DSİ 10.ÜST YÖNETİM DEĞERLENDİRME VE EĞİTİM SEMİNERİ DÜZENLENDİ

22.02.2021 / Gösterim Sayısı : 3215 / Arşiv

DSİ Personel Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘’ 10. Üst Yönetim Değerlendirme ve Eğitim Semineri’’ Ankara’da gerçekleştirildi.

Üst Yönetim İstişare ve Eğitim Seminerine Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, DSİ Genel Müdürümüz  Kaya Yıldız, Genel Müdür Yardımcılarımız Murat Dağdeviren, Oğuz Kasap ve Faruk Fıratoğlu ile Daire Başkanları, Bölge Müdürleri, Daire Başkan Yardımcıları katılımıyla gerçekleştirildi.

Üst Yönetim Değerlendirme ve Eğitim Seminerinin açılış konuşmasını yapan DSİ Genel Müdürümüz Kaya Yıldız;

“Üst Yönetim Eğitim” Programının, Ülkemize, Milletimize, Kurumumuza ve siz değerli mesai arkadaşlarıma hayırlı olması temennisiyle hepinize hoş geldiniz diyor, sizleri muhabbetle selamlıyorum. Bu yıl “Üst Yönetim Eğitim Programının” 10. sunu düzenlemekteyiz.

Genel Müdürlüğümüz, su alanında ülkemizin lideri olma vizyonu ile Ülkemizdeki su ve ilgili toprak kaynaklarını çevre duyarlılığı ve sürdürülebilirlik esasları dahilinde geliştirilmesini sağlamak vizyonu ile 4 sektörde (Hizmet, Tarım, Enerji ve Çevre) son derece büyük vazifeleri ifa etmektedir.

2020 yılında sene başı ödeneğimiz 9,4 Milyar (6,5 sermaye) TL iken, 14,1 Milyar (10,8 sermaye )TL ile kapattık. % 99 gerçekleşme (sermaye %100) sağlayarak hedeflerimizi gerçekleştirdik.

2020 yılında;  toplam 335 adet tesis tamamlanarak hizmete alınmıştır. Bunların 15 adedi baraj, 6 adedi HES, 38 adedi gölet, 75 adedi sulama tesisi, 15 adedi içme suyu tesisi, 3 adedi atıksu arıtma tesisi, 31 adedi toplulaştırma tesisi, 152 adedi ise taşkın kontrol tesisidir. Bu tesislerle; 1 milyar 228 milyon m3 suyu depoladık, 506 000 dekar alana sulama suyu temin ettik, 5 milyon 450 bin dekar alanda toplulaştırma yaptık, 190 milyon m³ içme kullanma suyu temin ettik.

2020 YILINDA;

-  Kars Barajı,

-  Reyhanlı Barajı,

-  Gaziantep Doğanpınar Barajı,

-  Tahtaköprü Barajı Yükseltmesi,

-  Demirözü Sulaması ve

-  Kos 1,.2.,3 Sulamaları,

-  Davutlar Regülatörü Ve İletim Kanalı

-  Gaziantep Düzbağ İçmesuyu İsale Hattı,

-  Hatay İçmesuyu Arıtma Tesisi,

-  Rize – Merkez Ve Güneysu İlçeleri Taşlıdere Vadisi Islahı 5.Kısım Olmak Üzere 5,6 milyar TL tutarındaki 10 tesisin açılışı yapıldı, 182 250 dekar alan sulamaya açıldı, 1 milyar 44 milyon m³ su depolandı, 131 hm³/yıl içmesuyu, 10 adet meskun mahal taşkından korundu.

Yusufeli Barajı’nda 3 milyonuncu beton döküldü, Ilısu Barajı ve HES’te enerji üretimine başlandı.

2020 yılı sonunda;  Baraj sayısı 876, gölet ve bent sayısı 651 adede yükseltilerek depolama kapasitesi 178.369 hm³’e çıkarılmıştır.

Sulama tesisi sayısı 3.221’e çıkarılmış ve sulamaya açılan alan 6.7 milyon ha olmuştur.

31 adet toplulaştırma projesi daha bitirilerek proje sayısı 263 adede, tescili yapılan toplulaştırma sahası 4.8 milyon hektara ulaşmıştır.

18 adet içme suyu ve atık su tesisi daha bitirilerek biten tesis sayısı 346 adede temin edilen içme suyu miktarı ise yıllık 4.722 hm3 ‘e ulaşmıştır.

152 adet taşkın koruma tesisi daha bitirilerek biten tesis sayısı 10.109’ye ulaşmıştır.

2021 yılı “Su ve Sulamada Hamle Yılı” olarak ilan edilmiştir. Sayın Bakanımız bu konuda son derece hassastır.

2021 yılında su yatırımlarına ayrılan ödenek 2020 yılı sene başına göre yaklaşık 2,35 kat artacaktır. On Birinci Kalkınma Planı ve Tarım Şurası kararları doğrultusunda 2021 yılı Tarım ve Orman Bakanımız Sn. Dr. Bekir PAKDEMİRLİ tarafından su ve sulama yatırımlarında hamle yılı olarak ilan edilmiştir. 

