DSİ GENEL MÜDÜRÜ YILDIZ, ADIYAMAN’DA

27.04.2021 / Gösterim Sayısı : 2795 / Arşiv

DSİ Adıyaman iline yaptığı yatırımlarla illerimizin mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Yozgat ili ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır. 

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız 23 Nisan tarihinde DSİ’nin Adıyaman ilinde inşaatı devam eden yatırımlarını yerinde inceleyerek çalışmalarda gelinen seviyeler hakkında bilgi aldı.

Genel Müdür Yıldız’a Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Kasap, Proje ve İnşaat Dairesi Başkanı Ali Gökyel, Barajlar ve HES Dairesi Başkanı Dinçer Aydoğan, Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanı Dr. Ayhan Koçbay DSİ 20.(Kahramanmaraş) Bölge Müdürü Sadullah Seven ile teknik ekip ve yüklenici firma yetkilileri katıldılar.

DSİ Genel Müdürü Yıldız ve beraberindeki heyet 23 Nisan Cuma günü Koçali, Gömükhan ve Çetintepe Barajı ile Besni Gölbaşı içmesuyu isale hattında devam eden çalışmaları inceleyerek, şantiyelerde projede gelinen seviyeler hakkında bilgi aldı.

İncelemelerinin ardından açıklama yapan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, ‘’DSİ olarak Adıyaman ilimize yaptığımız yatırımlarla ilimizin mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyoruz.

Devam eden yatırımlarımızın durumlarını yerinde görmek için bugün ekibimiz ile birlikte Koçali, Gömükhan ve Çetintepe Barajı ile Besni Gölbaşı içmesuyu isale hattında devam eden çalışmaları inceledik.

Koçali Barajında Çalışmalar Devam Ediyor

 

Adıyaman’da son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde önemli rol oynamaktadır.

Bu kapsamda Adıyaman merkez Çelikhan sınırları içerisinde yapımı devam eden Koçali Barajında bugün incelemede bulunduk. Baraj inşaatımızda çalışmalar devam etmektedir.

 

Ön yüz beton kaplama kaya dolgu tipinde inşa edilen Koçali Barajının yüksekliği 124 metre olup 296,97 milyon m³  su biriktirme hacmine sahiptir. Barajımız ve diğer bileşenlerinin tamamlanması ile 187 bin 70 dekar arazinin sulanması sağlanacak olup, ayrıca Adıyaman şehir merkezine yıllık 31,50 milyon m³ içmesuyu temin edilecektir.

 

Proje tamamlandığında 2021 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 100 Milyon TL katkı sağlanmasını hedeflemekteyiz.

 

Gömükhan Barajında Çalışmalar Devam Ediyor

DSİ olarak Adıyaman ilimize yaptığı yatırımlarla ilimizin mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, devam ediyoruz.

 

Bugün ikinci durağımız Adıyaman ilimiz için çok büyük önem arz eden Gömükan Barajı inşaatımızda inceleme de bulunduk. Tamamlandığında temelden 80,50 metre yüksekliğe ve 57,46 milyon m3 su depolama kapasitesine sahip olacak baraj inşaatımızda derivasyon tüneli (260 m), konduvi (225 m), Çat tüneli (355 m) ve çat iletim sifonu imalatları tamamlanmıştır. 2021 yılında batardo imalatları, gövde sıyırma ve dolusavak kazısı ve enjeksiyon imalatlarına başlanılacaktır.

Gömükan Barajının tamamlanması ile 72 bin 910 dekar alanın sulanması ve sağlanacaktır. Bölgede yapılacak sulu tarım ile birlikte hem tarlalardaki verim artarak, hem de yörede ürün çeşitliliğini sağlanacaktır. Bununla birlikte projenin tamamlanması ile bölgede istihdama katkı sağlanması ve yapılacak sulu tarım ile birlikte 2021 birim fiyatları ile milli ekonomiye yıllık 65 milyon TL zirai gelir artışı sağlanmasını hedeflemekteyiz.

Çetintepe Barajında Gövde Dolgu Çalışmaları Devam Ediyor 

Adıyaman için çok önemli projelerimizden birisi olan Çetintepe Barajı inşaatımızda da inceleme de bulunduk. Tamamlandığında temelden 116 metre yüksekliğe ve 460 milyon m3 su depolama kapasitesine sahip olacak baraj inşaatımızda gövde dolgu çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir.

GAP-Adıyaman-Göksu-Araban Projesinin ilk ve ana ünitesi konumundaki Çetintepe Barajı, Harmancık ve Çatboğazı Barajı ile birlikte Adıyaman, Gaziantep ve Kahramanmaraş illerini kapsayan Araban Ovası,  Yavuzeli Ovası, Besni Keysun ve Besni Kızılin ovalarında toplam 650 bin 102 dekar tarım arazisinin sulanmasını sağlanacaktır.

 

Ayrıca Kahramanmaraş ilimize ilave içmesuyu takviyesi yapılacaktır. Baraj ve diğer bileşenlerinin tamamlanması ile bölgede yapılacak sulu tarım ile birlikte inşallah ülkemiz ekonomisine yıllık 280 milyon TL katkı sağlanmasını hedeflemekteyiz.

 

Besni-Gölbaşı İçmesuyu İsale Hattı İnşaatı çalışmaları devam ediyor.

Bugün Adıyaman ilimizde son olarak Besni-Gölbaşı İçmesuyu İsale Hattı İnşaatımızda incelemede bulunarak çalışmalar hakkında bilgi aldık.

DSİ Genel Müdürlüğü olarak hazırladığımız İçmesuyu Eylem Planı ile, illerimizin; 2040, 2050 ve hatta 2071 yıllarına kadar içmesuyu ihtiyacı planladık.

Bu kapsamda Adıyaman İlimizin Besni ve Gölbaşı İlçeleri, Harmanlı, Balkar, Belören ve Suvarlı beldeleri ile isale hattı güzergâhı üzerinde bulunan köylerin içme suyu ihtiyaçlarının Erkenek kaynağından karşılayacak Besni-Gölbaşı İçmesuyu İsale Hattı İnşaatımızda da çalışmalarımız devam etmektedir. Proje ile Erkenek kaynağından alınacak su 134 km uzunluğundaki isale hattı vasıtasıyla Gölbaşı ve Besni ilçe merkezleri, 4 belde, 11 köy ve Gölbaşı OSB'ne yıllık 15,61 milyon m³ içmesuyu verilecektir.