depolama kapasitesi 13 milyon metreküp olan Gökbel Barajı’nın sulanmasının da tamamlanması ile bölge de yapılacak sulu tarım ile birlikte bölge ekonomisine yıllık 323 milyon 760 bin TL gelir artışı sağlanması hedeflenmektedir.

Gökbel Barajında depolanacak su ile Çine Ovasında 69 bin 800 dekar, Koçarlı Bağarası Ovasında 146 bin 40 dekar olmak üzere toplamda 215 bin 840 dekar arazinin sulanması sağlanacak.

Yaklaşık 120 milyon liraya  mal olan Gökbel Barajı, tüm Aydınlı hemşehrilerimize hayırlı olsun.

 

Bitkisel Üretimde Rekor Kırdık

Geçen yıl meteorolojik kuraklık yaşandığını ifade eden Pakdemirli, şöyle konuştu:

"Meteorolojik kuraklığın olması demek illa tarımsal kuraklığın olacağı anlamına gelmiyor. Depolanmanız varsa bu iş tarımsal kuraklığa dönmez. Geçen sene Cumhuriyet tarihinin bitkisel üretiminde rekorunu kırdık. Bu sene de yağışlar istediğimiz seviyede değil. İstanbul özelinde yüzde 19'lara düşmüş baraj seviyelerimiz vardı. Yüzde 40'ların üzerine çıktık. Türkiye ortalamaları da iyiye doğru gidişat gösteriyor. Bundan sonraki aylarda da düzenli bir yağış rejimi beklentimiz var. Türkiye kurak bir ülke olmaya aday. Özellikle 2035'ten sonra bir kuraklık beklentisi var."

Bakan Pakdemirli, Türkiye'nin 2035'e kadar sulama ve depolama tesislerini tamamlamak zorunda olduğuna işaret etti.

Çine Adnan Menderes ve Gökbel barajlarında incelemelerde bulunduklarını hatırlatan Pakdemirli, hem içme suyu hem de tarımsal sulamadaki eksiklikleri gidermeyi amaçladıklarını dile getirdi.

 

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün bu sene 2,5 kat daha fazla yatırımının olacağına dikkati çeken Pakdemirli, "Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. Sulamayla ilgili ihtiyaçlarımızı kendisine ilettiğimiz zaman, bu sene hiçbir bakanlığın yatırım bütçesi önemli miktarda artmazken Devlet Su İşleri ve sulama bütçemizin 2,5 misli artmış olması memnuniyet verici. Bu sorumluluğun bilinciyle en hızlı şekilde yatırımlarımızı tamamlama gayretiyle çalışıyoruz." dedi.