Bu kapsamda 2021 yılında;

51 adet baraj, 39 adet gölet ve bent daha bitirilerek depolama sayısı 1.617 adede, depolama kapasitesi 180 milyar m3’e ulaşacak, tamamlanacak 92 adet sulama tesisi ile toplamda biten sulama tesisi 3.313 adede, sulamaya açılan saha 69 milyon dekara ulaşacak, toplulaştırmada 44 proje daha bitirilerek biten proje sayısı 307 adede, tescil edilecek alan 13 milyon da artırılarak 60 milyon dekara ulaşacaktır. 2021 yılında 20 adet daha içmesuyu tesisi bitirilerek tesis sayısı 366 adede, temin edilecek içmesuyu miktarı yıllık 4.8 milyar m³’e ulaşacak, 137 adet taşkın tesisi de bitirilerek biten tesis sayısı 10.246 adet olacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle, neticesinde güzel sonuçlar alacağımıza inandığım, bu eğitim programının başarılı geçmesi ve aziz milletimize hayırlı ve yararlı hizmetler sunmamıza vesile olması dileğiyle, eğitim programında görev alan ve katkı koyan tüm personelimize teşekkür ediyor, sizleri saygı ve sevgiyle selamlıyorum. ’dedi.

Üst Yönetim Değerlendirme ve Eğitim Seminerinde konuşma yapan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı;

Sözlerime, çok önem verdiğim “Üst Yönetim Eğitim” Programının, Ülkemize, Milletimize, Kurumumuza ve siz değerli mesai arkadaşlarıma hayırlı olması temennisi ile başlıyor hepinize hoş geldiniz diyorum.

Bu yıl “Üst Yönetim Eğitim Programının” 10.sunu düzenlemekteyiz. Yılda birkaç kez de olsa üst düzey yöneticilerin bir araya gelmesini, kendi tecrübelerini, uygulamalarını paylaşmalarını, bilgi ve fikir alışverişinde bulunmalarını son derece önemsiyorum. Bu toplantı vesilesi ile üzerinde önemle durmamız gereken bazı konulara açıklık getirmemiz, geleceğe dönük işlerde bize büyük katkı ve yarar sağlayacaktır. 

Bu toplantıda sizler 2020 yılında yapılanları ve 2021 yılı hedeflerimizi gerçekleştirme adına neler yapmalıyız bunu masaya yatıracak, hedeflere ulaşma yolunda karşınıza çıkacak engellere karşı önden pozisyon alacaksınız.

Burada bir araya gelmek, hem bir önceki yılı masaya yatırmak öne çıkan problemler nelerdir bunların değerlendirmesini yapmak bir sonraki yılın hedeflerini ortaya koymak önemlidir.

Öncelikle 2021 yılının hayırlı ve başarılı olmasını diliyorum. Daha az felaketlerin olduğu daha sağlıklı bir yıl olmasını temenni ediyorum. Yeni yatırım bütçemiz bakanlığımıza ve bütçemize hayırlı olsun. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın Bakanımıza şükranlarımı sunuyorum. Bizim için her damla su ne kadar önemli ise harcayacağımız her kuruş para da o kadar önemlidir. Yatırımlarımızın faydaya dönüşmesi bizim için çok büyük önem arz etmektedir.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de nüfus artışına paralel olarak başta tarım olmak üzere içme, kullanma ve sanayi sektöründeki su taleplerinde büyük artış olmaktadır. Etkileri gittikçe daha fazla hissedilen kuraklık ve iklim değişikliği ile birlikte su miktarında da azalmaların beklenmesi, sulama başta olmak üzere mevcut su kaynaklarımızın azami surette değerlendirilmesini ve en verimli şekilde kullanılmasını gerektirmektedir. Bu tablo su kaynaklarımızın rasyonel yönetimini ve verimli kullanımını zorunlu kılmaktadır.

Bakanlığımıza bağlı en önemli kuruluşlardan biri olan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü insanların en hayati ihtiyacı olan içmesuyu temini hizmetini ve Atıksu yönetimini, yine insanların can ve mal emniyetini sağlayan suyun zararlarından koruma görevini, temiz enerjinin kaynağı olan HES yatırımlarını, gıda güvenliğinin teminatı olan sulu tarıma yapılan yatırımlarını yerine getirmektedir.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, ülkemizin su kaynaklarının korunması, yönetilmesi, geliştirilmesi ve gelecek nesillere eksiksiz olarak aktarılması maksadıyla projeler üreten Türkiye’nin en büyük yatırımcı kuruluşlarından biri.

DSİ Genel Müdürlüğü kurulduğu 1954 yılından bu yana 876 adet baraj, 687 HES, 651 adet gölet ve bent, 3221 sulama tesisi, 263 adet toplulaştırma, 346 içmesuyu tesisi, 21 atıksu tesisi, 10.109 taşkın koruma tesisini aziz milletimizin hizmetine sunmuştur.

DSİ olarak son 18 yılda ise Ülkemizin dört bir tarafına 255 Milyar TL yatırım yaparak; 600 adet baraj, 590 HES, 423 adet gölet ve bent, 1 457 sulama tesisi, 262 içmesuyu tesisi, 21 atıksu tesisi, 5 098 taşkın koruma tesisi, 253 toplulaştırma tesisi olmak üzere toplam 8.500’in üzerinde tesis aziz milletimizin hizmete sunulmuştur.

2003 yılına kadar 133 Milyar m3 olan depolama hacmimize son 18 yılda yapılan çalışmalarla 45 Milyar m3 ilave edilmiştir. Yerli kaynak olan hidroelektrik enerji, son yıllarda büyük gelişim göstermiştir. 2003 yılında HES’lerden üretilen enerji 44 Milyar kWh gibi çok cüzi bir rakam iken, kamu-özel sektör işbirliği ile 108 Milyar kWh’ye ulaşmıştır.

81 ilimizi tek tek masaya yatırdık. Hazırladığımız İçmesuyu Eylem Planı ile, illerimizin; 2040, 2050 ve hatta 2071 yıllarına kadar içmesuyu ihtiyacı planlanmıştır. İşletmeye aldığımız içmesuyu tesisleri ile 2,7 Milyar m3 içme suyu sağlanmıştır.

Toplam 85 milyon dekar sulanabilir zirai arazilerimizin 67 milyon dekarını sulamaya açtık. Son 18 yılda 19 Milyon dekar arazi sulamaya açılmıştır.

Hepimizin bildiği gibi DSİ olarak 2019 ve 2020 yıllarını kısıtlı bir bütçe ile geçirdik.  Bütçemizde ciddi bir azalma oldu. Devletimiz bir tasarruf programı uyguladı, bizde planlarımızı, hedeflerimizi bu tasarruf programı çerçevesinde yaptık. Daha fazla bütçe ile daha çok işte yapabilirdik. Bu dönemde yani son 2,5 yılda 72 baraj, 80 adet gölet, 45 adet HES, 225 adet sulama tesisi, 100 adet toplulaştırma tesisi, 46 adet içme suyu tesisi, 402 adet taşkın koruma tesisi hizmete alınmıştır.

Bütçemiz her ne kadar daralsa, işlerimiz artarken, personel sayımız azalsa da DSİ gibi büyük kurumlar büyük hedefler ortaya koymaktan vazgeçmemelidir. DSİ, Karayolları ve benzeri kurumlar Ülkemiz için kalkınmanın lokomotifidir. Bu sebeple bu kurumların bir adım yukarı çıkması demek ülke kalkınması anlamına gelmektedir. Bu sebeple sahip olduğumuz para, insan ve zaman kavramlarını çok iyi bir araya getirmeli, bir denge kurmalıyız. Bu konuda hassasiyet göstermek başarıya giden en önemli yoldur diye düşünmekteyim.

2021 yılı geçmiş iki yıla göre bütçemizin daha fazla olduğu bir yıldır. 2020 yılına göre 2,5 kat artan bütçe ile çalışmaları yapacağız. Bu yıl ayrıca Sayın Bakanımız tarafından da ilan edildiği gibi “Su ve Sulamada Hamle Yılı” olacak. 2021 yılı bu sebeple yatırımlarımızın ve bizden beklentilerin artacağı, hedeflere ulaşma adına daha çok çaba sarf edilecek bir yıl olacaktır. 51 adet baraj, 39 adet gölet ve bent daha bitirilerek depolama sayısı 1.617 adede, depolama kapasitesi 180 milyar m3’e ulaşacak, tamamlanacak 92 adet sulama tesisi ile toplamda biten sulama tesisi 3.313 adede, sulamaya açılan saha 69 milyon dekara ulaşacak, toplulaştırmada 44 proje daha bitirilerek biten proje sayısı 307 adede, tescil edilecek alan 13 milyon da artırılarak 60 milyon dekara ulaşacaktır.

2021 yılında 20 adet daha içmesuyu tesisi bitirilerek tesis sayısı 366 adede, temin edilecek içmesuyu miktarı yıllık 4.8 milyar m3’e ulaşacak, 137 adet taşkın tesisi de bitirilerek biten tesis sayısı 10.244 adet olacaktır.

Uşak İçmesuyu Arıtma Tesisi ve İsale Hattı, Ödemiş Rahmanlar Barajı, Bergama Musacalı Barajı, Aksıfat Barajı, Kozcağız Barajı, Turnaçayırı Barajı, Afşar Hadimi Barajı, Tekirdağ İçmesuyu Arıtma Tesisi ve İsale Hattı, Uşak İçmesuyu Arıtma Tesisi ve İsale Hattı tamamlamayı hedeflediğimiz işlerden bazılarıdır.

Şunu söylemek isterim. Hedef koymak çok güzel ama bunu gerçekleştirmek adına ciddi bir planlama yapmalıyız. DSİ, yıl sonuna doğru öyle bir tempo yakalamalı ki; ilave para istendiğinde verilmesi kaçınılmaz olmalıdır. Bu şekilde bir tempoyu yakalamamız gerekmektedir. Bunun içinde şimdiden harekete geçmemiz gerekmektedir. Pandemi tedbirlerinin alınarak hızla hareket etmeliyiz. Bu senenin telafisinin olmadığını huzurlarınızda ifade etmek isterim.

Bilindiği üzere küresel iklim değişikliğinin yoğun yaşandığı aylardan geçiyoruz. 2020 yılı sonundan itibaren mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklık ile karşı karşıyayız. Bu da bizim su kaynaklarımızı üzerinde ciddi bir baskı oluşmasına sebep olmaktadır. Ama hamdolsun son günlerde meydana gelen yağışlar bizleri birazda olsa rahatlattı. İnşallah bu yağışlarının devamının da gelmesi ile beraber çok daha rahat nefes alacağız.

Yaşanan bu kurak periyot aslında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün ne kadar da önemli yatırımlar yaptığını, harcanan her kuruşun geri dönüşünün Ülkemiz için servet değerinde olduğunu tekrar ortaya koymuştur. Biz bu gerçeği zaten biliyor, her tarafta bunu ifade ediyorduk. Eğer geçmiş dönemde yapılan bu barajlar, göletler olmasaydı, Ülkemizin şu an çok daha ciddi bir kuraklık sorunu ile baş başa kalması kaçınılmazdı. 2020 yılının iyi yönetildiği, çok büyük sorun ile karşılaşmadığımızı ifade etmek isterim. Ama tabii ki biz DSİ olarak buradan gerekli dersleri alıp, bir sonraki seferde daha da hazırlıklı olmanın yollarını aramalıyız.

Özellikle sulamada gerekli önlemleri önceden almalıyız. Olası krizleri önceden kestirip planlama ve kriz yönetimi için alternatif çalışmalar yapacağız. Gerek taşkın ve gerekse kuraklıkla mücadelede elimizdeki eski verilerden faydalanarak öngörülerimizi ona göre hazırlayacağız. Ayrıca benim de büyük emek verdiğim, hazırlanması aşamasında büyük çabalar harcadığımız “İçme Suyu Eylem Planlarının” ne kadar doğru ve isabetli plan olduğu bu dönemde daha da iyi ortaya çıkmıştır. Bu eylem planlarının tekrar tekrar gözden geçirilmesi, revizeler yapılması son derece büyük önem taşımaktadır. Bu konuda gerekli çalışmaların yapılmasını ve tarafıma da bilgi verilmesi sizden rica ediyorum. Sulama birlikleri bizim için son derece önemli. Bildiğiniz gibi, 2018 yılının ikinci yarısından sonra yasal düzenleme ile birlikte sulama birliklerinde bir dönüşüm yaşandı. Neticeler, bu dönüşümün ne kadar isabetli olduğunu göstermektedir. Bu ivmenin artarak devamını temenni ediyorum.

Üzerinde önemle durduğum bir konu en az sulama yatırımları kadar takip ettiğim bir konu da Yeraltı Barajları konusudur. Bu konuda DSİ’nin genel olarak bu işe sahip çıktığını görüyorum. Ama bazı bölgelerimizin daha aktif olması temennimdir. Yeraltı barajları konusu Sayın Bakanımızın da hassasiyetle takip ettiği, her hafta bilgi aldığı bir konu başlıklarından biridir.

Sizin de bildiğiniz gibi Yer Altı Barajları ve Suni Besleme Projeleri, 2019 yılı Temmuz ayında Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli'nin katılımıyla yapılan tanıtım toplantısıyla kamuoyuna açıklanırken, yer altı barajları konusu 11. Kalkınma Planı'na da eklenmiş, devlet politikası haline gelmiştir.

“Yer Altı Suyu Suni Besleme ve Yer Altı Barajları Eylem Planı" ile yarı kurak coğrafyada bulunan ülkenin su rezervine katkıda bulunulması maksadıyla 2023 yılına kadar 100’ün üzerinde yer altı barajı ve suni besleme tesisi inşa edilmiş olacaktır. Şu ana kadar 26 adet proje tamamlanmıştır. 2021 yılı sonu hedefimiz 50 adet projeyi tamamlamaktır. Bu sebeple şimdiden emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyor, bu temponun artarak devam etmesini temenni ediyorum.

Ayrıca bu yıl içinde Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde bu projelerin açılışı ile alakalı bir organizasyonda olabilir. Birimlerin bu konuda da hazırlıklı olmasını istiyorum.

Bilindiği üzere konuşmamın başında da ifade ettiğim gibi 2021 yılı “Su ve Sulamada Hamle Yılı”. Bütün dünyayı etkilen COVİT-19, tarımın ve gıdanın ne kadar önemli olduğunu ortaya koymuştur. Tabi tarım ve gıdanın olmazsa olmazı da su ve sulama yatırımlarıdır. Dolayısı ile gelinen noktada sulamada planlama, projelendirme ve devam eden işlerimizin önemi daha da artmıştır. Önümüze koyduğumuz kurumsal hedeflerimize ulaşmak için çok büyük gayret ve çaba göstereceğinize inancım tamdır.

Geçmişte bu kurumda her kademede görev yapmış bibi olarak sulamanın ne demek olduğunu çok iyi biliyorum. Sulama berekettir, sulama projeleri vatandaşların gelir düzeyi ve hayat standardını yükselterek, bölge ile diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam imkânlarını artırarak, sosyal istikrar, ekonomik büyüme gibi milli kalkınma hedeflerine katkı sağlamaktır. Bu yıl tam anlamıyla sulama seferberliği yapacağız. Kısım kısım sulamaları hayata geçireceğiz. DSİ olarak bu yıl 157 000 hektarı sulamaya açmak gibi bir hedefimiz. Bu hedefe ulaşmak adına hangi bölgede ne kadar alan açılacak, tahmini ne zaman açılacak, bu gibi parametrelerin şimdiden hazırlanması gerekmektedir. En kötü program ve plan bile plansızlıktan iyidir diye düşünüyorum.

Bir yandan yeni sulama projelerimizi tamamlarken bir yandan da yenileme projelerine olabildiğince destek olmalı, bu projeleri de devam ettirmeliyiz. Yenileme projelerinde çiftçiye destek olmak adına çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.

2018 yılında yapılan yasal düzenleme sonucu ülkemiz genelinde arazi toplulaştırma çalışması yapma yetkisi DSİ Genel Müdürlüğümüze verilmiştir. Arazi toplulaştırma ve sulama projeleri birlikte planlanarak uygulanmakta böylece birbirini tamamlayan iki uygulama aynı anda yürütülmekte ve hem maliyet hem de tamamlanma süresinde önemli tasarruflar sağlanmaktadır.

Ülkemiz genelinde 8,5 milyon hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları yürütülmektedir. 2020 yılı sonu itibariyle tescil olan alan toplam 4,76 milyon hektar olarak gerçekleştirilmiştir. Toplulaştırma çalışmaları devam eden alan ise 3,49 Milyon hektardır. 2020 Yılında hedefimiz 400 bin hektar iken yıl sonu itibariyle 544 bin ha alanda toplulaştırma tescil çalışmaları tamamlanmıştır.

 

2021 yılında ki toplulaştırma hedefimiz 44 proje de 1,255 Milyon hektar alanda toplulaştırma çalışmalarını tamamlamaktır. Arazi toplulaştırma ve tarla içi hizmetlerinde 2023 hedefi, 8,5 milyon hektar alanda toplulaştırma çalışmalarının tamamlanmasıdır.

DSİ Genel Müdürlüğü olarak bu yıl son derece önemli bir projeyi, Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES’i Ülkemize kazandırdık.

Önyüzü Beton Kaplı Baraj tipinde dolgu hacmi ve gövde uzunluğu bakımından dünyada birinci, gövde hacmi bakımdan Atatürk Barajı’ndan sonra ikinci, üreteceği enerji bakımından; Atatürk, Karakaya, Keban Barajı’ndan sonra dördüncü, ülkemizin en önemli su kaynağı olan Dicle Nehri üzerinde yapılmış ve yapılmakta olan en büyük Baraj ve HES olma gibi önemli özelliklere sahiptir.

Yıllık 4 Milyar 120 Milyon kWh elektrik enerjisi üretecek Ilısu Barajı sadece elektrik enerjisi üretiminden ekonomiye yıllık 2,8 milyar TL katkı sağlayacağından kaybedilecek bir gün bile bizim için hayati önem arz etmektedir. Ilısu HES’in tüm ünitelerinde enerji üretimine geçilmiş olup, günümüze kadar 2,3 Milyar kWh enerji üretilmiştir. Bu proje yaşanan sıkıntıları düşündüğümde bu barajın sadece bir baraj olmadığını, entegre bir kalkınma projesi olduğunu düşünüyorum ve emeği geçen herkese sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Bu afetlerde 200’den fazla iş makinası ve 250’den fazla personel görev almış, milletimizin takdirini kazanmıştır. İnşallah makine parkımızı daha da güçlendirmek adına çalışmalarımız devam edecek. Yeri gelmişken Ülkemizin bu afetleri bir daha yaşamamasını Allahtan niyaz ediyor, kaybettiğimiz vatandaşlarımıza Allahtan rahmet, yaralılarımıza şifa diliyorum.

Tamamladığımız işlerin yanı sıra çok büyük projelerde de inşaat çalışmalarımız devam ediyor.

Bu projelerden belki de önemlisi 275 metre yüksekliği ile ülkemizin en yüksek barajı unvanına aday olan Yusufeli Barajı’dır. 

275 metre yüksekliği ile Ülkemizin en yüksek barajı unvanına sahip olacak ve % 81 fiziki gerçekleşme sağlanan Yusufeli Barajı’nda yıllık 1 milyar 888 milyon kWh enerji üretilecektir. Baraj sayesinde mansapta bulunan Muratlı, Borçka, Deriner ve Artvin barajlarına düzenli miktarda su sağlanarak üretim kapasiteleri de artacaktır. Bu fayda da dikkate alındığında barajın toplamda yaklaşık 2.2 milyar kilovat saat enerji faydası bulunmaktadır.   Bu değer ile milli ekonomiye yıllık 1,5 Milyar TL katkı sağlanacaktır.

Bir başka dev proje de Ülkemizin gözbebeği İstanbul’umuzun uzun vadeli İçmesuyu ihtiyacını karşılayacak, sahip olduğu yaklaşık 700 Milyon m3 depolama miktarı ile İstanbul’un sigortası olacak Melen Barajı’dır. Malzeme temini yapılacak olan Kaya III Ocağı Ulaşım Yolu heyelan onarım proje çalışmaları devam etmektedir. Gümüşoluk-Aydoğan Rölekasyon heyelan onarım proje çalışmaları devam etmektedir. Derivasyon tüneli ulaşım yolu Yol-29 a ilişkin imalat tamamlanmıştır. Yol-7 Kaya-I Ocağı Gereç Taşın Yolu KM:1+250 civarında oluşan heyelan onarımı imalatına başlanmıştır. Melen Barajı gövde araştırma sondajlarından 20 adet 1280 m sondajın 852 m (%67) si tamamlanmıştır. Galeri içi 17 adet 705 m araştırma sondajına Şubat ayı içerisinde başlanılacaktır.

Konuşmamın başında da belirttiğim gibi DSİ’de büyük projelerin sayısı çok fazla. Bunların bir başkası da Silvan Barajı’dır. Bir başka dev proje ise Silvan Barajı’dır.

Silvan Projesi kapsamında yapımı devam eden Silvan Barajı, 175,50 metre yüksekliği ve 8,8 milyon metreküp dolgu hacmiyle, Avrupa’nın en yüksek ön yüzü beton kaplı barajı olacaktır. Şu an itibariyle 8,2 milyon m3 dolgu hacmine ulaşılmış olup, 7,3 milyar metreküp rezervuar hacmi ile Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yapılan Atatürk Barajı’ndan sonra 2’nci büyük sulama barajı unvanını elde edecektir. Silvan Barajı’nın tamamlanmasıyla Diyarbakır’da hali hazırda sulanan 1 milyon dekarın üzerindeki arazi 2 kat daha artacaktır. Silvan Barajı'yla GAP'ın bölge genelindeki sulama hedeflerine de ulaşılacak. Silvan Barajı’yla toplamda 2 milyon 350 bin dekar tarım arazisi sulamaya açılacak. Baraj, hem diğer küçük barajlar için su toplayacak hem de onlara su verilmesini sağlayacaktır.

Silvan Barajında gövde dolgu çalışmaları tamamlanmış olup, 2021 yılında önyüzü beton çalışmalarının bitirilmesine müteakip 2022 yılında barajın su tutmaya hazır hale getirilmesi hedeflenmektedir. Silvan Projesi’nde daha hızlı davranmamız gerektiğini düşünüyorum.

 

Yurtdışı faaliyetlerimiz Afrika’ya yaptığımız yatırımlar önemli bir yer tutmaktadır. Şu ana kadar Afrika’da 512 adet su sondaj kuyusu inşa edilerek 1.847.000 kişiye yetecek temiz içme ve kullanma suyu temin edilmiştir. Bu çalışmalara devam etmek hem Ülkemi hem de bakanlığımız için büyük bir prestijdir.

 

DSİ sadece içme suyu, atıksu, sulama, enerji üretimi, toplulaştırma, çevre ve taşkın koruma sektörlerinde faaliyet göstermemektedir.

 

Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında; 101 adet su sondaj kuyusu ile 705 000 kişiye yetecek, Barış Pınarı Harekâtı kapsamında; 40 adet su sondaj kuyusu ile 580 000 kişiye yetecek temiz içme ve kullanma suyu temin edilmiştir. Çalışmalarımız Telabyad ve Resulayn civarında hala devam etmektedir.

Bu kapsamda kayıplarımızda oldu. Şehitlerimize tekrar Allah’tan rahmet diliyor, yakınlarına ve kederli ailelerine başsağlığı diliyorum.

Çok büyük projelere imza attık, büyük işler yaptık ama ileriki dönemde de başarılara imza atmak için eğitim faaliyetlerine gereken desteği vermeliyiz. Genel Müdürlüğü döneminde Proje Eğitim Merkezi’ni Etlik’te kurmuştuk. Ara sıra burayı ziyaret ederek yapılan çalışmalar hakkında bilgi alırdım. Sizden de Etlik Tesislerinde kurduğumuz ve pek çok proje ürettiğimiz Proje Üretim Merkezimizi önemsemenizi istiyorum. Güçlü bir proje üretim merkezi geleceğe daha güçlü bir DSİ bırakmak için bir altyapıdır. Bunu bilerek hareket edilmesini istiyorum.

Bu merkezin etkin hale gelmesinin üzerinizdeki iş yükünü az da olsa hafifleteceğini bilin.

Bu duygu ve düşüncelerimle, neticesinde güzel sonuçlar alacağımıza inandığım, bu eğitimin başarılı geçmesi ve aziz milletimize hayırlı ve yararlı hizmetler sunmamıza sebep olması dileğiyle, eğitim programında görev alan ve katkı koyan tüm personelimize teşekkür ediyor, sağlık ve başarı dileklerimle saygılarımı sunuyorum. ’dedi.

Yapılan Konuşmalar ile başlayan ve 2 gün sürecek Üst Yönetim Değerlendirme ve Eğitim Seminerinin 1. Gün oturumlarında

Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Halis BOSTAN; 2020 Yılında Genel Müdürlüğümüzce Yürütülen Çalışmaların ve Bütçe Gerçekleşmelerinin Değerlendirilmesi  

Strateji Geliştirme Dairesi Başkan Yardımcısı Murat KIZILIRMAK; Performans Esaslı Program Bütçe 

Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Halis BOSTAN; Anahtar Performans Göstergeleri (KPI) , Genel Müdürlüğümüz Hedefleri, BYS Veri Girişleri

Proje ve İnşaat Dairesi Başkanı Ali Gökyel; 2021 Yılı Sulama Hedefleri, Sulama Takip Yazılımı ve TOKİ Tarafından İhale Edilen Sulama Yatırımları   

İşletme ve Bakım Dairesi Başkanı Dr. Mehmet Uğur YILDIRIM Tasarruflu Su kullanımı ve Suyun m3 Olarak Ücretlendirilmesi 

Emlak ve Kamulaştırma Dairesi Başkanı Hasan ELER; Emlak ve Kamulaştırma Bilgi Sistemi ( EKBS) , Atıl Taşınmazların Ekonomiye Kazandırılması  

Deniz VAROL Alacak Takip Yazılımı (ALTAY)

Teknoloji Dairesi Başkan Yardımcısı Deniz BOZKURT Koç Sistem Proje Yöneticisi

Proje ve İnşaat Dairesi Başkan Yardımcısı Dr. Ömer Faruk AKBULUT Mekânsal Yatırım Takip Programı (MEYTAP)

Hidroelektrik Enerji Dairesi Başkanı Mahmut YÜZER Özel Sektör Tarafından Yapılarak İşletmeye Alınan HES Tesislerinde DSİ’nin Görev, Yetki ve Sorumlulukları

Su Yapıları Denetim Hizmetleri Şube Müdürü Süleyman KIZILASLAN

konularında sunum gerçekleştirdi.

Genel Müdürümüzün Başkanlığında İstişare Toplantısı

20 Şubat Cumartesi günü Ankara’da başlayan ‘Üst Yönetim İstişare ve Eğitim Seminerinin 2. gününde DSİ Genel Müdürümüz  Kaya Yıldız başkanlığında değerlendirme ve istişare toplantısı düzenlendi.

Toplantıya Genel Müdür Yardımcılarımız Murat Dağdeviren, Şadiye Yalçın, Oğuz Kasap ve Faruk Fıratoğlu ile merkez ve taşra teşkilatlarında görev yapan Daire Başkanları ve Bölge Müdürleri katıldılar.

Toplantıda 2020 yılında yürütülen çalışmalar, 2021 yılı hedefleri, ödenek durumları ve iş programları masaya yatırıldı.

 

DSİ Üst Yönetim İstişare ve Eğitim Semineri Tamamlandı

‘’DSİ Personel Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘’ Üst Yönetim Değerlendirme ve Eğitim Semineri’’ Ankara’da tamamlandı.

Üst Yönetim İstişare ve Eğitim Seminerinin 2. Ve son günü oturumları DSİ Genel Müdürümüz  Kaya Yıldız, Genel Müdür Yardımcılarımız Murat Dağdeviren, Oğuz Kasap, Faruk Fıratoğlu, Daire Başkanları, Bölge Müdürleri, Daire Başkan Yardımcılarının katılımı ve Bölge Müdür Yardımcılarının telekonferans ile katılımı ile gerçekleştiriliyor.

Üst Yönetim Değerlendirme ve Eğitim Seminerinin 2. Gün Oturumlarında

Barajlar ve HES Dairesi Başkanı Dinçer AYDOĞAN Yeraltı Barajları Hakkında Genel Bilgilendirme

Bursa 1. Bölge Müdürlüğü Jeoteknik Hizmetler ve YAS Şube Müdürü Kemal OLGUN 1.Bölge Müdürlüğünde Yeraltı Depolamaları Uygulamaları

Trabzon 22. Bölge Müdür Vekili Dr. Emre AKÇALI Yenilikçi Taşkın Kontrol Tedbirleri  “Duvardan Öte Taşkın Kontrolü”

Destek Hizmetleri Dairesi Başkanı Erol BÜYÜKKİRAZ Gönüllülük Esasına Bağlı Olarak Afet Acil Müdahale Ekiplerinin Kurulması İşlemleri

Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Dairesi Başkanı Sinan DEMİRBAŞ Arazi Toplulaştırma Projelerinde Gelinen Son Durum, Arazi Toplulaştırma Mevzuatında Yapılan Yeni Düzenlemeler ve Genel Müdürlüğümüzün 2021 Yılı Arazi Toplulaştırma Hedefleri 

Teknoloji Dairesi Başkanlığı Kemal SEYREK CBS Şube Müdürü Genel Müdürlüğümüzde Yürütülen CBS Çalışmaları ve CıtySurf    Yazılımı Uygulamaları

Barajlar ve HES Dairesi Başkanı Dinçer AYDOĞAN Geçirimlilik Problemi Görülen Su Depolama Yapılarında Geomembran Uygulamaları ve Alternatif Uygulama Modelleri  

T.A.K.K Dairesi Başkanı Dr. Nurettin PELEN Geçirimlilik Problemi Görülen Su Depolama Yapılarında Geomembran Uygulamaları ve Alternatif Uygulama Modelleri  

1.Hukuk Müşaviri Nuri TEMEL Genel Müdürlüğümüz Görev Alanlarına Yönelik Yeni Mevzuat Teklifleri

İç Denetim Birimi Başkanı Bakır GÖKALP Birim Performans Ölçümü ve Performans Denetimi

Teftiş Kurulu Başkanı Abdullah EKİN Denetimler Sonucu Rehberlik Misyonu Kapsamında Getirilen Öneriler

Konularının işlendiği sunumlar gerçekleştirdi.

2 gün süren DSİ Üst Yönetim Değerlendirme ve Üst yönetim Semineri Genel Müdür V. Sn. Kaya Yıldız’ın kapanış konuşması ile sona erdi.

 

Genel Müdür V. Sn. Kaya Yıldız’ın konuşmasında

 

2021 yılı Hizmet İçi Eğitim programı dâhilinde, Üst Yöneticilerimizin bir araya geldiği ve artık gelenekselleştirdiğimiz DSİ Üst Yönetim Değerlendirme ve Eğitim Seminerimizi icra ettik. Toplantımızın başarılı geçtiğine inanıyor, Bakanlığımız çatısı altında yürütülen bütün hizmetler açısından maksimum faydaya dönüşmesini temenni ediyorum.

 

Burada 2 gün süren eğitim seminerimizin verimli olduğu kanaatindeyim.  Ekip çalışması önemlidir. Hedeflere hep beraber yürümeliyiz. Her gün yeni bir heyecanla işe başlamalıyız. Motivasyonu elemanlarımızla birlikte en üst seviyede tutmalıyız. Bugünleri değil gelecek nesilleri düşünerek çalışalım. DSİ çok büyük bir kurumdur. Bizden sonrakilere daha güzel bir ülke bırakmalıyız. Ana hedefimiz bu olursa çözemeyeceğimiz bir iş olmadığı kanaatindeyim. Bu toplantıda; 2020 yılında yapmış olduğumuz çalışmalarımızı değerlendirdik ve 2021 yılı stratejilerimiz üzerinde istişarede bulunduk.  

2020 yılını yoğun bir çalışma ile tamamladık. 2021 yılında ise belirlediğimiz hedefleri yakalamak için daha çok çalışmak durumundayız.

Ülkemiz su kaynaklarını bilim ve tekniğe uygun olarak, faydalananların kullanımına sunmak ve suyun zararlarından korunmak amacıyla, su ve ilgili toprak kaynaklarımızın çevre duyarlılığı ve sürdürülebilirlik esasları dahilinde geliştirilmesini sağlamak olan DSİ Genel Müdürlüğü olarak ülke sathında aziz milletimizin hizmetindeyiz. Yaklaşık 20 bin adet nefer olarak Sayın Bakanımızın önderliğinde gece gündüz demeden özveriyle çalışıyor, yurdumuzun neredeyse her beldesine ulaşmış köklü ve güçlü teşkilatımızla hizmet üretiyor, ülkemizin kalkınmasına, vatandaşımızın huzur ve refahına katkı sunmaya çalışıyoruz.

Kıymetli mesai arkadaşlarım,

Defaatle de belirttiğimiz gibi 2021 yılı bizler için son derece önemli bir yıl. Bu yıl önemli hedeflerimiz var. Sayın Bakanımızın da ifade ettiği gibi bu yıl daha çok çalışmamız, daha hızlı karar almamız ve bu kararları hızlıca hayata geçirmemiz  gerekecek. Genel Müdürlük olarak bu yıl tabiri caizse gözler üzerimizde. Bu sebeple herkesin gereken hassasiyeti göstermesini istiyorum. Genel Müdürlük, taşra teşkilatı hedefe kitlenmeli, koordinasyonu iyi sağlamalıyız. Her başkanımız, her bölge müdürümüz hedeflerini biliyor, en az bu hedefi gerçekleştirecek şeklide planlamamızı yapıp, hazırlıklı olmalıyız. Zaman çok hızlı geçiyor. 2 ayı geride bıraktık, hedeflerimizi hayata geçirmek için hep beraber koşmalı, sorunlar yaşandığında Daire Başkanımız, Genel Müdür Yardımcımız ile irtibata geçilmeli, sorunu çözmek adına hareket etmeliyiz.

 

Sözlerime son verirken gerçekleştirdiğimiz ve çok önemsediğimiz bu toplantıdan azami faydanın sağlandığına kanaat ettiğim ve 2 gün süren bu toplantının, Ülkemiz ve kurumumuz için hayırlı olmasını diliyor, başarı dileklerimle sizleri saygı ve sevgi ile selamlıyorum.’dedi.